Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αλήθειες της ζωής - Η Ρίζα του αετού στα Χανιά


Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΣ

Το μυθιστόρημα της Βαγγελιώς Καρακατσάνη είναι μια κραυγή ενάντια στο στίγμα για τη ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό

 
ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ – ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΟΥΡΔΑΚΗ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΣ
ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ: «ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ»

Σε μία ζωντανή συζήτηση με τους φίλους του βιβλίου, για το στίγμα, την ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, εξελίχθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Βαγγελιώς Καρακατσάνη, «Στη ρίζα του αετού», που διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το βιβλιοπωλείο Koukoubook στις 6/3/2017, στα Χανιά.
Η εκδήλωση άνοιξε με ένα ζεστό χειροκρότημα στη συγγραφέα για την προσπάθεια που έχει καταβάλλει αλλά και για τη λογοτεχνική αξία του έργου τους. Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη έγραψε το βιβλίο της κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της. Ένα βιβλίο που έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, με την υποστήριξη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Γιακουμάκη, ήρθε στα Χανιά και μίλησε για το βιβλίο, στην εκδήλωση, τονίζοντας την αξία του λογοτεχνικού έργου της Βαγγελιώς Καρακατσάνη. Η κα. Γιακουμάκη έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της συγγραφέως, έτσι ώστε να επικοινωνήσει το έργο της, καθώς αυτό αποτελεί μια ζωντανή αμφισβήτηση του στίγματος για την ψυχική νόσο και των πρακτικών που ενίσχυαν τον κοινωνικό αποκλεισμό των ψυχικά πασχόντων.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ελένη Γιακουμάκη:
Έχω ένα μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους εκείνους που καταφέρνουν τις δυσκολίες της ζωής τους να μην τις κάνουν μεμψιμοιρία και παραίτηση, αλλά να τις μετουσιώνουν σε δύναμη, πείσμα και  δημιουργικότητα. Έχω ένα μεγάλο σεβασμό στους συγγραφείς που το μελάνι ματώνει τα χέρια τους γιατί στη πραγματικότητα η αποτύπωση σε χαρτί της αλήθειας τους αποτελεί αιμορραγία ψυχής. Έχω ένα μεγάλο σεβασμό στους συγγραφείς που γράφουν, όχι στο γραφείο τους μπροστά από το παράθυρο τους με θέα τη θάλασσα, αλλά σ εκείνους που γράφουν κλεισμένοι σε τοίχους επιβεβλημένης απομόνωσης σε στιγμές που οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής τους μαγκώνουν δάχτυλα, σκέψη και καρδιά. Έχω ένα μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που συνολικά είναι η συγγραφέας του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, αλλά και για την ικανότητα της να αφηγείται μυθοπλαστικά τις αλήθειες της ζωής όπως αυτή του κοινωνικού στίγματος και του αποκλεισμού των ανθρώπων με ψυχική νόσο.

DSC_0042
Από αριστερά: Βαγγελιώ Καρακατσάνη, Ευγενία Χουρδάκη, Αθανασία Κοκκινάκη, Ελένη Γιακουμάκη
Η Ευγενία Χουρδάκη, διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία έχει σταθεί στυλοβάτης στην προσπάθεια της συγγραφέως να φτάσει μακριά το μήνυμα του βιβλίου, παρουσίασε συνοπτικά τις αιτίες που επιδρούν στην εμφάνιση της ψυχικής νόσου, στις κοινωνικές-οικονομικές παραμέτρους του ζητήματος, ενώ μίλησε αναλυτικά για τη λογοτεχνική αξία του βιβλίου, για τη θεραπευτική δύναμη της δημιουργίας και της τέχνης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευγενία ΧουρδάκηΜέσα στην κοινωνία που το στίγμα της ψυχικής νόσου κυριαρχεί, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μάχεται να φύγει μακριά από την ψυχική νόσο, αλλά σαν σύγχρονος ήρωας αρχαίας τραγωδίας, νοσεί ο ίδιος από αυτό που είχε μισήσει στον πατέρα του και τότε συνειδητοποιεί βιωματικά το ψυχικό σύμπτωμα και συμπάσχει, συμπάσχει με το δράμα του πατέρα του. Κάνει τη γενναία επιλογή να διαφοροποιηθεί από τον πατέρα του και ν’ ανοίξει τα φτερά του. Το βιβλίο μάς βοηθά μέσα από τη ζωή του Μανολιού να ξετυλίξουμε το μύθο της ψυχικής νόσου: να προβληματιστούμε, να συναισθανθούμε τις συνέπειες του στίγματος και να αναρωτηθούμε ποιο λιθαράκι θα μπορούσαμε να βάλουμε στην καταπολέμησή του. Η συγγραφέας, στο τέλος, γενναιόδωρα μας επιτρέπει να επεκτείνουμε μόνοι μας την ιστορία προσκαλώντας και προκαλώντας μας να συμμετάσχουμε  ακόμα πιο ενεργά, με το να φανταστούμε ο καθένας τη συνέχεια στη ζωή του Μανολιού, να ξανακοιτάξουμε τη δική μας πορεία στη ζωή, να αναθεωρήσουμε στάσεις και συμπεριφορές, και μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο να οδηγηθούμε στη λύτρωση από τους δικούς μας προβληματισμούς-θηρία.

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Αθανασία Κοκκινάκη, μίλησε για το ζωντανό παράδειγμα που μας δίνει η Βαγγελιώ Καρακατσάνη με τη στάση ζωής της, τη δύναμη της επικοινωνίας, του μοιράσματος και της ενσυναίσθησης, καθώς και για την ανάγκη να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου την καθημερινότητά μας, με πολλά που ακόμα και σήμερα τα θεωρούμε δευτερεύοντα ή τα παραμελούμε. Απλές πράξεις αλληλεγγύης, έμπρακτης συμπαράστασης και κατανόησης.  
Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τον Χρήστο Τσαντή, συγγραφέα-σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και υπεύθυνο των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα και μίλησε για το βιβλίο, αλλά και για τη συγγραφέα.
Η συγγραφέας πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους και τους φορείς που την έχουν στηρίξει, μίλησε για την εμπειρία της αλλά και για το ίδιο το περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Μίλησε για το πέπλο του φόβου που εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια, για το έλλειμμα εμπιστοσύνης και για πολλά ακόμα, τα οποία θίγει και μέσα στο έργο της.
Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη έκανε αναφορά στην προετοιμασία της έκδοσης του παραμυθιού που έχει γράψει, με τίτλο: «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, με ζωγραφιές και εικόνες μελών της Ομάδας Ζωγραφικής της Ιδιωτικής Ψυχιατρικής Κλινικής «Άγιος Χαράλαμπος»Επίσης, αναφέρθηκε στην πλούσια δράση που έχει αναπτυχθεί μέσα από το Σωματείο Υπέρβαση στο Ηράκλειο, ενάντια στο στίγμα για την ψυχική νόσο. 
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πολλούς από τους φίλους του βιβλίου να μιλάνε για τη συγγραφέα, για το μυθιστόρημά της, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα ζητήματα που αυτό θίγει. Τέλος, προτάθηκαν και μια σειρά από νέες εκδηλώσεις-δραστηριότητες για το στίγμα και τη ψυχική νόσο, με τη συγγραφέα και τα βιβλία της στα Χανιά.
Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς