Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η σημαντική νίκη στην υπόθεση H&M δείχνει τον δρόμο

Ύστερα από την πίεση των εργαζομένων και την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η διοίκηση των H&M απέσυρε τις νέες συμβάσεις ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ότι παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες.

Οι προταθείσες από την εταιρεία συμβάσεις περιλάμβαναν πολλούς αρνητικούς όρους για τους εργαζόμενους, όπως να εργάζονται με επιπλέον καθήκοντα αλλά να πληρώνονται τον ίδιο ελάχιστο μισθό. 

Παράλληλα έδινε τη δυνατότητα στην εταιρεία να στείλει τον/την εργαζόμενο-η σε οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς τη συγκατάθεσή του/της και χωρίς κάλυψη εξόδων.

Η έκβαση στην υπόθεση της H&M δίνει ελπίδα και δείχνει ταυτόχρονα τον δρόμο. Δεν θα ήταν θετική, αν οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκώνονταν και δεν συντονίζονταν μεταξύ τους. Για να φτάσουν εκεί έπρεπε αφενός να μην πάρουν αψήφιστα την προσπάθεια της εταιρείας να περάσει ως τυπική διαδικασία την υπογραφή των νέων συμβάσεων, αφετέρου να αντιμετωπίσουν το καμουφλαρισμένο δίλημμα που έβαζε.

Από τη μία έδινε το «ελεύθερο» στους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σύμβαση, την ίδια ώρα όμως άφηνε να εννοηθεί ότι μη υπογραφή της σύμβασης σήμαινε «οικειοθελή αποχώρηση», που σήμαινε απόλυση χωρίς αποζημίωση.

Παρότι, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, αρκετοί ήταν εκείνοι που δέχτηκαν... φιλικές συμβουλές στα διευθυντικά γραφεία να κρατήσουν τις απόψεις τους για τους εαυτούς τους, αυτοί δεν το έκαναν. 

Αντίθετα βρέθηκαν με τους συναδέλφους τους και όλοι μαζί διεκδίκησαν και κέρδισαν την απόσυρση των νέων συμβάσεων. Με καταγγελίες σε διαδικτυακούς τόπους και στα ΜΜΕ που αποκάλυπταν το περιεχόμενο των συμβάσεων και κινητοποιήσεις έξω από κεντρικά καταστήματα κατάφεραν να φέρουν στη δημοσιότητα το θέμα.

Δεν ήταν όμως μόνο ο φόβος του επικοινωνιακού κόστους που λειτούργησε καθοριστικά ώστε η εταιρεία να αποσύρει τις συμβάσεις. Λίγες μέρες αφού έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε σε έλεγχο σε κατάστημα της αλυσίδας και υποχρέωσε την εταιρεία να αναστείλει τη διαδικασία τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων μέχρι να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η άμεση ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ στην υπόθεση του H&M αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του ότι τα αντανακλαστικά του μηχανισμού έχουν καλυτερεύσει παρά τις αντιξοότητες. Η άμεση επίσης ανταπόκριση δίνει ουσιαστική υπόσταση στο συνεχές κάλεσμα του Σώματος προς τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή με τον μηχανισμό και να καταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι σημαντικό για τον εργαζόμενο να ξέρει ότι θα υπάρχει και συνέχεια μετά την κλήση του στο 15512, που είναι η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.

Αντίστοιχη θετική περίπτωση είναι και η υπόθεση εργαζόμενου στην Πάτρα που κατήγγειλε στο σωματείο των μαγείρων ότι επιστρέφει μέρος του μισθού του. Αφού έγινε γνωστή η αυθαιρεσία χάρη σε παρεμβάσεις του σωματείου, ο εργοδότης σταμάτησε να παίρνει μέρος του μισθού του εργαζομένου. Επίσης το ΣΕΠΕ προανήγγειλε επιπλέον στοχευμένες παρεμβάσεις.

Έτσι, την ώρα που τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται με θεσμικό και μη τρόπο, τον μοναδικό αξιόπιστο αμυντικό μηχανισμό τον δείχνει η ίδια η πραγματικότητα με τα παραπάνω δύο πρόσφατα παραδείγματα. Χρειάζονται ενεργοί εργαζόμενοι, ενεργά σωματεία και ενεργό ΣΕΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς