Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Αγ. Ανδρέας: Περίσσευσε η αμετροέπεια των Πετρόπουλων


ΕΣΥ - Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ο Άγ. Ανδρέας.



Ιστορική αναδρομή από το βούρκο στο υπόγειο του νοσοκομείου, μέχρι  το σεισμό του 2008 και την ανακατασκευή του σύγχρονου επταώροφου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

«Σας κάνουμε  γνωστό ότι μετά από 8 χρόνια, 8 μήνες και 28 ημέρες επανήλθαν οι ασθενείς στο 7όροφο κτίριο του Νοσοκομείου ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ...». «...Μετά τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια». «Θέλουμε να πιστεύουμε και βεβαίως περιμένουμε η πολιτεία να κάνει το χρέος της...».
Αυτά είναι λίγα λόγια από το... βαρυσήμαντο διάγγελμα Προέδρου (σ.σ.: όχι της Δημοκρατίας) Κ. Πετρόπουλου, του σωματείου "Ιπποκράτης}" του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας"!
Ούτε μία λέξη ως αναφορά συμβολής των υπουργών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η αμετροέπεια και η υστεροβουλία στον κολοφώνα της!
Κι επειδή ακούστηκαν λέξεις που δεν πρέπει να πέσουν κάτω, ας τις απαντήσουμε με την παρακάτω ιστορική αναδρομή. «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις», όπως γράφει και ο ποιητής Μαν. Αναγνωστάκης...  

Ιστορική αναδρομή στα συμβάντα πριν και μετά το σεισμό

Μία πληροφορία, που έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ, τον Αύγουστο του 2002, επί 3ης κυβέρνησης Σημίτη, ενημέρωνε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο Β΄ Υπόγειο, του σημερινού πολυώροφου κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου «Άγ. Ανδρέας».
Ο κατάλληλος  άνθρωπος εφοδιασμένος με μία κόντακ φωτογραφική μηχανή, βρέθηκε επιτόπου και να το ρεπορτάζ την επόμενη ημέρα  14 Αυγούστου, στο φύλλο της εφημερίδας, όπως το παρουσίασε ο «Μ».
Από αυτό παραθέτουμε σημεία του,, υπό τον τίτλο «Στις λάσπες το υπόγειο του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας"»:
 «... Αρκεί λίγα μέτρα πιο πέρα, να συνεχίσεις το κατέβασμα καμιά δεκαριά σκαλιών ακόμη: Θα βρεις μία στραντζαριστή λαμαρινόπορτα, θα την ανοίξεις και ευθύς αμέσως θα έχεις συν.αντηση με μία αναπάντεχη μπόχα, που σου κόβει την ανάσα και κάθε διάθεση για παραμονή στο χώρο. Γι' αυτό κι εκείνοι που ξέρουν τονίζουν: Ποτέ μόνο εκεί. Ο κίνδυνος της λιποθυμίας και του... θανάτου από ασφυξία καραδικεί.
Β΄ Υπόγειο νοσοκομείου Άγ. Ανδρέας». Θα μπορούσε να έμοιαζε και ως καταφύγιο ατομικού ραδιοβιολογικού πολέμου, με όλες τις ανέσεις. Δυστυχώς περισσότερο μοιάζει με... στοά ανθρακωρυχείου.
Τι να... πρωτοθαυμάσεις; Ένα ίδρυμα που ανεγέρθη εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν κατάφερε ακόμη να λύσει το ζήτημα καθαριότητας στα... άδυτα του χώρου του.
Θα φανεί απίστευτο, αλλά τα πέδιλα των κολόνων που στηρίζουν το οικοδόμημα, μουλιάζουν, χρόνια τώρα, στις λάσπες και στο βούρκο. Τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα νερά, που κατεβαίνουν από τη δυτική πλαγιά του λόφου του Γηροκομειού, κατακλύζουν το υπόγειο και δύο φορές το χρόνο, επί πολλά χρόνια τώρα, γίνεται άντλησή τους, κάθε φορά.
Παρά ταύτα όμως, τα απόνερα που λιμνάζουν  ανάμεσα στα γιμνά πέδιλα του οικοδομήματος και οι διρροές από τις σωλήνες, στέκονται ικανές να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης κάθε μικροβίου, να αναπαραχθούν βλαβερά κολεόπτερα και κατασαρίδες που στη συνέχεια βρίσκουν έξοδο προς τους άνω ορόφους. Να κυκλοφορούν κάθε είδους τετράποδων, από τρωκτικά έως γάτες και καμιά φορά και σκύλους. Αδιάψευστος μάρτυς τα ίχνη των πελμάτων τους, επί του επιστρώματος λάσπης.
Κάποια αντιπλημμυρικά αναχώματα (λίγο τσιμέντο δηλαδή) που έγιναν φέτος θα σώσουν την κατάσταση; Το φθινόπωρο είναι μπροστά μας και θα μάθουμε. Προς το παρόν παραμένει η μπόχα που αναδύεται.
Το χειρότερο όμως είναι ότι από το Β΄ Υπόγειο περνά όλη η ηλεκτρική καλωδίωση, με ότι κινδύνους ηλεκτροπληξίας συνεπάγεται αυτό, καθώς και όλες οι σωληνώσεις του νοσοκομείου.
Σε ένα χώρο ύψους περίπου 2 μ. που θα έπρεπε να έλαμπε το λευκό του ασβέστη, είναι αδύνατη έστω και επ' ολίγο η παραμονή. Κι ενώ τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντα χρόνια είναι γνωστή η κατάσταση  σε όλους, κανείς δεν κάνει λόγο γι' αυτήν.
Σαν να πρόκειται για το... Κωσταλέξι του χώρου της Υγείας στην περιοχή μας. Κανένας αρμόδιος, από τις διοικήσεις που πέρασαν δεν ακούμπησε το ζήτημα, που δεν θα ήταν υπερβολή αν το χαρακτηρίζαμε διαχρονικό άγος.
Και αυτοί που γνωρίζουν, δικαίως αναλογίζονται, καλός είναι ο ευπρεπισμός της βιτρίνας του ιδρύματος, αλλά μόνον αυτός αρκεί;».

Αναταραχή μετά  την αποκάλυψη του... Κωσταλέξι

Το δημοσίευμα προκάλεσε αναταραχή στη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και στο Σωματείο «Ιπποκράτης», που δεν είχε κουνήσει, έστω το δακτυλάκι του, ούτε μία δημόσια διαμαρτυρία  για το... Κωσταλέξι που κρύβονταν κάτω από τα πόδια του.
Τηλεοπτικό συνεργείο του Souper B, αποπειράθηκε να λάβει εικόνες από το υπόγειο, εκδιώχθηκε κακήν -κακώς. Κι έπειτα, αντί για ενημέρωση των ΜΜΕ, ήρθαν οι... μέλισσες. Μπήκαν λουκέτα στις πόρτες Α'  και Β'  υπογείων και ποιος μπορούσε να διαπιστώσει το... σταύλο, που έκρυβαν όλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2002, επί προεδρίας Ν. Κοντοέ στο ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, είχε αρχίσει προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και αυτό του Νοσοκομείου  «Άγ. Ανδρέας».
Στις 16 Αυγούστου του 2002, δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη, ο χώρος ευπρεπίζεται, αλλά το πρόβλημα παραμένει και τα λύματα συνεχίζουν να κατατρώγουν την συνοχή του οπλισμού των κολόνων υποστήριξης του κτιρίου.
Τέσσερις εργάτες κουβαλούν με κουβάδες τις λάσπες, στις οποίες   «κολυμπούσαν» τα πέδιλα των κολόνων και αφού μετά μία εβδομάδα  τελείωσαν, μπήκαν ξανά τα λουκέτα, απαγορεύοντας την είσοδο στα υπόγεια κάθε ατόμου που δεν έλεγχε η διοίκηση.   

Διαμαρτυρίες εργαζομένων αλλά φωνή βοώντος...

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το 2000 και το 2001, με προεδρείο ΠΑΣΚΕ και πρόεδρο τον Κ. Πετρόπουλο, ουδέποτε το σωματείο «Ιπποκράτης» έκανε κάποια κινητοποίηση και με την ανοχή της ΔΑΚΕ, σύμφωνα με καταγγελία της αριστερής συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση», παρόλο που γνώριζαν το πρόβλημα, από καταγγελίες εργαζομένων.
 «Η σιωπή των αμνών είχε επιβληθεί από πλευράς σωματείου. Ήταν βλέπετε, άλλη κυβέρνηση και ήταν όλα "μέλι, γάλα"».
Μετά το 2001, υπήρξε κινητοποίηση εργαζομένων με άλλο διαπαραταξιακό προεδρείο που  κάλεσε σύσκεψη φορέων και στις 11-9-2003, έστειλαν μάλιστα στο ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος επιστολή, στην οποία ο πρόεδρός του  Ν. Κοντοές απάντησε στις 24-10-2003, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από τα στοιχεία δομικής τρωτότητας του κτιρίου που είναι δυσμενή και περιέχονται στ ως άνω δελτίο, προκύπτει κατά την άποψή μας, η ανάγκη επείγουσας ενίσχυσης της φέρουσας ικανότητας του οκταόροφου κτιρίου κατ' απόλυτη προτεραιότητα....».
«Τη θέση αυτή διαυπώσαμε αναλυτικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή σας, παρουσία υπευθύνων του ΕΣΥ, του Διοικητή του Νοσοκομείου, βουλευτών και άλλων αρμοδίων για το θέμα».

Ο μοιραίος σεισμός του 2008

Στις 8 Ιουνίου 2008, ημέρα Κυριακή και ώρα 3.25 μμ, η Αχαΐα και η Ηλεία επλήγησαν από επιφανειακό σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περίπου 35 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας, στην περιοχή της Ανδραβίδας, προκαλώντας βλάβες σε κτίρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας.
Ο σεισμός αυτός συγκαταλέγονταν μεταξύ των μεγαλυτέρων που συνέβησαν στον Ελλαδικό χώρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική.
Την άλλη ημέρα  9/6/2008 ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης ανακοίνωσε τα μέτρα αποκατάστασης των κατοικιών των σεισμοπλήκτων και των δημοσίων κτιρίων.
Εκτός των άλλων, τώρα πια είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στέγασης των Υπηρεσιών του κεντρικού κτιρίου της Νομαρχίας Αχαΐας, της Δ/νσης Πολεοδομίας, της Δ/νσης Περιβάλλοντος, σχολικών μονάδων, του Νοκομείου «Άγ. Ανδρέας» Πατρών, του οποίου οι κολόνες στήριξης σάπιζαν βουτηγμένες επί δεκαετίες στα λύματα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν την ώρα που έπρεπε κ.α.
Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για να ορίσουμε περιφραστικά αυτήν την διάλυση, που επήλθε στο Γενικό νοσοκομείο Πατρών, χτισμένο από το 1973 και που μέχρι τότε, το κτίσμα του μετρούσε 35 χρόνια ζωής.
Μετακινήθηκαν λοιπόν οι ασθενείς στο νοσοκομείο Αιγίου, στο άλλο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων και  στο «409»  πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου ακόμη στεγάζονται κλινικές του «Αγίου Ανδρέα».

Υπ. Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος: Τέλος Αυγούστου έτοιμο

Στις 24 Ιουνίου 2008, δεκάξι ημέρες από το μεγάλο σεισμό, ο υπ. Υγείας (επί ΝΔ του Κώστα Καραμανλή)  ο Δημ. Αβραμόπουλος  φέρεται αισιόδοξος πως «μέχρι το τέλος Αυγούστου 2008, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευών και ενισχύσεων στο Νοσοκομείο "Άγ. Ανδρέας" της Πάτρας κια αμέσως μετά θα ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο, όπως πριν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008».
Απαντώντας, ο νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Γ. Ζεπάτος, με επιστολή του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, εκτός των παραπάνω, του γνωστοποιεί ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ ομόφωνα τα παρόντα μέλη εκφράσαμε τις απόλυτες επιφυλάξεις μας εάν επαρκεί το μικρό αυτό χρονικό διάστημα για να ενισχυθεί σωστά η "φέρουσα ικανότητα του οκταόροφου αυτού κτιρίου (στη θεμελίωση, στους δοκούς και στα υποστυλώματα) για να προσαρμοστεί στο σύγχρονο Αντισεισμικό Κανονισμό)...».
Και παρακάτω εξηγεί:
«Το συγκεκριμένο κτίριο είναι προφανώς καταπονημένο από τους πολλούς σεισμούς που έχουν γίνει τα τελευταία 35 χρόνια στην περιοχή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί σε νέο σεισμό και μάλιστα είναι ενδεχόμενο να θρηνήσουμε και θύματα».
Παράλληλα ο Πρόεδρος Γ. Ζεπάτος, τον ενημερώνει  ότι  το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα στις 12-6-008 για τον σεισμό της 8-6-2008, όπου αναφέρεται στην ανάγκη αντισεισμικής ενίσχυσης του "Άγ. Ανδρέα" και άλλων δημοσίων κτιρίων, ζητώντας να ακολουθήσει σύσκεψη στην Αθήνα για «την επίλυση του κρίσιμου αυτού προβλήματος που δυστυχώς δεν παρέχει πίστωση χρόνου σε κανέναν».
Άξια αναφοράς είναι η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του «Άγ. Ανδρέα»  «Αυτόνομη Παρέμβαση», τον Οκτώβριο του 2008.
Ενόψει της απεργίας την 21-1-2008, ανακοινώνει:
«Ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις προκαλούν οι περίεργες μεθοδεύσεις από πλευράς πλειοψηφίας του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων "Ιπποκράτης" Νοσοκομείου "Άγ. Ανδρέας", δηλαδή έπρεπε να γίνει σεισμός για να έλθει στην επιφάνεια το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης του νοσοκομείου, που είναι αίτημα πολλών ετών;
Τα νερά από τις πλημμύρες και τις διαρροές των αποχετεύσεων τις δεκαετίες του '80 και του '90 έμεναν μήνες και χρόνια να λιμνάζουν στα θεμέλια των υπογείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη στατικότητα του κτιρίου...».
«...Τώρα όμως βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα (σ.σ.: ΝΔ του Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση)του Προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαΐας ΑΔΕΔΥ, καθώς ο ίδιος άνθρωπος είναι Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και Πρόεδρος του Σωματείου "Ιπποκράτης" για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να έχει κάνει τίποτα για το πρόβλημα αυτό. Λειτουργούσε πάντα σαν εξαρτημένο σωματείο από την ΠΑΣΚΕ, αποκαλώντας μάλιστα τον προηγούμενο διοικητή του νοσοκομείου συνάδελφο, νουθετώντας τις άλλες παρατάξεις να τον βλέπουν σα συνάδελφο».
Ποιος ήταν ο πρώην διοικητής του "Άγ. Ανδρέα"; Ήταν ο Απ. Λέτσιος, κολλητός του Γιωργάκη Παπανδρέου, του βαθέως ΠΑΣΟΚ, που έτυχε της γενναιοδωρίας Νικολόπουλου!

Περίσσευσε αμετροέπεια και μικροψυχία από τον «Ιπποκράτη»

Σήμερα, εν έτει  2017, μηνός Μαρτίου 10, ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα του  "Ιπποκράτη":
«Σας κάνουμε  γνωστό ότι μετά από 8 χρόνια, 8 μήνες και 28 ημέρες επανήλθαν οι ασθενείς στο 7όροφο κτίριο του Νοσοκομείου ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ, στο κτίριο που την 12η του Ιούνη του 2008 εκκενώθηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη από τον σεισμό της 8ης του Ιούνη του 2008 που είχε πλήξει την περιοχή μας.
Σήμερα λοιπόν 10/3/17, παρά τα αργά βήματα και τα αλληλοαναιρούμενα χρονοδιαγράμματα, ξεκίνησε επιτέλους η μεταστέγαση στο 7όροφο κτίριο, μόνον με την Καρδιολογική κλινική και μάλιστα με πρώτους τους Ασθενείς της Μονάδας Εμφραγμάτων, απ΄ όπου και οι σχετικές συνημμένες φωτογραφίες».
 «...Μετά τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε μόνοι μας και άλλοτε με τους φορείς της πόλη μας και με την βοήθεια πολλών άλλων, όπως θα γνωστοποιήσουμε και σε σχετική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ που προετοιμαζόμαστε να παραχωρήσουμε, Θέλουμε να πιστεύουμε και βεβαίως περιμένουμε η πολιτεία να κάνει το χρέος της...».

Ούτε ένας λόγος καλός για Κουρουμπλή και Ξανθό

Μάλιστα να το κάνει το χρέος της, διότι η Πολιτεία, δηλαδή το υπ. Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έκανε το χρέος της, δεν επιτάχυνε τις διαδικασίες από το 2015 που ανέλαβε. Ούτε ο Παν. Κουρουμπλής, μήτε ο Ανδρ. Ξανθός, ενώ οι προηγούμενοι της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τα έκαναν όλα!
Και επειδή, από το 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, την ευθύνη είχαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλό είναι στη συνέντευξη που θα δώσει ο κ. Πετρόπουλος μαζί με τους Πετρόπουλους, να απαντήσει γιατί έπρεπε να περάσουν εφτά χρόνια και να μην έχει αποκατασταθεί το κτίριο;
Μήπως γιατί στο γκουβέρνο ήσαν οι... σύντροφοι; Που δεν έπρεπε να τους στεναχωρήσουμε;
Δυστυχώς, περίσσευσε η αμετροέπεια και η μικροψυχία. Ούτε λέξη δεν ακούστηκε από τους Πετρόπουλους για την συνεισφορά των υπουργών της σημερινής Κυβέρνησης. Τους εξίσωσαν με αυτούς των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που οδήγησαν την Υγεία στο βούρκο του υπογείου του "Άγ. Ανδρέα", μεταφορικά, από τον οποίο ξεπηδούν σήμερα τα βατράχια του ΠΑΣΟΚ, κροάζοντας επιδεικτικά.
Κι αλλοίμονο, εάν κακιά μοίρα ρίξει την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανάγκη της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Θα γίνει έρμαιο των Πετρόπουλων, των Λοβέρδων, των Γιωργάκηδων, των Φώφηδων και του κάθε αμετροεπούς και λαμόγιου!
Και τότε, ουαί τοις ηττημένοις, που κάτω να φτύσουν θα φτύνουν τα πόδια τους, πάνω να φτύσουν θα φτύνουν τα μούτρα τους! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς