Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Υπό την τορπίλη Μητσοτάκη η διαπραγμάτευση



Κατά την ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη στον Ε&ΕΣ Πατρών χθές 27-1-2017.



Επιδιώκει ναυάγησή της, ενώ ο Γ. Σταθάκης από την Πάτρα επανέλαβε: «Δεν θα νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η κόκκινη γραμμή μας»


«Η συζήτηση για μετά το 2018 γίνεται σε ένα πλαίσιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο συμβιβασμού με την άλλη πλευρά, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμφωνία πλαίσιο, η οποία θα τηρεί τις κόκκινες γραμμές μας».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον Ε&ΕΣ Πατρών, χθες το βράδυ, προ ενός κοινού που είχε κατακλύσει την αίθουσα.
Αυτά, στο πλαίσιο της του επίσκεψής για την συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το φάντασμα Μητσοτάκη επλανάτο πάνω από τη διαπραγμάτευση της χώρας μας για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, με την δήλωσή του πως θα ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ύψους 4,5 δισ. μετά το 2018  και γι αυτό ζητάει άμεσα προκήρυξη εκλογών.
Με δεδομένη λοιπόν την πρόθεση Μητσοτάκη, που χθες τορπίλισε με τη δήλωσή του τις διαπραγματεύσεις και διαφαινόμενης της προσπάθειάς του να προκαλέσει ναυάγιο, ο Υπ. Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης διακήρυξε για άλλη μία φορά:
«Δεν θα νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η κόκκινη γραμμή μας και μέχρι το 2018 δεν υπάρχει καν θέμα νομοθέτησης μέτρων, γιατί έχουν ψηφιστεί τα πάντα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο δημοσιονομικό».
Ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ότι «υπάρχει ένα θέμα που δεν αφορά εμάς, αλλά αφορά εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».
Μέχρι στιγμής, συνέχισε, «το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρήματα». Ακόμη ανέφερε, ότι «υπάρχει μία συζήτηση για το εάν θα συμμετέχει και πως θα συμμετέχει το ΔΝΤ» και πρόσθεσε:
«Αυτό έχει δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μία εμπλοκή, διότι η οπτική του ΔΝΤ αποκλίνει αρκετά από την οπτική των ευρωπαϊκών θεσμών». Αυτό, όπως εξήγησε, «αφορά το κρίσιμο θέμα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους και το τι επιπτώσεις έχει αυτό στα μεσοπρόθεσμα δημόσια οικονομικά». Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «αυτή είναι η συζήτηση, δεν είναι κάποια άλλη συζήτηση».

Και πάλι περί ΔΝΤ παρουσία συγκεντρωθέντων
Πάντως τη δήλωσή του περί ΔΝΤ, επανέλαβε το βράδυ στον Ε&ΕΣ Πατρών ερωτηθείς σχετικά και απαντώντας: Είναι θέμα του Ταμείου εάν θα παραμείνει και υπό ποίους όρους. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, δεν υπάρχει περίπτωση πρόσθετων μέτρων, η Οικονομία πάει καλά.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι «το ουσιαστικό περιεχόμενο της δεύτερης αξιολόγησης έχει δύο θέματα ανοικτά, αλλά κλείνουν και τα 9/10 έχουν ήδη συμφωνηθεί». Πρέπει να ληφθούν, πρόσθεσε, «οι αποφάσεις από τους θεσμούς και τους φορείς σε αντίστοιχο επίπεδο και αυτό έχει δημιουργήσει μία εκ των πραγμάτων εμπλοκή στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων στην διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, δηλαδή στην μέση του προγράμματος, το οποίο έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές και είναι η στιγμή για να γίνει ένας απολογισμός, δηλαδή αυτών που έχουν επιτευχθεί». Όπως πρόσθεσε, «είναι τέσσερα τα κομβικά σημεία της οικονομικής μας πολιτικής και κρίνεται εκ του αποτελέσματος».
Και ανέφερε: Την δημοσιονομική σταθερότητα, την σταθεροποίηση του Τραπεζικού Τομέα, Τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου Τομέα και. την σκληρή δημοσιονομική πολιτική, τις πληγές της οποίας προσπαθεί να επουλώσει η Κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο 1ο σημείο υπερασπίσθηκε την ελάφρυνση των επιπτώσεων με την μεταφορά 50 δισ. για πληρωμή στο μέλλον. Ενώ απέμειναν για πληρωμή άμεσα τα 36 δισ. Η κυβέρνηση πήγε καλά το 2015 και πολύ καλά το 2016. Γι αυτό δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση κρατικών δαπανών. Η Οικονομία δεν αντέχει παραπέρα μείωση.
Για το 2ο σημείο, που αφορά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, ξεκαθάρισε πως  οι τράπεζες έχουν πλέον τα οικονομικά εργαλεία να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.
Αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που δίνει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες, όπως επίσης και στην επιχειρηματική χαλάρωση.
Για το 3ο σημείο υπενθύμισε την απελευθέρωση προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών, τηνν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματοςκαι τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, οροφή χρηματοδότησης του οποίου ορίσθηκαν τα 5 εκ. ευρώ γι να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ολίγους, καθ' ότι με τον παλιό νόμο το 80-85% κατευθυνόταν στους μεγάλους και μάλιστα χωρίς κριτήριο απόδοσης.
Ακόμη μίλησε για ύφεση της Οικονομίας 0,3% το 2015, έναντι 1,5% που προέβλεπαν. Κια αυτό οφείλεται στις Εξαγωγές, τον Τουρισμό και την Ιδ. Εκπαίδευση.
Τέλος αναφερόμενος στο 4ο σημείο, για την Κοινωνική Πολιτική, υπενθύμισε την σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους ασθενέστερους οικονομικά, με την ανάπτυξη προγραμμάτων κατά της φτώχειας, το άνοιγμα του συστήματος για 2,5 εκατ. ανέργους, την αποσύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης από την Εργασία ώστε να εξαληφθεί το φαινόμενων των ανασφάλιστων πολιτών, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για κάθε πολίτη, την 13η σύνταξη που εδόθη για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα, μετά από κατάργησή της από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τους διορισμούς υπαλλήλων στα ΑΕΙ μετά από 6 χρόνια αδιοριστίας κλπ.

Ένα ακόμη φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κατάμεστη κόσμου αίθουσα του Ε&ΕΣ Πατρών, που προσήλθε για να ακούσει τον Γ. Σταθάκη.

Ακανθώδης απεδείχθη η Β΄ αξιολόγηση
Ομολόγησε όμως κιόλας ότι η Β' αξιολόγηση αποδείχθηκε ακανθώδης. Έχουμε συμφωνήσει στα 9 από τα 10 Κεφάλαια και το ένα που απομένει έχει να κάνει με μέτρα που ζητά το ΔΝΤ να ληφθούν μετά το 2018.
Μιλώντας για το Μεσοπρόθεσμό υπενθύμισε ότι πρόκειται για ελάφρυνση χρέους κατά 20%. Μέτρα δηλαδή τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν, κι ωστόσο ενώ αρνείται το ΔΝΤ, παράλληλα καλείται  το ίδιο να αποφασίσει την τελική μορφή της συμμετοχής του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Αλλά και εμείς βάζουμε κόκκινες γραμμές με τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι.
Προτείνουμε ρεαλιστική συμφωνία-πλαίσιο. Ο διάλογος με τους εταίρους πρέπει να γίνει στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Και όταν θα συμφωνήσουν όλα τα μέρη, τότε θα υπάρχει συμφωνία.
Ερωτώμενος ιδιαίτερα, ο Υπουργός επ' αυτού, περισσότερα δεν είπε, απάντησε όμως με νόημα: Βρισκόμαστε στο μέσον της διαπραγμάτευσης και για λόγους ευνόητους δεν συνηθίζουμε τις λεπτομέρειες.

Πάνω από χίλιοι επενδυτές στον νέο ΑΝ
Ωστόσο επισημαίνοντας την ορθή πορεία της Οικονομίας αναφέρθηκε στο πλήθος των αιτήσεων επιχειρήσεων για συμμετοχή στον ΑΝ. Πάνω από χίλιοι επενδυτές έως ώρας ζητούν να συμμετάσχουν, είπε.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε, «είναι η δημοσιονομική σταθεροποίηση, είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας, ενώ το τέταρτο και βασικό, είναι ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα, η προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να επουλώσει, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης».
 
Ακόμη, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «το 2017 και το 2018 η οικονομία προβλέπεται να έχει θετικό πρόσημο και ήδη έχει προεγγραφεί άνοδος της οικονομία κατά 2,7% φέτος».
Και έκλεισε τον διάλογο που ακολούθησε την ομιλία του,  με αναφορές στην έλευση του υγροποιημένου αερίου στην Πάτρα, που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΦΑ και στους δασικούς χάρτες, που αναρτήθηκαν οκτώ εξ αυτών στις 17-1-2017, ενώ επί εκατόν πενήντα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να τους αγγίξει με αποτέλεσμα την επικράτηση αναρχίας και εμπλοκής των δημοσίων επιχειρήσεων , αλλά και των δημάρχων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια πράξη σημαντική και καθοριστική, διότι από κοινού με το κτηματολόγιο που θα είναι σύντομα ενιαίος φορέας, ενσωματώνοντας τους υπάρχοντες φορείς, θα αποτελεί τον πυλώνα της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, μέχρι το 2020 για το σύνολο της χώρας».

Ο Μιχ. Σιδηρόπουλος στο πάνελ κι ο Γ. Σταθάκης στο Βήμα.

Οι νέοι δασικοί χάρτες

Μάλιστα, όπως τόνισε, «οι νέοι δασικοί χάρτες, το ενιαίο κτηματολόγιο και ο νέος χωρικός σχεδιασμός της χώρας, θα επιλύσουν τα προβλήματα δεκαετιών, τα οποία υπάρχουν στην χώρα αναφορικά με τις χρήσεις γης και την ιδιοκτησία».
Επίσης ανέφερε, ότι «θα δημιουργηθεί επιτέλους ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας, τόσο για την ιδιοκτησία της γης, όσο και για τις χρήσεις γης, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πλαίσιο για τις επενδύσεις, την οικιστική ανάπτυξη της χώρας και την συγκροτημένη χωρική ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου». Η μόνη εκκρεμότητα, πρόσθεσε, είναι η χάραξη των αιγιαλών, αλλά όπως είπε, θα γίνει πολύ σύντομα. Και δεν αφεθεί στην διάθεση των δημάρχων.

Φυσικό αέριο στην Πάτρα
 
Σχετικά με την επέκταση του φυσικού αερίου και την ένταξη της Πάτρας στο δίκτυο, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή από τα τέλη του 2018. Μάλιστα, όπως τόνισε, «η ένταξη της Πάτρας στο δίκτυο φυσικού αερίου θα έχει τεράστια σημασία για την τοπική οικονομία, τη βιομηχανία και τους πολίτες, διότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μία πηγή ενέργειας, που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη».

Αποδείχθηκε μικρή η αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς