Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ρωμαϊκο Ωδείο Πατρών: Κατεστραμμένη Ιστορική μνήμη!

Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι. Σπαράγματα μνήμης, από μία εποχή που δεν ζήσαμε, αλλά, δεόντως φροντίσαμε να... θάψουμε ανάμεσα σε όγκο χώματος και σε κτίσματα, σε όλο τον περίγυρο του οικοδομικού τετραγώνου.


Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών. 

Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε, κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο.

Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του, γιαυτό του το έργο μάλιστα ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων.

Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, από πολλές ομάδες τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Βικιπαίδεια, από την οποία αντλούμε τα χετικά στοιχεία.

«Τι φωτογραφίζει ένας τουρίστας στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών;» αναρωτιέται ο γνωστός συμπολίτης Οδυσσέας Ξεριζωτής και ακολούθως απαντά:

«Φυσικά το καταστραμμένο εδώ και μήνες πίνακα ανακοινώσεων .
Τι κόστος έχει ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ;


Η εικόνα μιας πόλης μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ:

Μουτζούρες από σπρέι, που έριξαν βάνδαλοι της νύχτας, συμπληρωμένες με την καταστροφή της ταμπέλας, που κανείς δεν φρόντισε να αποκαταστήσει. Και το ερώτημα: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ή ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς