Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η αξίωση αναδρομικών αποζημιώσεων κακό σήμα στην κοινωνία

Ο νόμος άνοιξε τη δυνατότητα, δεν ήταν φωτογραφικός και προσδιορίζει τους 110 πρώην βουλευτές, λέει ο υπουργός Βερναδάκης

«Υπάρχει ένα όριο προσωπικής ευθύνης. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μίας δυνατότητας που έχει, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την κάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών» δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.


Το ζήτημα προέκυψε μετά την προσφυγή των 110 βουλευτών, και την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου έθεσε ποινική ρήτρα 3.000 ευρώ για κάθε μήνα που δεν θα καταβάλλονται τα ποσά που επιδίκασε στους συνταξιούχους τώρα βουλευτές.

«Κάποιοι το έκαναν. Θεωρητικά ακολουθούν κατά γράμμα μία δυνατότητα που έχουν, αλλά κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είναι κάτι το οποίο στις συνθήκες των τελευταίων ετών δίνει πολύ κακό σήμα στην κοινωνία. Και οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν αυτοπεριοριστεί», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, εξηγώντας πως είναι «άλλο να έχω το δικαίωμα και να μην κάνω χρήση και άλλο να κάνω κατάχρηση κάποιων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως των συνθηκών».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, ότι «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο» ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε: «Ο νόμος άνοιξε τη δυνατότητα, αλλά δεν ήταν ειδικά, δεν ήταν ένας φωτογραφικός νόμος ο οποίος προσδιορίζει αυτούς τους 110 πρώην βουλευτές [...] Δεν μπαίνω στη διαδικασία σε ποιον ανήκουν οι βουλευτές, από τα κόμματα που είχαν το 95% των εδρών του κοινοβουλίου τις δεκαετίες του '90 και του 2000. Η αντιπαράθεση αυτή είναι άγονη, η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία».

Με αφορμή, άλλωστε το 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγή και την Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στα Ιωάννινα ο κ. Βερναρδάκης είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ενοποιήσει τα αποτελέσματα των συνεδρίων «σε ένα σχέδιο συνεκτικό, παραγωγικό που λειτουργεί από την επόμενη μέρα και υπόσχεται μία βελτίωση όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών των περιοχών».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς παρατήρησε ότι αυτό που επιχειρείται «θα έχει μεγάλη δυσκολία να απευθυνθεί σε σοβαρές υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις στη βάση κάποιων σαφών επιλογών που πρέπει να κάνει». «Εδώ δεν έχουμε πολιτικό πρόγραμμα, δε έχουμε στρατηγικό πλαίσιο, αλλά έχουμε εκλογή αρχηγού. Αυτό δείχνει και τον μεταμοντερνισμό αυτού του εγχειρήματος και τα μεταμοντέρνα εγχειρήματα όσοι τα επιχείρησαν απέτυχαν παταγωδώς» παρατήρησε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς