Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Κανένα σημείο επαφής με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία



Στη Γαλλία, την Γερμανία και αλλού, η σοσιαλδημοκρατία απαγκιστρώνεται από τις φιλελεύθερες πολιτικές, αλλά στην Ελλάδα δεν εννοεί να βάλει μυαλό, κατά συνέπεια σήμερα δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Ρήγας.

Στην περίπτωση της Γαλλίας και της απειλής της ακροδεξιάς, «η ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει σε αυτή την κρίσιμη φάση να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και να μην έχει ούτε εμμονές, ούτε προσωπικές στρατηγικές. Κυρίως, να αντιληφθεί ότι έχει κομβικό ρόλο, ιστορικό ... θα μπορούσε εκεί να υπάρξει διαμόρφωση άλλου τοπίου, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Λεπέν, να μην είναι μία "άλλη" δεξιά επιλογή με στοιχεία θατσερισμού», είπε ο Π. Ρήγας, μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο.

Σχολιάζοντας εξάλλου την δημοσκοπική άνοδο Σουλτς και μία πιθανή αναρρίχησή του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη στην γερμανική καγκελαρία, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε απολύτως κανέναν. Εν τοις πράγμασι όλοι θα φανούν ... στο σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας έχει φανεί η στροφή, ή στην Πορτογαλία. Στη Γερμανία θα φανεί, αν θα απαγκιστρωθεί από τον «μεγάλο συνασπισμό» η σοσιαλδημοκρατία, αν θα διαμορφωθεί ένα τοπίο προς προοδευτική κατεύθυνση. Νομίζω ότι θα κριθεί και ο κ.Σουλτς και όλοι όσοι στοιχηθούν πίσω από την επιλογή του».

Σε άλλο τοπίο και κατεύθυνση η ελληνική σοσιαλδημοκρατία

Εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο, «η σοσιαλδημοκρατία είναι σε άλλο τοπίο και κατεύθυνση, δεν εννοεί να βάλει μυαλό ... ακολουθεί την ίδια πολιτική, δεν έχει κάνει καμία κριτική των επιλογών που μας έφεραν εδώ, της σχέσης με τη διαπλοκή και του παρασιτικού τοπίου που είχε διαμορφωθεί ...  Δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας υπό τέτοιες πολιτικές»

Για μία πιθανή συνεργασία που θα «επιβαλλόταν» από μία διαφορετική κατανομή δυνάμεων στη Βουλή μετά τις εκλογές του 2019, ο Π.Ρήγας σημείωσε ότι «στην πολιτική όλα γίνονται στο πεδίο το προγραμματικό και το πεδίο της πολιτικής στάσης ... αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, προφανώς θα εξεταστεί και θα το δει κάποιος εκείνη τη δεδομένη στιγμή».

Όπως υπάρχει μία λειτουργική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους, για να βγει η χώρα από την κρίση, «δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση με κανένα πολιτικό κόμμα που συμβάλλει στη διαμόρφωση άλλης πολιτικής» να γίνει το ίδιο, «αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η κοινωνία», όπως είπε.

«Έχουμε συνηθίσει στην πίεση  ... Το σημείο αναφοράς είναι ότι αυτή την πίεση που δεχόμαστε την έχουμε διαμορφώσει  ... φαίνεται η δική μας αντίσταση και επιμονή σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και την ανάγκη διεξόδου με άλλο τρόπο, άλλα μέτρα μέσα από αυτή την δύσκολη συμφωνία», είπε εξάλλου ο κ.Ρήγας αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Εδώ είναι και η διαφορά με όσα επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», όπως υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, «παρά τις πιέσεις που αναμένονται κυρίως από το ΔΝΤ, υπάρχει πλέον το περίγραμμα της συμφωνίας και «μέσα σε αυτό θα πρέπει να καταλήξουμε γρήγορα στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και αυτό το τοπίο που διαμορφωνόταν στην Ευρώπη είναι επικίνδυνο, με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται σε πολλές χώρες, εκτίμησε ο κ.Ρήγας. «Είναι τεντωμένο το σχοινί, σε μία κλωστή κρέμονται όλα, αν θα στραφεί σε προοδευτική κατεύθυνση, την προσπάθεια επαναφοράς του κοινωνικού κράτους η Ευρώπη, ή θα πάμε σε δεξιές και ακροδεξιές αντιλήψεις με μεγάλη επίπτωση στη συνοχή της».

Βάσει προβλέψεων ζητούνται τα μέτρα και αυτές που υπάρχουν για το 2019 δείχνουν ότι «το 3,5% το πιάνεις» για το πρωτογενές πλεόνασμα, «τα λέει η Eurostat. Προφανώς δεν μπορείς να έχεις τα ίδια πλεονάσματα» συνέχεια «είναι υπό συζήτηση ... δεν είναι δυνατόν και το λέμε με επίμονο τρόπο ... δεν μπορεί να τα πιάσει καμία χώρα».

Από την άλλη μεριά, με τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας «δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να μην υπάρχει αιρεσιμότητα μέτρων ... Η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει τέτοιο κλίμα, αφού απέτυχε στην προηγούμενη πρόβλεψη ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση ... υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα μέτρα στη λογική του 1% για άλλα, 1% για στήριξη όσων θα έχουν μία μείωση ή κάτι άλλο».

«Το 2018, υπάρχουν οι δυνατότητες να βγούμε στις αγορές, οπότε αλλάζει το τοπίο ... κυρίως ως προς τον τρόπο της επιτήρησης, της επιτροπείας. Δεν είναι μόνο τα μέτρα ... είναι η επιτροπεία, πολύ δύσκολη για μία χώρα και περιορισμός της Δημοκρατίας», όχι μόνο για τα οικονομικά αλλά και για τα θεσμικά θέματα, εκτίμησε ο κ.Ρήγας.

«Από την επιτροπεία θα γλιτώσεις με το που η οικονομία της χώρας θα έχει τη δυνατότητα να σου δίνει ελευθερία κινήσεων ... ως μία ισχυρή οικονομία μπορείς να κάνεις επιλογές, αυτή είναι η διαφορά ... την προηγούμενη περίοδο δεν είχες επιλογές», όπως είπε.

Μέσα από το Σύμφωνο Σταθερότητας υπάρχει επίσης έλεγχος, γι' αυτό «λέμε να αλλάξει το τοπίο, συνολικά η γεωγραφία στην Ευρώπη και ο τρόπος που ασκούνται πολιτικές ... είναι ένα άλλο μείγμα πολιτικής που πρέπει να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αυτή είναι η προσπάθειά μας. Θεωρούμε ότι μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να είσαι απομονωμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς