«Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα»
Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία εστίασης και αναψυχής της Πάτρας του 20ου αιώνα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα δεξιώσεων του πλοίου Superfast ΧΙ, από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και τις εκδόσεις «Το Δόντι». Στην κατάμεστη αίθουσα του πλοίου παρουσιάστηκε το μοναδικό λεύκωμα που καταγράφει την ιστορία του κλάδου, αποτέλεσμα της επίπονης έρευνας της δημοσιογράφου Γιώτας Κοντογεωργοπούλου.
Για το λεύκωμα, το οποίο εντυπωσιάζει τόσο για τα κείμενα του, όσο και για τις φωτογραφίες του, πολλές εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μίλησαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, ο επιχειρηματίας Χριστόφορος Πετρής, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης και η συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής.
Δημήτρης Αβραμίδης: Εκεί δημιουργούνται οι παρέες που γράφουν ιστορία
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, τόνισε ότι στο λεύκωμα «Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα», επιχειρείται να καταγραφεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: «Να καταγράψει ένα χώρο σχεδόν χαώδη, με μοναδική πηγή τις προσωπικές αναμνήσεις», κάνοντας την επισήμανση πως:
«Τα καφενεία και τα καφέ στα οποία περνάμε τις ώρες μας και συναντάμε φίλους και γνωστούς, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στα οποία τρώμε, τα μπαρ που πίνουμε τα ποτά μας, τα μαγαζιά με μουσική, ζωντανή ή όχι στα οποία διασκεδάζουμε, σχηματίζουν ένα ολόκληρο πρόσωπο της πόλης και του συλλογικού μας βίου με εξαιρετική σημασία. Εκεί και τότε δημιουργούνται οι παρέες που γράφουν ιστορία, εκεί και τότε αναπτύσσονται οι φιλίες, οι κόντρες και οι έρωτες, εκεί τρίβονται κι ακονίζονται οι χαρακτήρες, εκεί παράγεται η δημόσια εικόνα ενός εκάστου, εκεί και τότε καλλιεργείται ένα δημόσιο ύφος και ήθος, εκεί οργανώνονται αλλά και τροποποιούνται συλλογικές νοοτροπίες και πρακτικές».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αβραμίδης, υπογράμμισε πως:
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατανοήσει κάποιος τον ψυχισμό και τους εσωτερικούς ρυθμούς μιας πόλης και μιας κοινωνίας. Το λεύκωμα της Κοντογεωργοπούλου είναι μια συνδρομή σε αυτήν την κατανόηση.
Καταλαβαίνουμε καλύτερα την Πάτρα και τους Πατρινούς, καταλαβαίνουμε καλύτερα τους ίδιους μας τους εαυτούς μέσα από τις ιστορίες της εστίασης, της αναψυχής, της διασκέδασης όπως καταγράφονται σε αυτό το λεύκωμα για το οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συνετέλεσαν στην έκδοσή του και το οποίο σας το συνιστώ ως ένα ευχάριστο και ψυχωφελές ανάγνωσμα».
Χριστόφορος Πετρής: «Κάθε ιστορία, κάθε σελίδα του βιβλίου έχει μια ανάμνηση»
Ο επιχειρηματίας Χριστόφορος Πετρής, μίλησε από καρδιάς για το πρωτοποριακό και πρωτότυπο, όπως το χαρακτήρισε λεύκωμα. «Είναι η πρώτη τέτοιου είδους δουλειά που γίνεται στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρής και τόνισε ότι αυτό το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από μια αναλυτική καταγραφή της ιστορίας του κλάδου, είναι μια υπενθύμιση προσώπων και καταστάσεων. «Κάθε ιστορία, κάθε σελίδα του βιβλίου έχει μια ανάμνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ο Χριστόφορος Πετρής ανέσυρε από τη μνήμη του, την εποχή που άνοιξε την πρώτη καφετέρια στην Πάτρα και αργότερα την πρώτη πιτσαρία στην πόλη, από όπου «πέρασε όλη η Πάτρα». Ο κ. Πετρής, τόνισε ότι η Πάτρα υπήρξε πρωτοπόρα στον κλάδο της διασκέδασης, καθώς έχει μια επιπλέον σεζόν, αυτή του καρναβαλιού, και πως οι χοροεσπερίδες αντιγράφηκαν από τους Αθηναίους επιχειρηματίες.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:
Την προσωπική του μαρτυρία κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΚΕΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ήταν από «την κοιλιά της μάνας μου που λένε, μέσα στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής και να έχω μεγαλώσει δίπλα σε ανθρώπους που έγραψαν ιστορία σε εποχές που δεν έμοιαζαν και τόσο με τη σημερινή, σε εποχές που είχαν αρχοντιά, λάμψη, φινέτσα, αλλά και μια αλληλεγγύη που δεν την συναντάς πιά.»
Μιλώντας για την ιδέα έκδοσης του λευκώματος «Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα» είπε ότι «μου γεννήθηκε από αυτές τις αναμνήσεις, αλλά και από το ότι διαπίστωσα το εξής παράταιρο. Παρά το ότι ο τομέας της εστίασης και της αναψυχής έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή, έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και την ενίσχυση του μητροπολιτικού της ρόλου, δεν υπάρχουν πουθενά οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, δεν υπάρχει μια παρουσίαση των χώρων που έχουν να κάνουν με τις αναμνήσεις μας και με τις αναμνήσεις όλης της πόλης.»
Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και δεύτερη πιο εμπλουτισμένη έκδοση του λευκώματος καθώς όπως είπε: «Στην πορεία, ανακαλύψαμε, όχι με έκπληξη θα έλεγα, ότι αυτό το υλικό είναι τεράστιο και είναι αδύνατον να χωρέσει σε έναν τόμο. Για αυτό το λόγο και αποφασίσαμε μια δεύτερη έκδοση όπου θα συμπεριληφθούν όλα τα μαγαζιά τα οποία δεν αναφέρονται σε αυτό τον πρώτο τόμο, ή δεν γίνεται σε αυτά μεγάλη αναφορά αν και είναι το ίδιο σημαντικά,αλλά και τα μαγαζιά άλλων περιοχών του νομού που άφησαν εποχή και τα μαγαζιά από το 1990 έως το 2.000, καθώς η καταγραφή αυτή σταματά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.»
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου: Οι άνθρωποι της εστίασης είναι χαρούμενοι, επικοινωνιακοί, δεκτικοί, δοτικοί τολμηροί και ευπροσήγοροι
Η συγγραφέας του λευκώματος Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, τόνισε πως: «Το βιβλίο αυτό στηρίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία στις προφορικές πηγές και τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εστίασης, κάτι που οδηγεί στην ανεπιτήδευτη περιγραφή, την ζεστασιά αυτού που έζησε από πρώτο χέρι όσα περιγράφει, στην συμμετοχή των συναισθημάτων του καθώς σκάβει στη μνήμη του για να φέρει στο φως πρόσωπα και καταστάσεις, την ίδια ώρα που επιστρέφει στο μπαούλο της γιαγιάς ή στο οικογενειακό του άλμπουμ για να ανασύρει στιγμές σε ασπρόμαυρο φόντο.
Η χαρά της καταγραφής αυτού του είδους είναι η άμεση συμμετοχή, η αίσθηση ότι ο κάθε ένας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι σε ένα πολύχρωμο πάζλ, ότι μπορεί να καταθέσει την άποψή του, την πεποίθησή του, τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τα πράγματα και να συνδιαμορφώσει την τελική εικόνα.
Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να διαπιστώσω ότι καθόλου τυχαία οι άνθρωποι της εστίασης δεν ασχολήθηκαν με αυτό το αντικείμενο.
Είναι άνθρωποι χαρούμενοι, επικοινωνιακοί, δεκτικοί, δοτικοί τολμηροί και ευπροσήγοροι. Έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν μια συνέντευξη σε μια φιλική και μερικές φορές πολύ φιλική κουβέντα, από την πρώτη στιγμή. Κάπως έτσι, από αυτή τη δουλειά έκανα πολλούς νέους φίλους.»
Η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή τους, τους Γιώργο Κοτοπούλη, τον εκδότη Ανδρέα Τσιλίρα, τους Στέλιο Αποστολόπουλο, Νίκος Πολυγένη και Ηλία Χριστόπουλο, τον Παναγή Μάμο, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και με θέρμη την όλη προσπάθεια και τους Δημήτρη Αβραμίδη και Χριστόφορο Πετρή, που μίλησαν για το λεύκωμα.
Τιμήθηκαν οι πρωταγωνιστές του κλάδου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από το Σύλλογο Καταστηματαρχών ειδικά αναμνηστικά σε πρωταγωνιστές του κλάδου της εστίασης.
Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών άλλων διακρίναμε τον βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινό, τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστα Καρπέτα, τον πρώην βουλευτή Νίκο Τσούκαλη, τον πρώην νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Τζανάκο, Ηλία Γκοτσόπουλο και Ουρανία Μπίρμπα, τον σύμβουλο του δημάρχου Πατρέων Τάκη Πετρόπουλο, την πρώην πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Κώστα Κόντη, τον πρόεδρο του ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτη Σκέντζο, τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κώστα Μπουρδούλη, τον Ανδρέα Ανδριόπουλο του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηώσεων, τον συνθέτη Γιώργο Δίπλα και πολλούς, πολλούς άλλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς