Τέλος εποχής
για τη λιτότητα
«ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ,
ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΕΠΙ
ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ», ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΟΤΙ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ
ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Τον κρυπτόμενο και κατηγορούμενο για «αντιπατριωτική στάση» Μητσοτάκη αναζήτησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μιλήσουν για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup η οποία, όπως είπε, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ελλάδα. παράλληλα κάλεσε τον Σόιμπλε να σταματήσει να επιμένει να υπάρχουν πλεονάσματα 3,5% για 20 χρόνια. «Η ώρα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή και για τον Κ. Μητσοτάκη.
Ο ίδιος έχει κρυφτεί, δεν ξέρω γιατί. Εγώ είμαι εδώ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και στη δευτερολογία του υπογράμμισε: «ο Κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βάζει πλάτη, αλλά πάει στο Βερολίνο την ώρα της διαπραγμάτευσης και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση. Το ίδιο έκαναν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Η γερμανική γλώσσα έχει μία λέξη που δεν μεταφράζεται στα ελληνική και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος». Με αυτή θέλω να εκφράσω τα αισθήματά μου για την στάση του». «Είναι στάση αντιπατριωτική στο τέλος της ημέρας», επεσήμανε.
«Το πάθος για την επιστροφή στις καρέκλες της εξουσίας είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον. Αυτό που ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν στη χώρα είναι ότι το 2015 δεν είναι ίδιο με το 2017 γιατί αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση. Όμως αυτό που έγινε τώρα έγινε στο πεδίο της πολιτικής, όχι των τεχνοκρατών», εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στη ΝΔ «έπαθαν στραπάτσο» γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι «η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας όπως ήταν όταν την παραλάβαμε το 2015 και αυτό δεν το κατάλαβαν. Δεν κατάλαβαν τίποτα».
Ένοχη σιωπή Κ. Μητοστάκη
Ο πρωθυπουργός απάντησε στην ερώτηση που του κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επισημαίνοντας ότι «άλλοι συνάδελφοί του προτιμούν να κρύβονται πίσω από μονολόγους. Εγώ θα είμαι εδώ για τους αρχηγούς των κομμάτων κάθε Παρασκευή, και σε εύκολες και σε δύσκολες ερωτήσεις και σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά αλλά όχι ότι κρύβομαι, άλλοι κρύβονται και αυτό φαίνεται από τα άδεια έδρανα».
«Ειδικά ο Κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα σενάρια της καταστροφής γιατί δεν λέει τίποτα; Ειπώθηκε ότι είχε κρυολόγημα. Δεν μπορούσε να κάνει γραπτή δήλωση; Δεν μας έλεγε την περασμένη εβδομάδα ότι «μας οδηγείτε στην καταστροφή»; Αν ο αρχηγός σας που το έβαλε στα πόδια εμφανιστεί στη Βουλή , εγώ θα μείνω στη Βουλή μέχρι το βράδυ για να του απαντήσω. Τα στελέχη της ΝΔ και ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έχει στηθεί για να προστατεύουν τη ΝΔ ανακάλυψαν ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος είναι εξαφανισμένος. Δεν ξέρω αν πήγαν και στην Νικολούλη και τον Χαρδαβέλα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «αυτό που αναμένουμε είναι πότε θα μιλήσει ο αρχηγός σας. Είναι δύσκολο διότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».
Κάθε μέτρο δημιουργεί χώρο για αντίμετρο
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup δίνοντας έμφαση στο πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα και τα αντίμετρα. «Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την συμφωνία» είπε και πρόσθεσε ότι «καταλαβαίνω ότι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα; Και κανένα δεν θα τελεί υπό αίρεση. Δεν υπάρχει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο στη Βουλή να ψηφίζονται μέτρα υπό αίρεση».
«Που βρίσκεται το μυστικό; Στην φράση του επιτρόπου Μοσκοβισί που είπε ότι τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα. Θα με ρωτήσετε γιατί θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση. Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι με τα μέτρα που έχουμε σήμερα το πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται στο 2019 θα είναι 3,5%, επομένως όποιο μέτρο αποφασιστεί δημιουργεί τον αντίστοιχο χώρο για μέτρα ελάφρυνσης», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Στο Eurogroup, τόνισε «συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές» και «συμφωνήσαμε να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας». «Τι έχουμε στα χέρια μας. Πρώτον, επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να κλείσει η αξιολόγηση. Δεύτερον από την αρχή η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα γιατί θα ήταν φραγμός στην ανάπτυξη», είπε και συνέχισε: «αυτή η θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα – όταν το είπα σε μία εφημερίδα με λοιδορήσατε – έγινε σεβαστή από όλους. Υπήρξε μία μεταστροφή όλων των θεσμών στην κατεύθυνση υπέρβασης της λιτότητας και στην αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα».
Ο Αλ. Τσίπρας, που δύο φορές συνεχάρη την διαπραγματευτική ομάδα Τσακαλώτου Χουλιαράκη, δεν ισχυρίσθηκε ότι είναι όλα ρόδινα. «Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με τις προτάσεις για μέτρα, θα σας πω όχι. Αλλά αν πας σε μία διαπραγμάτευση, πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις. Από το 2010 το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να χάνουμε συνεχώς και σήμερα έχουμε για πρώτη φορά ένα έντιμο συμβιβασμό».
«Ένα σημαντικό δεδομένο πλέον είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δις ευρώ. Αντιθέτως οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν θα ισχύουν από 1-1 2019» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας και θα επιμείνει το ΔΝΤ – για τις οποίες εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι – θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».
«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι για να επιταχύνει την εντυπωσιακή της πορεία η οικονομία. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν κρύβουμε την ικανοποίησή μας γιατί για πρώτη φορά ακούμε από τους επικεφαλείς των θεσμών την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα. υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Εργασιακή κανονικότητα
Ακόμη έδωσε έμφαση στα εργασιακά λέγοντας ότι «διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν το τέλος του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». «Πήραμε πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση προγράμματος ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας για τα επόμενα 2,5 χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μία τεχνική συμφωνία πως όποιο ποσό δαπανηθεί στο πρόγραμμα αυτό να μην προσμετρείται στον υπολογισμό των πλεονασμάτων».
Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στήριξε προσωπικά και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο λέγοντας ότι τα κανάλια «τον κανιβάλισαν» για την δήλωσή του ότι οι έμποροι πληρώνουν λιγότερα, την ώρα που η ΕΣΕΕ, που έχει πρόεδρο το στέλεχος της ΝΔ Β. Κορκίδη παραδέχεται ότι το 77% πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Όχι κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα
«Φτάσαμε ως εδώ γιατί δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων που εν μία νυκτί υπέγραφαν ότι τους έδιναν. Αυτή την πεπατημένη μας ζητούμε να ακολουθήσουμε ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν υπογράψαμε σε λευκά χαρτιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Οι βάσεις της συμφωνίας επιτρέπουν να φτάσουμε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι. Τον τόνο πια δίνει ο δημοσιονομικός ρεαλισμός. Συνεπώς προτάσεις, όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μία περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου και η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την μείωση της ανεργίας μέσα από τη δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».
Ο Αλ. Τσίπρας στην δευτερολογία του κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αντί να συζητάτε σαχλαμάρες, κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα που θέλουν να κάνουν νούμερα, να μιλήσετε επί της ουσίας», είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας όπως κάνουμε δύο χρόνια ως ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς