Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 16/10/2017



Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού

1. Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.052 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.502 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.806 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.556 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 35.989 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2.391 εκατ. ευρώ ή 6,2%  έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.290 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Επισημαίνεται ότι, η παραπάνω απόκλιση από το στόχο οφείλεται κυρίως:
(α) στις αυξημένες επιστροφές εσόδων, οι οποίες (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4.077 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.762 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.315 εκατ. ευρώ) και υπερβαίνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο (3.324 εκατ. ευρώ) κατά 753 εκατ. ευρώ ή 22,6% και
(β) στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1.027 εκατ. ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί. Δείτε εδώ για περισσότερα.

2. Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιεύματα για δήθεν τρύπα στα έσοδα του Προϋπολογισμού

Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Για την κατάσταση της οικονομίας (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Η ανάκαμψή μας δεν βασίζεται στην επιστροφή στο παρελθόν, αλλά σε νέα, γερά θεμέλια:
·        Η οικονομία αναπτύχθηκε για δύο διαδοχικά εξάμηνα και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 είναι 2% του ΑΕΠ και 2,4% το 2018
·        Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και αυτό το έτος, επίσης.
·        Έχουμε ήδη την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους μας μέσω των κεφαλαιαγορών και χτίζουμε τη φήμη μας μέρα με τη μέρα.
·        Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
·        Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017
·        Οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 15% τους πρώτους 8 μήνες του 2017. Και επιτρέψτε μου απλά να προσθέσω ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, παρά το αντίστροφο.
·        Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021
·        Το σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε κατά 5,4% μεταξύ 2014-2017 και θα μειωθεί κατά 7,4% μέχρι το επόμενο έτος

Για τις επενδύσεις  (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία, είναι προσανατολισμένο στις εξαγωγές, φιλικό προς τις επενδύσεις, αξιοποιεί πλήρως το ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης και είναι κοινωνικά δίκαιο. Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτόν τον στόχο:

·        Ο Αναπτυξιακός Νόμος περί επενδυτικών κινήτρων του 2016, ο οποίος αποσκοπεί στη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα και προβλεψιμότητα στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων μέσω ενός σταθερού 12ετούς φορολογικού συντελεστή).
·        Την ταχεία διαδικασία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.
·        Την υψηλή απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
·        Τη συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επενδύσεων.
·        Δημιουργία νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας το 2018.
·        Την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος μέσω της ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
·        Περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
·         Στέρεα βήματα για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρόσφατα ανακεφαλαιώθηκε και έχει υψηλή απόδοση όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
·        Την προώθηση μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της ανεργίας.
·                    Τη μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με πλήρη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα, η ψηφιακή επικοινωνία θα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση


Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα (σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών)

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Πολ Τόμσεν δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί νέα μέτρα από την Ελλάδα το 2018. Προφανώς παρέλειψαν να συμβουλευθούν πρώτα Τα Νέα!

Για την πορεία απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών (απάντηση του Υπουργείου Εργασίαςστον Γ. Βρούτση)

Η επιτάχυνση της απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών και η αντιστροφή της ελλειμματικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ προκαλούν πανικό στη ΝΔ και στον αρμόδιο  τομεάρχη της.  Ο κ. Βρούτσης θα όφειλε, αντί να συγκρίνει ανόμοια στοιχεία για τις πληρωμές, υποδεικνύοντας (!) τρόπους ταχύτερης έκδοσης των συντάξεων, να απολογηθεί για τις 381.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και το έλλειμμα των 1,186 δις ευρώ που άφησε στην κοινωνική ασφάλιση το 2014, παρά τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές συντάξεων. Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και η αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληρωμές νέων συντάξεων και εφάπαξ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

- Από την 1/1/2015 έως 31/8/2017 έχουν πληρωθεί 497.073 παροχές με οριστικές αποφάσεις: 307.991 κύριες συντάξεις, 132.032 επικουρικές και 57.050 εφάπαξ.
- Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ συνολικά 183.430 παροχές (88.324 οριστικές κύριες, 38.220 προσωρινές κύριες, 38.086 επικουρικές και 18.800 εφάπαξ), συνολικού ύψους 1,438 δις ευρώ.
- Ο ΕΦΚΑ θα έχει φέτος πραγματικό πλεόνασμα λόγω της αύξησης  των εσόδων και της ορθότερης διαχείρισης των αποθεματικών του.
Επίσης, το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 προκύπτει έχοντας λάβει υπόψη την εκκαθάριση μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων έως τον Ιούνιο του 2018.

Για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή

1. Δήλωση Σ. Κοντονή

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες.

2. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή  απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά,  οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με  το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και  το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες  και πολιτικές οργανώσεις,  στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους. 

Για τον νέο ΚΟΚ (από τη συνέντευξη του Χ. Σπίρτζη)

Το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις.  Μετά τις δύο αφαιρέσεις της άδειας και του διπλώματος, που θα διαρκεί έναν με δύο μήνες, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις. Θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των προστίμων σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Επίσης,  με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. Ακόμα, θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων, για να «σπάσουν» τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα με τα φορτηγά κ.α. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης (ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν)


Ο Δημ. Παπαδημούλης παραθέτει στοιχεία που υπογραμμίζουν τις μεγάλες διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ στην ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης. «Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των 28 κρατών-μελών», όπως επισημαίνει. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν «με ποιο τρόπο σκοπεύει να καλύψει το χάσμα που υπάρχει στις επιδόσεις μεταξύ κρατών-μελών», και αν «θα χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης, με προτεραιότητα στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης». Παράλληλα ρωτά «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για να στηρίξει τις προσπάθειες ενίσχυσης της διαφάνειας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης)
Δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων.Ειδικότερα αναθεωρείται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών. Για περισσότερα, δείτε εδώ.
Για την ενοποίηση Ιονίου Πανεπιστημίου και ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της επιτροπής που έχει συσταθεί για τη συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων φοιτητών. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και η ενίσχυσή του, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η Πολιτεία δε μπορεί να ενισχύσει με πόρους αυτή την πρωτοβουλία. Από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα. Μεταξύ αυτών θα είναι και τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα. 
500.000 ευρώ στους Δήμους Αγιάς, Αριστοτέλη και Σκύρου για έργα υποδομών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 410.000 ευρώ, στους Δήμους Αγιάς, Νομού Λάρισας (ευρώ 180.000) και Αριστοτέλη, Νομού Χαλκιδικής (ευρώ 230.000), αποκλειστικά για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό την επιδιόρθωση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές των Δήμων από την κακοκαιρία. Επίσης, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 90.000 ευρώ στον Δήμο Σκύρου, Νομού Ευβοίας, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt περί ψευδών στοιχείων της κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό (σημεία από τη συνέντευξη του Γ. Μπαλάφα)

Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η Welt. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά όλο αυτόν τον καιρό.  Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 55.000 με 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κατανεμημένοι στην ενδοχώρα και στα νησιά. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν υποστηρίζει το σύνολο των εισελθόντων στη χώρα μας, την τελευταία διετία, αλλά αυτούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα νησιά μας ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών κυμαίνεται γύρω στις 12.000 με 14.000. Αν είχαμε κάτω από 10.000 δεν θα ίσχυε όλο αυτό που λένε για υπερπληθυσμό στα νησιά μας. Υπάρχει από ορισμένους κύκλους και μια άλλη διάσταση. Η κανονικοποίηση της κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μπορεί να εξυπηρετεί ορισμένους στο να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της απόσυρσης της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα και της κατεύθυνσής της σε άλλες χώρες και δραστηριότητες.
Για περισσότερα, δείτε συνημμένη την ανακοίνωση του Υπουργείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς