Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο



Για δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικά με το αφορολόγητο και τη ΔΕΗ (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Το δημοσίευμα της Καθημερινής, της 2ας Φεβρουαρίου 2017 με τίτλο “Πρόταση για αφορολόγητο 6.000 ευρώ, στον «κόφτη» οι συντάξεις από το 2019” των δημοσιογράφων Προκόπη Χατζηνικολάου και Χρύσας Λιάγγου είναι ψευδές.

Δεν συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θέμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ και μείωση του αφορολόγητου στο ποσό των 6.000 ευρώ. Δεν υπάρχει καν σκέψη για κατέβασμα του αφορολόγητου".

Για την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

Αναδείχθηκε σωρεία παραβάσεων, ποινικών αδικημάτων. Αναδείχθηκε ο σκελετός της διαπλοκής: Οι ειδικές σχέσεις μεταξύ εκδοτών, πολιτικού συστήματος, αλλά και τραπεζών. Όχι μόνο ήταν καλό, αλλά επιβαλλόταν να γίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια, έτσι ώστε το σύνολο του Κοινοβουλίου και οι πολιτικοί αρχηγοί να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων. Γιατί, ξέρετε, πολλοί έσπευσαν μετά τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας να μας πουν ότι αποδείχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή πως διαπλοκή δεν υπήρχε.  Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε χθες είναι ότι υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και κάποιες εξαγγελίες εκ μέρους και του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Μιλήσαμε για απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις τους, για έναν διαφορετικό τρόπο εντοπισμού των προσώπων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη, με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο, για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Και βεβαίως, υπάρχει και το «δια ταύτα» της διαβίβασης του πορίσματος στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες από εδώ και στο εξής, θα έχουν τον πρώτο λόγο, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό πια ποινικώς υπευθύνων προσώπων για όλα αυτά τα οποία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Δήλωση του Ευκ. Τσακαλώτου

Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί.  Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση. Όπως, άλλωστε, εξήγησε  χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να "συμβιβαστούμε" για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Σημεία από τη συνέντευξη του  Δ. Τζανακόπουλου

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να συντηρηθεί η αβεβαιότητα. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά, έτσι ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, κατ’ αρχήν κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα.

Βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια οικονομικά παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δις μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.  Οικονομικά παράλογη είναι διότι, εάν δείτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι για το 2016 θα είμαστε το λιγότερο 1% πάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επομένως, θα έπρεπε αυτή η εξέλιξη να αλλάξει πλήρως και τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει να λέει ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους στη βάση των μέτρων, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. Επομένως, εδώ, υπάρχει ένας οικονομικός παραλογισμός, υπάρχει μια αμφισβήτηση του ΔΝΤ, όχι απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στους ίδιους τους αριθμούς και στην ίδια την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών και των δικών τους προβλέψεων σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος.  Υπάρχει, όμως, και ένας πολιτικός  παραλογισμός, δηλαδή μας ζητούν να δεσμεύσουμε τη χώρα για μετά από τρία χρόνια, επειδή στο δικό τους σενάριο φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους.

Για τη στάση της ΝΔ (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

‘Όταν εμείς λέμε ότι δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα, αλλά και κανένα οικονομικό νόημα και κανέναν νομιμοποιητικό λόγο η επιμονή του ΔΝΤ να απαιτεί αυτά τα μέτρα, η Ν.Δ. φαίνεται ότι κρύβεται. Πρέπει να μας πει η Ν.Δ., τελικά αναγνωρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αναγνωρίζει την υπεραπόδοση των εσόδων, η οποία έχει γίνει; Και δικαιολογεί τη στάση του ΔΝΤ ή συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα των 4,5 δις ευρώ δεν πρέπει να ληφθούν; Διότι, ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην κυβέρνηση. Πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Επίσης, δείτε εδώ  και το σχόλιο του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού.


Σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου (άτυπη Ενημέρωση ΥΠΟΙΚ)

Με αφορμή ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο), γνωστοποιείται ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους  των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014. Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το  2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017. Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).

Για προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων (σημείο από ομιλία του Ν. Κοτζιά)

Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας, διεθνώς και παγκοσμίως. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, αλλά και ούτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε.


Για την ΚΕΔΕ και τον Καλλικράτη (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Πραγματική έκπληξη προκαλεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο - έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης- επικαλούμενο ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

Και η δεύτερη ημέρα της εφαρμογής του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κυλά ομαλά, παρά τον μεγάλο όγκο επισκέψεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Τις ώρες αιχμής η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο από 7.000 πολίτες ταυτοχρόνως.   Ήδη η ΗΔΙΚΑ προχωρεί  στην επέκταση της δυναμικότητας του συστήματος ώστε να αποφευχθούν ακόμη και οι ολιγόλεπτες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται ορισμένες στιγμές.     Από την έναρξη λειτουργίας μέχρι σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 16:00 μμ είχαν επισκεφθεί την ιστοσελίδα 1.679.220 πολίτες, εκ των οποίων οι 56.231 συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους. Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να υποβάλουν τις αιτήσεις οι ίδιοι.  Συγκεκριμένα, 49.426 πολίτες υπέβαλλαν μόνοι τους την αίτηση, 4.614 μέσω ΚΕΠ και 2.191 μέσω Δήμων. Οι λειτουργοί των Δήμων και των ΚΕΠ ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για όποια νέα ερωτήματα προκύπτουν και τις απαντήσεις τους. Οι ίδιοι λειτουργοί μπορούν να επικοινωνούν σε καθημερινή βάση, είτε με την ΗΔΙΚΑ είτε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.  Επομένως, υπερβολές που ακούγονται σε ΜΜΕ για τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, για τον υπερβολικό φόρτο σε ΚΕΠ και Δήμους, για πρόγραμμα που έχει αφεθεί στην τύχη του, δεν αληθεύουν.

Το Υπουργείο Παιδείας διαψεύδει δημοσιεύματα για κατάργηση της Αντιγόνης (ανακοίνωση Υπουργείου)

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου. Το «θέμα» προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ένωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.

Για την εκλογή καθηγητών και λεκτόρων στα ΑΕΙ (απόφαση του Υπουργείου Παιδείας)
Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απλοποιείται η διαδικασίας εκλογής καθηγητών και λεκτόρων των ΑΕΙ. Για πρώτη φορά όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια και με ενίσχυση της ακαδημαϊκότητας των επιλογών, τόσο των εκλεκτόρων όσο και των υποψηφίων. Με αυτό τον τρόπο αίρονται παθογένειες του παρελθόντος, που αποδομούσαν κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας με αδιαφανείς και συνοπτικές διαδικασίες κρίσεων, εκλεκτορικά  «express» και εκθέσεις αξιολόγησης των υποψηφίων καθηγητών που εξέπιπταν σε συστατικές επιστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς