Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μέχρι τις 7 Απριλίου κλείσιμο της αξιολόγησης

 


«Στόχος παραμένει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τις 7 Απριλίου» δήλωσε  ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες μέρες μέχρι και το Eurogroup της Μάλτας.



Από εκεί και πέρα, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι το EWG της επόμενης Πέμπτης δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με τις εξελίξεις, ενώ ερωτώμενος για το αν το μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) θα έχει διάρκεια πέρας αυτής που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, απάντησε χαρακτηριστικά "Δε θα διαρκέσει πέρα από το 2018”.

Τέλος, το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε πως για να επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εξέλιξη την οποία στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν «σύντομα».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Πολύ γρήγορα θα κλείσουμε την αξιολόγηση

«Πολύ γρήγορα θα κλείσουμε την αξιολόγηση, πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή. Ο ίδιος, προέτρεψε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να μην πιστεύουν τους τίτλους των εφημερίδων παρατηρώντας ότι «φτάνουμε στον στόχο».

Ο Ευ.Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα και «να πιέσει τους Ευρωπαίους για το χρέος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο» ότι το ΔΝΤ ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα χωρίς κάποιες δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα δώσει σήμα προς τις αγορές, αλλά και προς την ΕΚΤ για την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την κινδυνολογία σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέροντας ενδεικτικά τους ισχυρισμούς περί κινδύνου να μην υπάρχουν χρήματα για πληρωμή συντάξεων ή για αναγκαιότητα τέταρτου Μνημονίου. Ο Ευ.Τσακαλώτος επέκρινε ιδιαίτερα και τους ισχυρισμούς περί δυνατότητας κλεισίματος της αξιολόγησης τον Φλεβάρη του 2016 προκαλώντας όσους υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό να αναρωτηθούν αν αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν ήταν στρατηγική της τρόικας.

Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα «κόκκινα δάνεια». Παράλληλα, ο Ευ.Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα γίνει συνέντευξη Τύπου για μια νέα πρωτοβουλία που «θα φέρει πολλά έσοδα», καθώς αφορά την σύνδεση των τραπεζικών καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις των καταθετών.

Κριτική για τις θέσεις περί περικοπής δαπανών

Ο Ευ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κριτική που γίνεται από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων κι από την μεριά της Ν.Δ., περί αποτυχίας του Μνημονιακού προγράμματος επειδή δεν έγινε αρκετή αναπροσαρμογή των δαπανών κι έπεσε το βάρος στην επιβολή των φόρων. Ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε παράξενη την θέση αυτή, καθώς η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια η κινούνταν στον μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς τις δαπάνες, αλλά 6%-7% μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς τα έσοδα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αναλογία μέτρων από την μεριά των δαπανών και μέτρων από την μεριά των φόρων στα χρόνια των Μνημονίων. Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, ο Ευ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι το ποσοστό των δύο αυτών πηγών ήταν περίπου το ίδιο το 2011, αλλά το 2012 τα μέτρα προέρχονταν κατά 99% από την μεριά των δαπανών, το 2013 κατά 83% και το 2014 κατά 74%, ενώ η κυβέρνηση κατέβασε το ποσοστό αυτό στο 58% από την μεριά των δαπανών το 2015 για να δεχτεί κριτική.

Ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι όσοι τάσσονται υπέρ της περαιτέρω περικοπής δαπανών δεν αναφέρουν ποιες δαπάνες θα κόψουν επισημαίνοντας την ανάγκη για εκτενή συζήτηση για το ποιες δαπάνες είναι απαραίτητες. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι «τα έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα με την φορολογία» υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνέβη λόγω της «απόλυτης δέσμευσης» της κυβέρνησης για την προστασία των φτωχών.

Το ζήτημα είναι το πώς αξιοποιείς την δημόσια περιουσία για το καλό του πολίτη

Ο Ευ.Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τόνισε ότι το σημαντικό ζήτημα είναι το πώς αξιοποιείς την δημόσια περιουσία για το καλό του πολίτη κάνοντας αναφορά στην διαφορετική λειτουργία του υπερταμείου σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων επισημαίνοντας ότι δεν κάνουν καλό στην οικονομία όλες οι άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς σημασία έχει αυτές οι επενδύσεις να έχουν μακροχρόνια στόχευση.

«Εξακολουθώ να είμαι φοβερά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ε.Ε.»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ, ο Ευ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εξακολουθώ να είμαι φοβερά ανήσυχος» παρά τα αισθήματα ανακούφισης που προκάλεσε το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών σχολιάζοντας ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν τα παραδοσιακά κόμματα όταν τους λένε ότι θα έχουν συμμετοχή στην ανάπτυξη.

Ο Ευ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι η ΝΔ συνεχίζει να αποφεύγει να τοποθετηθεί στα ζητήματα που μπαίνουν σχετικά με την πορεία της Ε.Ε. όπως η αναγκαιότητα μεταβιβάσεων ή πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς