Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

«Ενεοί και κεχηνότες» άναυδοι και μ’ ανοιχτό το στόμα

Η αλίευση μεδουσών τώρα  στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι μέδουσες απειλούν την οικονομική δραστηριότητα στις παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά 



Απόστ. Βανταράκης - Ήρα Κουρή.
Μένουν «ενεοί και κεχηνότες» δηλαδή άναυδοι και μ’ ανοιχτό το στόμα. Κινδυνεύουμε, αν κια παραλιακές πόλεις, θάλασσα να βλέπουμε άλλα να μην την γευόμαστε. Κια είναι αραιό μεν, αλλά υπαρκτό δε, το φαινόμενο να βλέπεις λουόμενους στη θάλασσα να κάνουν μπάνιο φορώντας κολάν ολόσωμα για να προφυλαχτούν από τις ενοχλητικές μέδουσες. 

Κι ωςστόσο, δεν γνωρίζουν ακόµα οι επιστήµονες για ποιο λόγο το ιδιαίτερα ενοχλητικό στους ανθρώπους είδος, η µέδουσα, έχει κατακλύσει όλο το µήκος των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου και έχει επεκταθεί σποραδικά κια στον Πατραϊκό. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η οικονοµική ζηµιά για τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι µεγάλη, ειδικά την περίοδο των θερινών µηνών.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», μέρα µε τη µέρα η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο χαρακτήρας του φαινοµένου θα ήταν παροδικός καταρρίπτεται. Hδη οι ειδικοί κάνουν λόγο για ηµιµόνιµο πρόβληµα, το οποίο µπορεί να διατηρηθεί στην περιοχή µέχρι και για 2 έως 3 χρόνια από σήµερα.

Σύµφωνα µε τα τοπικά Μέσα της Πάτρας, η αρµόδια ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής ∆υτικής Ελλάδος απορρίπτει τη λήψη άµεσων µέτρων για την αντιµετώπιση του προβλήµατος εκτιµώντας ότι «δεν θα φέρουν αποτέλεσµα, καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί σαφώς τα αίτια του προβλήµατος», όπως αναφέρεται σε εµπιστευτικό σηµείωµα της υπηρεσίας, το οποίο δηµοσίευσε η εφηµερίδα «Πελοπόννησος».

«Ακόµα και αν σταµατήσει κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, οι µέδουσες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα κάνουν τον κύκλο τους. Με ένα τέτοιο µέτρο θα πληγεί επιπλέον η τοπική αλιευτική κοινότητα, ενώ άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, µε µεγάλη επίδραση στην ισορροπία του οικοσυστήµατος, θα συνεχίζονται όπως πριν», αναφέρεται στο σηµείωµα, όπου τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει µελέτη για την πλήρη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραµέτρων του προβλήµατος.

Για το μόνο που δεν γίνεται λόγος είναι για τον ΣΠΟΑΚ, τον φιλοπεριβαλλοντικό σύνδεσμο των παραλιακών δήμων στον Κορινθιακό Κόλπο, που επιβαρύνεται από μεταλλευτικές δραστηριότητες, οι οποίες επί σειρά ετών μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και καταστρέφουν την ιχθυοαναπαραγωγή! Και που να υπενθυμίσω, οι διαμαρτυρίες του ΣΠΟΑΚ ήσαν κάποτε έντονες, με την πρωτοπορία, σε επίπεδο Πάτρας, των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Απ. Βανταράκη  και Ήρας Κουρή.

Επιπροσθέτως η έλλειψη προστασίας των μεγάλων ψαριών και των θαλάσσιων χελώνων που εμφανίζονται σποραδικά για να τραφούν από μέδουσες, είναι υπαρκτή. Και τπύτο διότι πρωτίστως λείπει η φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση. 

Που σημάινει ανάγκη περιοριστικών μέτρων από την πολιτεία, στους δραστηριοποιούμενους σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπους. 

Αν όμως τεθεί τέτοιο αίτημα εκ μέρους των δημάρχων των παραλιακών πόλεων και από τις δύο πλευρές των Κόλπων, είναι σίγουρο ότι πρωτίστως θα προσκρούσει στην ... αλιευτική συνείδηση ψήφων, ιδιαίτερα εάν πλησιάζουν εκλογές!

Οπότε, μην το ζαλίζετε το ζήτημα. Η ευαισθησία μας για το περιβάλλον εξαντλείται στον ατομικό περίγυρό μας και εάν κάποιος ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατά μας, τότε... ζωντανό φίδι στον κόρφο του!

  Ο Κορινθιακός Κόλπος κινδυνεύει από την ρύπανση. Δεν αφορούσε την Πάτρα; Γιατί τόση απαξίωση από πλευράς Δήμου Πατρέων; (Φωτογραφία αρχείου, από 7-12-2012).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

* Όταν στην Πάτρα ξέσπασαν διαμαρτυρίες για τις τσούχτρες, κάποιοι άλλοι τι κάνουν;

* Αν και ενημερωμένος ο Δήμος Πατρέων από διμήνου για τη διημερίδα του ΣΠΟΑΚ δεν έχει αποφασίσει την εκπροσώπησή του!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς