Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ αισιοδοξεί για λύση ελληνικού χρέους

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε η Λαγκάρντ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.



Αφηνιασμένη η ΝΔ
μετά το στραπάτσο

«ΑΝΤΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΙΝΟΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ», ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ


«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα» μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σχετικά με την συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή, σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας όμως ότι θεωρεί πως θα είναι απαραίτητη κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απομείωση των επιτοκίων του στο μέλλον.

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε η Λαγκάρντ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων, μια σημαντική μείωση ων επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κατά την ίδια.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Σε αντιπερισπασμό η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παραφράζοντας δηλώσεις βουλευτών της πότε με αφορμή παρατηρήσεις για τον υπ. Άμυνας της κυβέρνησης, πότε για τον πρώην υπ. Παιδείας, πότε για δήθεν δυσαρέσκεια από το αποτέλεσμα της Συνόδου της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

Έτσι το Μαξίμου δίνει νότα ήρεμης δύναμης προς την αξιωματική αντιπολίτευση με τα παρακάτω:

«Αντί η ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή διαδικτυακά Μέσα να επινοούν κάθε τόσο εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να προτρέψουν τον Αρχηγό της κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις συμβουλές ιστορικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που του ζητούν εναγωνίως να συμμαζέψει τον ανεκδιήγητο αντιπρόεδρο του κύριο Γεωργιάδη», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Άλλωστε δεν είναι και μικρό το επικοινωνιακό στραπάτσο στο οποίο οδήγησε την ΝΔ η εμπνευσμένη επικοινωνιακή του στρατηγική»!

Κατά την οποία ο μέν Άδ. Γεωργιάδης ζητούσε να μην κλείσει η Β΄ αξιολόγηση, «να πάμε για εκλογές και να την κλείσουμε εμείς όπως γνωρίζουμε», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης πιεζόμενος από την Μέρκελ να εγκαταλήψει τις προτροπές Σόιμπλε και να πάψει να μιλά για εκλογές, άδειαζε τον αντιπρόεδρό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς