Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Αχτσιόγλου: Η επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας αφορά και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους


«Η επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας αφορά και τους ευρωπαίους εργαζόμενους» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Έ. Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά κατά την παρέμβασή της στην εκδήλωση «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.


Η Έ.Αχτσιόγλου επισήμανε τις πιέσεις για καταπάτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει να γενικευτεί στην Ευρώπη», ενώ παρέθεσε στοιχεία για την μικρή τελικά επίπτωση που είχε το μέτρο της εσωτερικής υποτίμησης.

Η Έ.Αχτσιόγλου τόνισε ότι στο τομέα των εργασιακών «δεν θα εγκαταλείψουμε την μάχη, εκτιμούμε ότι κερδίζουμε έδαφος» προειδοποιώντας ότι «είναι αγώνας αντοχής κι όχι ταχύτητας». Η Έ.Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε τί αφήνουμε και τί κερδίζουμε» σημειώνοντας ότι «τίποτα από έναν αγώνα που δίνεται δεν χάνεται» κι επισημαίνοντας ότι πλέον όλοι συζητούν στην Ευρώπη το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα αυτό.

Το μέσο της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε πλήρως αναποτελεσματικό

Μιλώντας για την επίπτωση της μείωσης του μισθολογικού κόστους που πραγματοποιήθηκε με τα Μνημόνια, η Έ.Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε στην πράξη «μικρή», καθώς ούτε μειώθηκαν οι τιμές των προϊόντων, ούτε αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα, ενώ η μείωση των εισοδημάτων έφερε μείωση των εισαγωγών. Σχετικά με τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι, παρά το γεγονός ότι παίρνουν μικρότερο μισθό, η ανεργία είναι υψηλότερη στις ηλικίες 20-25 ετών. «Το μέσο της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε πλήρως αναποτελεσματικό» σχολίασε χαρακτηριστικά η Έ.Αχτσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε την σημασία της επαναφοράς της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων παρατηρώντας ότι η Εργάνη είναι «αξιόπιστο εργαλείο» για την μέτρηση του 51% των επιχειρήσεων. Η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η πτώση του ποσοστού της ανεργίας είναι «εξαιρετικά αργή» κι εκτίμησε ότι γι’ αυτό και χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις αναφέροντας το σχετικό παράδειγμα του επανασχεδιασμού των προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων.
Σχετικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η Έ.Αχτσιόγλου σημείωσε τα σχετικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα πληροφοριακά συστήματα, το μητρώο παραβατικότητας, όπως και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για να έχει κίνητρο ο εργαζόμενος να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων διεύρυνε τις ανισότητες

Κάνοντας μια αναδρομή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, η Έ.Αχτσίογλου υπογράμμισε ότι, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος δεν μειώθηκε, ενώ σωρεύτηκαν τα ελλείμματα. Η Έ. Αχτσιόγλου απέδωσε τα ελλείμματα στα μειωμένα έσοδα, καθώς η χώρα βρίσκονταν στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στην φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν και το ύψος των δαπανών. Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η ανάπτυξη βασίστηκε στην συμπίεση των δικαιωμάτων των πολλών και διεύρυνε ανισότητες» παρατηρώντας ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης για μια δίκαιη ανάπτυξη δεν είναι «ιδεοληψία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς