Ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι διαραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανισμό που καταρτίζεται.
Όπως ανέφερε τo ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν». Τα παραπάνω παραπέμπονται από αύριο στα τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν την Παρασκευή.
Μείωση απαιτήσεων
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες (από 2% που ζητάει το ΔΝΤ), παραπέμποντας στην επισήμανση του Ταμείου, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.
«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια, ήτοι το 2018 και το 2019. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πωλ Τόμσεν.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016. Πέρυσι, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Επομένως Το ζητούμενο είναι τώρα, αφενός η πιστοποίηση αυτών των εκτιμήσεων, αφετέρου η θετική επίδραση της υπέρβασης τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς