Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 18/10/2017



Για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τραμπ (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- οι υπουργοί Οικονομίας και των δύο χωρών θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για επενδύσεις στην Ελλάδα, στα ζητήματα της ενέργειας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας.


-  η αμερικανική πλευρά παρείχε  στήριξη στην ελληνική προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

- βοήθεια και  ενίσχυση των διμερών σχέσεων για τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

- Ο κύριος Τσίπρας είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τη χώρα του και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπεί ούτε τις προσωπικές του πολιτικές καταγωγές ούτε τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην αμερικανική πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών.

Για την αναβάθμιση των F-16 (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

- Αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια.
- Κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά είναι κόστη τα οποία πρέπει να τα αναλάβει το ελληνικό κράτος, διότι διαφορετικά θα πάνε χαμένες  επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, εκτός εάν θεωρείτε ότι δεν πρέπει η αεράμυνα της χώρας να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει, είναι ολίγον υπερβολική. 1,1 δις σε βάθος 15ετίας, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο στόλος είναι η φθηνότερη από τις λύσεις οι οποίες προτείνονταν, διότι  υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα F-16, αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου, με αγορές F-35 κλπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Για την οικονομία (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

- Για λόγους που έχουν να κάνουν με τη στάση του ΔΝΤ υπήρξε μία μείωση των προβλέψεων καθώς καθυστέρησε η 2η αξιολόγηση, όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, 2% η ανάπτυξη, επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους, ανάκαμψη όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση, δείκτης εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, όπου πετυχαίνουμε υψηλό 10ετίας, άμεσες ξένες επενδύσεις, ρεκόρ 10ετίας και πάνω από όλα μείωση της ανεργίας μέσα στα δύο χρόνια κατά 7 μονάδες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανασυγκροτείται, έχει αρχίσει να πατάει σε πιο στέρεο έδαφος και αυτό ακριβώς θα οδηγήσει στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
- Η φορολογική πολιτική ήταν υπολογισμένη για να έχει συγκεκριμένη απόδοση. Το γεγονός ότι καταφέραμε να πιάσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% σχετίζεται, αφενός, με κάποια έκτακτα γεγονότα τα οποία δεν θα επαναληφθούν για το 2017 και αυτό αφορούσε περίπου το 2% από αυτό το 4,2%. Και από εκεί και πέρα, το 1,5% παραπάνω από τον στόχο, που φαίνεται να έχει διάρκεια, σχετίζεται με υπεραπόδοση προϋπολογισμένων μέτρων, αλλά και με θετικά βήματα που έχουν γίνει σε μία σειρά από άλλα πεδία, όπως είναι για παράδειγμα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Το γεγονός, δηλαδή, ότι από τον ΦΠΑ είχαμε υπεραπόδοση το 2016 έχει να κάνει και με τη γενικευμένη χρήση καρτών, αλλά και με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αδήλωτες αγοραπωλησίες.

Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

- Το 2014 άρχισαν να ανακάμπτουν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όταν -για προεκλογικούς λόγους- ο κύριος Σαμαράς και η ΝΔ αποφάσισαν να ρίξουν το πρόγραμμα στα βράχια. Δεν πέτυχαν κανέναν από τους στόχους του τότε μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αντιθέτως, δημιούργησαν μεγάλα δημοσιονομικά κενά της τάξης των 2-2,5 δισεκατομμυρίων και αυτό ενίσχυσε σε κάποιο βαθμό την κατανάλωση και γι’ αυτό είχαμε την οριακή ανάπτυξη που είχαμε το 2014.

Για τη βάση της Σούδας (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η βάση της Σούδας λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο καθεστώς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Είναι συμφωνίες οι οποίες υπάρχουν επί χρόνια.  Έχει πάρει ανανέωση μέχρι το 2019 και πάνω σε αυτό το καθεστώς συνεχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη διμερή μας σχέση.

Για το σύστημα που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (σημεία από την ομιλία της Κ. Παπανάτσιου)

Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας που εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή. Ωστόσο η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης. Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Συνεπώς η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα «πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές».  Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα  σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν με αφορμή την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τα αποτελέσματα έκθεσης της Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη της ΕΕ, έπειτα και από τις δικαστικές αποφάσεις για την Ηριάννα και τον Περικλή στην Ελλάδα, αλλά και τη σύλληψη από τις ισπανικές αστυνομικές αρχές με εισαγγελική παραγγελία των Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες. Ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα της έκθεσης «γεννούν προβληματισμό για συγκεκριμένους δείκτες, αποδεικνύοντας επίσης και τις αποκλίσεις που εντοπίζονται σε όλους σχεδόν τους ποιοτικούς δείκτες μεταξύ των κρατών-μελών», σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση «στην πρόσληψη του επιπέδου ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, στην ψηφιοποίηση των δικαστικών και δικονομικών διαδικασιών, αλλά και στα διαφορετικά επίπεδα καθυστέρησης που παρουσιάζονται στην οριστική έκδοση δικαστικής απόφασης». Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ (σημεία από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

Ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείτο το ρεύμα είχε τη μορφή μιας σκάλας με απότομα σκαλοπάτια, όπου εντοπίσαμε ειδικά τον προηγούμενο χειμώνα, καθώς λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια. Ακόμη και μία οριακή αύξηση της τάξεως του 5 ή του 10%, σε ένα νοικοκυριό άλλαζε την κλίμακα χρέωσης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον πάγιο αυτό τρόπο τιμολόγησης και να τον καταστήσει πιο ομαλό. Έχουμε λάβει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και θα νομοθετήσουμε την αλλαγή των χρεώσεων Υ.Κ.Ω. εντός του επόμενου μήνα. Ακόμη, οι χρεώσεις Υ.Κ.Ω. θα μειωθούν σταδιακά μόλις αρχίσουν οι διασυνδέσεις των νησιών.


Για τη ΔΕΗ (από τον Γ. Σταθάκη)

- Είναι κατηγορηματικό το όχι στην πώληση για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τα ζητήματα που τίθενται είναι πρώτον, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όπου επιτάσσεται να γίνει πιο ανταγωνιστική και συνεπώς θα μειωθεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η. στη λιανική αγορά. Δεύτερο, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας και η υπόλοιπη παραγωγή καλύπτεται από Α.Π.Ε. και φυσικό αέριο που παράγεται από ιδιώτες. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μονοπωλιακή πρόσβαση της Δ.Ε.Η. στο λιγνίτη είναι οριστική και άρα πρέπει να παραχωρηθεί το 40% του λιγνιτικού δυναμικού σε τρίτους. Τρίτον, αυτή τη στιγμή αλλάζει η ενεργειακή αγορά και το ενεργειακό μείγμα, καθώς εισάγουμε την τομή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να παράγουν οι ίδιοι ενέργεια και να δημιουργήσουν μία νέα δυναμική για την αγορά.
- Η Δ.Ε.Η. θα παραμείνει ο κεντρικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και θα διατηρήσει το 50%, ακόμη και μετά από αυτή τη μετάβαση. Παράλληλα, βιώνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στον τομέα της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του του λιγνιτικού μεριδίου και την αύξηση των Α.Π.Ε.

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (σημεία από τη συνέντευξη τύπου του Aν. Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γ. Αγγελόπουλου)

- Κατά το σχολικό έτος 2017-2018, κύριος στόχος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο σχολείο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρμονική μετάβαση των περισσότερων παιδιών στην πρωινή ζώνη.

- Σε 2.493 υπολογίζονται τα παιδιά ηλικίας 6-16 ετών που διαμένουν εντός του αστικού ιστού (σε διαμερίσματα ή ξενώνες) και έχουν ήδη εγγραφεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται.
- Σε περισσότερα από 2.360 υπολογίζονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-16 ετών) που διαβιούν εντός Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων της ενδοχώρας.
- Σε περίπου 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν προσφυγόπουλα. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Επίσης, δείτε στο συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Για την Εθνική Στρατηγική για τη Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (απόφαση του Υπουργείου Εργασίας)

Η Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε σήμερα Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, την Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική για τη Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός θέτει ως κεντρική παρέμβαση του Υπουργείου τη θεσμοθέτηση του «Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», στη βάση τριών αξόνων:
1)    Ενδυνάμωση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία για όλους τους εργαζομένους, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.
2)    Ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ενημέρωσης.
3)    Βελτίωση των διαδικασιών αναγγελίας και των συστημάτων καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Σχετικά με τον εργατικό ατύχημα στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στην Πάτρα (πηγές του Υπουργείου Εργασίας)

Το ΣΕΠΕ από την πρώτη στιγμή διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου του Δήμου Πάτρας, στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, στις 17/10/2017. Το ατύχημα σημειώθηκε από έκρηξη σε υλικά που μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ μετά την αποκομιδή τους από το Πρωτοδικείο Πάτρας. Τα υλικά αυτά είχαν παραλειφθεί από το Πρωτοδικείο Πάτρας το 2011. Υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης, για την ενημέρωση σχετικά με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες για την απόδοση τυχόν ευθυνών. Ολοκληρώνεται η προανακριτική αστυνομική έρευνα για την υπόθεση και αύριο θα κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Για το πρόβλημα που ανέκυψε σε υπόγειο κτιρίου  του Νοσοκομείου Έλενα από ύδατα  (ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου)

Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη  από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού. Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας). Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης. Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας  ατομικά μέτρα προστασίας που  υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.


Για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου  (επιστολή ενημέρωσης του Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Επιστολή ενημέρωσης για το νέο νόμο του Ελληνικού Κράτους,  που ορίζει τη νομική αναγνώριση φύλου, απέστειλε ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, καθώς και στον Πρόεδρο και τους πολιτικούς συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στην επιστολή ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μεταξύ των κρατών-μελών, που έχουν υιοθετήσει ένα σημαντικό πλαίσιο αναφορικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου», ενώ σημειώνει πως «ο νέος νόμος εναρμονίζει το επίπεδο των προτύπων της χώρας μας με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». . Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Επιχορήγηση Προνοιακών Ιδρυμάτων ύψους 1.243.504 ευρώ  μέσω Περιφερειών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Την επιχορήγηση 35 Προνοιακών Ιδρυμάτων (ΝΠΙΔ) σε τρεις Περιφέρειες της χώρας (Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος) υπέγραψε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προκειμένου αυτά να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την αγορά του συστήματος Sepura (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Τόσκα)

- Η αρχική σύμβαση είχε γίνει την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2014 λίγο πριν από τις εκλογές και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο κύριος Κικίλιας. Η αρχική σύμβαση  που είχε γίνει από το Υπουργείο είχε γίνει έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και η διαφορά είναι ότι πλέον είναι 1,6 εκατ. ευρώ. Είναι τεράστια η μείωση που έγινε ύστερα από τη νέα διαπραγμάτευση με την εταιρία από την οποία πλέον έχει κερδίσει κι ένα μεγάλο αντισταθμιστικό όφελος το Υπουργείο, αφού από αυτή τη μείωση του ποσού θα καταφέρει να πάρει ως δώρο τουλάχιστον 30 περιπολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς