Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μετεωρίτης 2 δισεκατομμυρίων ετών προέλευσης ΑΡΗΣ

Φωτογραφία ΑΜΠΕ.


Λύση στο «μυστήριο» της προέλευσης του σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ετών μετεωρίτη που είχε εντοπιστεί στη βορειοδυτική Αφρική φαίνεται πως βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνά τους ο μετεωρίτης ήρθε στη Γη από τον Άρη έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου.

 
Η διαπίστωση αυτή -στον βαθμό που είναι σωστή- σημαίνει ότι στον 'Αρη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια ή και περισσότερα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι μερικά από τα αρχαιότερα ηφαίστεια του ηλιακού μας συστήματος υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Τομ Λάπεν του πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», μελετώντας τον συγκεκριμένο μετεωρίτη. Μάλιστα, βρήκαν ότι αποτελείται από το ηφαιστειακό πέτρωμα shergottite.

Ουσιαστικά, ό,τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα ηφαίστεια στον Άρη, προέρχεται από τις αναλύσεις μετεωριτών στη Γη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 11 τέτοιοι μετεωρίτες με παρόμοια ηφαιστειακή χημική σύνθεση, που υπολογίζεται ότι έχουν προέλθει από από τον «κόκκινο» πλανήτη την ίδια περίπου εποχή.

«Προέρχονται όλοι από παρόμοια ηφαιστειακή πηγή. Καθώς εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν περίπου την ίδια εποχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι προέρχονται από την ίδια τοποθεσία στον Άρη», δήλωσε ο Τομ Λάπεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όλυμπος, το μεγαλύτερο ηφαίστειο και όρος στον Άρη, έχει ύψος σχεδόν 27 χλμ, την ώρα που το το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη, το Μάουνα Κέα της Χαβάης, έχει ύψος περίπου 10 χλμ, τα 4,2 εκ των οποίων βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς