Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ένας κατασκευασμένος ήρωας πλανιέται στο λιμάνι!

Απελπισμένα συντηρείται ο μύθος περί Μιχαλόπουλου!
 
Ο ίδιος ο πλοηγός Ηλίας Μιχαλόπουλος στις 9 Οκτωβρίου 1944 το δηλώνει στην Απογευματινή Πατρών. Δεν αναμείχθηκε στη διάσωση του λιμανιου και αυτό είναι έργο του ΕΛΑΣ. Το λέει λέει ξεκάθαρα και παρακαλεί το συντάκτη της εφημερίδας να ενημερώσει τους αναγνώστες της.  
 
Ο Μιχαλόπουλος ήταν συνεργάτης των Γερμανών στο λιμάνι της Πάτρας, αφού έκανε περα τον Αλεξανδρίδη, άλλον πλοηγό του λιμανιου και στην απελευθέρωση έγινε συνεργάτης των Βρετανών. Ο 90χρονος Ηλίας Μιχαλόπουλος συνωνόματός του, που ζει στην Πάτρα, μιλώντας για το θέμα λέει: Ήταν φίλος μου και ποτέ δεν μου είχε πει τίποτε περι διάσωσης. Κάτι μιλούσε για την Κατοχή, αλλά πότε για το λιμάνι.
 
Ωστόσο ο μύθος περί διάσωσης του λιμανιού από τον πλοηγό Ηλία Μιχαλόπουλο συντηρείται διότι έτσι ξεκίνησε εδώ και χρόνια από το συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο της Πάτρας, που ήθελε στο ενεργητικό του να έχει κάτι μεγάλο. 
 
Η αλήθεια είναι ότι το λιμάνι διασώθηκε χάρις στην προσπάθεια του Χ. Ερενστρώλε του ΔΕΣ, που σε συνάντηση με τον γερμανό πλοίαρχο Μάγκνους, πριν τον βάλουν σε κράτηση οι ναζί που ήρθαν από την Αθήνα και λίγο πριν ξεκινήσουν οι μάχες για την απελευθέρωση από τον ΕΛΑΣ και τους Βρετανούς, τον έπεισε ότι είναι ανώφελη η καταστροφή των κριπηδωμάτων. Κι έτσι ο Μάγκνους ανέθεσε στον έμπιστό του Αυστριακό υπαξιωματικό Τόνικ να μην προχωρήσει στην ανατίναξη, αλλά σε μερικές εικονικές ανατινάξεις. Το βράδυ της 3 Οκτωβρίου ο Τόνικ με δύο ιταλούς φασίστες ανατίναξε τον γερανό στο νότιο μέρος του λιμανιού και έκανε ακόμη δυο-τρεις ανατινάξεις στη μύτη του μόλου. 
 
Στη συνέχεια προφασιζόμενος ότι δεν προλαβαίνουν για περισσότερες παρέλαβε με την άκατο την ομοχειρία από τον κυματοθραύστη και πήγαν στο Ρίο για να φύγουν για Ιτέα. Από το Ρίο ο Τόνικ έφυγε κρυφά, παραδώθηκε σε αντάρτηκε ομάδα και αυτή τον έδωσε σε βρετανική. Οι δύο ιταλοί δεν ακολούθησαν στο Ρίο παρέμειναν στην Πάτρα και είναι άγνωστη η τύχη τους.  
 
Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στο βιβλιό Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, τρίτη έκδοση, εκδότης Γιάννης Πικραμένος, Πάτρα 2016. 
 
Κι όμως στο  Patras old photos-Πάτρα,φωτογραφίες απο τα περασμένα χρόνια δημοσιεύθηκε η παρακάτω ανάρτηση, που όμως είναι χρήσιμη, όσον αφορά το σχέλος των γεναιαλογικών στοιχείων του Μιχαλόπουλου:



Σαν σήμερα 04/10/1944 απελευθερώθηκε η Πάτρα από την Γερμανική κατοχή υπάρχει όμως μια στιγμή ιστορίας που ίσως την αγνοούμε ... ο ηρωικός πλοηγός Ηλίας Μιχαλόπουλους, τον Οκτώβριο του 1944 κατά την απελευθέρωση απέτρεψε την καταστροφή του λιμανιού της Πάτρας, κόβοντας το καλώδιο ρευματοδότησης των εκρηκτικών

Ηλίας Μιχαλόπουλος ποιος ήταν ...

Ο Ηλίας Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1888 στο Γαλαξείδι και από μικρός άρχισε να ταξιδεύει με το ιστιοφόρο του πατέρα ...

Δείτε περισσότερα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς