Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δ. Αναγνωστάκης: «Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια κοινοτική αστυνόμευση»


«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν πιο ριζοσπαστικός, πιο ριζικός, σε σχέση με τις συγχωνεύσεις, όμως θέλοντας, όντως να έχουμε την συναίνεση, την κοινωνική, την πολιτική, την συνδικαλιστική, κάποιες «εκπτώσεις» έγιναν, στο όνομα, της μέγιστης αποδοχής και στήριξης αυτού του εγχειρήματος» τόνισε ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης  Δημήτρης Αναγνωστάκης μιλώντας  «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7».
 
Η  αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία επέφερε αλλαγές και στην Δυτική Ελλάδα. Στην Αχαΐα από πέντε μειώνονται σε τρία τα Αστυνομικά Τμήματα, δημιουργείται Τμήμα Ασφαλείας στη Δυτική Αχαΐα, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ δεν καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Κλειτορίας και Ακράτας.  
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η διάδοχη κατάσταση, όποια κι αν είναι αυτή, και σε επίπεδο πολιτικής και σε φυσικής ηγεσίας, θα πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο αναδιοργάνωσης, γιατι πραγματικά δε θα πρέπει να κατασπαταλώνται δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας για να έχουμε το αποτέλεσμα, που προσδοκά και ελπίζει ο Έλληνας πολίτης. Εάν πάμε σε διασπορά των αστυνομικών μας υπηρεσιών , τότε δεν θα έχουμε ουσιαστικά και εμφανή αστυνόμευση, θα έχουμε ένα «πασάλειμμα» και απλά θα ικανοποιούμε κάθε φορά τοπικιστικά και ψυχολογικά ζητήματα, και όχι ουσιαστικά, που είναι η εμφανής αστυνόμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης.
 
Ένας πρώτος θεσμός, που συνέλαβε, στην αλλαγή της φιλοσοφία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν οι κινητές αστυνομικές μονάδες στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Δυτική Ελλάδα, οι οποίες έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα έως τώρα.  Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, την στενότερη συνεργασία μαζί τους και κατ’ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Την προσπάθεια αυτή έρχεται να ενισχύσει και ένας δεύτερος θεσμός, που είναι ο τοπικός αστυνόμος. Μάλιστα προ ημερών παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 27 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.
 
«Ενεργοποιήσαμε ένα προεδρικό διάταγμα του 2006, που ήταν στα συρτάρια, και με βαθμοφόρους της ΕΛ.ΑΣ., προανακριτικούς υπαλλήλους, αρχιφύλακες, ανθυπαστυνόμους, αλλά και υπαστυνόμους, στηρίζουμε τις περιοχές εκείνες, που σήμερα δεν υπάρχει αστυνομικός ή αστυνομικό τμήμα. Διεκπεραιώνοντας όμως όλες τις υποθέσεις αστυνομικού χαρακτήρα, ο τοπικός αστυνόμος, που κατά την δική μου αξιολογική κρίση και προσέγγιση, είναι ο «φύλακας άγγελος» της περιοχής», σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης.  Αυτός λοιπόν μπορεί να διαχειριστεί όλες τις υποθέσεις, που διαχειριζόταν ένας αστυνομικός σταθμός. Είναι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, σε μόνιμη, διαρκή, ανοικτή επικοινωνία με το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο διοικητικά υπάγεται, επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων και των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας, και βεβαίως, συνεπικουρείται από δυνάμεις του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο διοικητικά υπάγεται.

Σε πρώτο χρόνο ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται να κατέβει στο αστυνομικό τμήμα , που απέχει κάποια χλμ από την κοινότητα ή τον απομακρυσμένο οικισμό, υποβάλλει, τα όποια αιτήματά του, στον τοπικό αστυνόμο και αυτός με την σειρά του διεκπεραιώνει την υπόθεση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα από τις τρεις αστυνομικές διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας για τοπικό αστυνόμο, ενώ όσον αφορά την Πελοπόννησο έχουν γίνει δυο αιτήματα από Μεσσηνία και ένα από την Αρκαδία, για τοπικό αστυνόμο στο Λεπίδι και στην χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος, και μια πρόθεση για τα Φιλιατρά, αν και υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία με την ενοποίηση του σχεδίου της ελληνικής αστυνομίας.  
 
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο τοπικός αστυνόμος και οι κινητές μονάδες «είναι στην λογική μιας κοινοτικής αστυνόμευσης, που έχει, κατά την γνώμη μου, ανάγκη η ελληνική κοινωνία και για αυτό επιχειρούμε, να ενεργοποιήσουμε και να βάλουμε μπροστά αυτούς τους θεσμούς. Πάντα με την στήριξη των ΟΤΑ Α’ και Βαθμού».
 
Μάλιστα οι περιφέρειες αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κατάφεραν με 26 εκατομμύρια ευρώ να συνδράμουν στη προμήθεια οχημάτων και άλλου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί και να ενισχυθεί  ο μηχανοκίνητος στόλος της ΕΛ.ΑΣ. , έτσι ώστε οι ένστολοι να έχουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα και το έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς