Πηγές του υπ.
Οικ. για τους
ρυθμούς ανάπτυξης
Την ευρεία επίτευξη των στόχων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, όπως αναφέρει στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αναθεωρήσει σε θετική από σταθερή την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου Β-/Β (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου).
«Η ανάκαμψη της οικονομίας, που θα ενισχυθεί από την εκταμίευση των 0,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο (0,4% του ΑΕΠ) για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα βοηθήσει τις Αρχές να επιτύχουν τους περισσότερους από τους δημοσιονομικούς όρους, καθώς τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ιδιαίτερα τον ΦΠΑ) αναμένεται να κινηθούν καλά», σημειώνεται.
Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει στην περίοδο 2017-2020 πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης περίπου 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, παράλληλα με έναν μέσο ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ 2,8%, που θα επιτρέψουν στο χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ το 2020 από 179% το 2016.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τους ρυθμούς ανάπτυξης
«Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, βασιζόταν σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και για τα μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλεπόταν να υπερβαίνουν το 4%» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προσθέτουν ότι «με βάση τις προβλέψεις εκείνες, η τότε κυβέρνηση αποδεχόταν τη θέση του Ταμείου ότι δεν απαιτείται ρύθμιση χρέους».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και απέφερε καρπούς. Δεν αποδέχτηκε τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις (βάσει των οποίων οι κύριοι Σαμαράς και Σταϊκούρας θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και έχτιζαν το «success story» τους) με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί και να επιτύχει ρύθμιση χρέους, όπως προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».
Τέλος, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι «η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι «όλα αυτά τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στον κ. Σταϊκούρα. Ευτυχώς έχει όλο το χρόνο να τα εμπεδώσει εφ’ όσον θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για τα επόμενα δύο χρόνια. Τουλάχιστον!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς