Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

13η σύνταξη θα δωθεί και πάλι φέτος τα Χριστούγεννα


 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018

 
 
«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας το μεσημέρι της Δευτέρας 1-10-2017, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% για το 2017 και 3,57% για το 2018.
 
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε πως «ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες».
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το '17 και 3,57% για το '18 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού
 
Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% για το 2017, ποσοστό που είναι κατά 0,45% πάνω από το στόχο που ήταν 1,75% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75% επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Πάντως, αν και δεν έχει διευκρινιστεί το πού ακριβώς θα αποδοθεί το μέρισμα, οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι το μέρισμα θα διατεθεί στα άτομα που έχουν ενταχθεί και λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ ενδέχεται ένα μέρος να καταβληθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και την ενίσχυση αναπτυξιακών έργων.
 
Για το 2018, το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ (6.671  εκατ. ευρώ), έναντι 3,53% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση μέσω του μεσοπρόθεσμου.
 
Την ίδια ώρα, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, ενώ για φέτος η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,8%.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το 2018 ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων, η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ, αλλά και τη διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας

Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2018, επιτρέπει, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, τη συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς