Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Δεξιοί και σοσιαλιστές στη Γερμανία υπέρ της Ελλάδας

Φωτογραφία αρχείου.
 
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε, για την περίοδο 2023-2060


«Και τώρα είναι η σειρά μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να δείξουμε ότι είμαστε ο αξιόπιστος εταίρος», τόνισε σε μια «συζήτηση επί επίκαιρων θεμάτων» η οποία διεξήχθη στην Μπούντεστακ  μετά από αίτημα το κόμματος των Πρασίνων, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κάρστεν Κέρμπερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η δέσμευση αφορά και την ελάφρυνση του χρέους.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συζητήσεις στο κοινοβούλιο οι Χριστιανοδημοκράτες ομιλητές εξήραν την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα αναφορικά με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Eμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 
 
Κι αυτά ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζ. Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης υπογράμμισε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.


Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

 Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου και η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.


Ο Γιοχάνες Καρς, καταλογίζει ευθύνες στον Σόιμπλε

Παράλληλα ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Γιοχάνες Καρς, καταλογίζει στον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών ότι από το 2015 και μετά προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Εδώ και δύο χρόνια η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζεται από ασάφεια, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, και προσθέτει: Ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία, απορρίπτει συγχρόνως την εκτίμησή του για την αναγκαιότητα περικοπής του χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της «αντίφασης» είναι ένας «σαθρός συμβιβασμός», αφού το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς οικονομική συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς