Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ενδιαφέρον Κινέζων για το διαμετακομιστικό Πάτρας




Μια 10μελή αντιπροσωπεία από την περιοχή Τσενγκτού της Κίνας, η οποία απαρτιζόταν από υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του γραφείου εξωτερικών και υπερπόντιων υποθέσεων Lu Sheng, βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις.
 
Η συγκεκριμένη συνεργασία επισφραγίστηκε με την υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα και του αρχηγού της κινεζικής αντιπροσωπείας. Έντονο ενδιαφέρον υπήρξε για τα αγροτικά προϊόντα της Αχαΐας, για την έκθεση τεχνογνωσίας και καινοτομίας PATRAS  IQ, αλλά και για την μελλοντική λειτουργία του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας. Ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θανάσης Κούστας μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» τόνισε ότι προτάθηκε στο Επιμελητήριο Αχαΐας η συμμετοχή μελών του σε έκθεση αγροτικών προϊόντων καθώς και η ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών με σημαντικό ενδιαφέρον για την προώθηση τοπικών προϊόντων στην αγορά αυτή.
«Αυτοί εκεί έχουν δυο μεγάλες βιομηχανικές περιοχές , αλλά έχουν κι ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, κάτι αντίστοιχο, που θέλουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε εδώ στην Πάτρα, δηλαδή  να την  κάνουμε πρωτεύουσα της καινοτομίας για την  χώρα μας , με αφορμή το PATRAS  IQ, το οποίο τους το αναλύσουμε και τους παραθέσαμε όλα τα έντυπα, που υπάρχουν , και το υλικό το ψηφιακό. 
 
Εκεί λοιπόν αυτοί κάνουν μια αντίστοιχη έκθεση , μεταφοράς καινοτομίας στις επιχειρήσεις, την ονομάζουν «έρευνα-καινοτομία-επιχειρηματικότητα»  κι εκεί έγινε μια συμφωνία , να στείλουν αποστολές δικές τους στην έκθεση PATRAS  IQ  κι αντίστοιχα κι εμείς να στείλουμε αντιπροσωπεία δική μας στην δική τους, ώστε να αρχίσει μια σύνδεση , ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή ιδεών και μια ευρύτερη συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Κούστας.
 
Αυτό, που επισημάνθηκε στην συγκεκριμένη συνάντηση των δυο πλευρών, ήταν ότι από την δική τους περιοχή μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στην Ευρώπη με μια σιδηροδρομική γραμμή, που έχουν , που ενώνει την Τσενγκντού με την Πολωνία και διαρκεί αυτό το ταξίδι 14 ημέρες . 
 
Με αφορμή τις προοπτικές, που υπάρχουν στην περιοχή, με την σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι της Πάτρας , εκεί τους ανέφεραν, ότι θεωρούν ότι η Πάτρα, όπως την έχουν εντοπίσει, «είναι ένα κομβικό σημείο στην κεντρική Μεσόγειο, που βλέπει Βόρειο Αφρική και Κεντρική Ευρώπη , σε αυτό εκδήλωσαν ένα ενδιαφέρον , ώστε όταν ολοκληρωθεί η γραμμή , να γίνει σύνδεση με εμπορεύματα , να μπορεί να γίνει ένα κέντρο διαμετακόμισης για προϊόντα δικά τους ή και ανάποδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούστας. 
 
Μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα το Επιμελητήριο Αχαΐας υποστηρίζει την δημιουργία του εμπορικού λιμανιού ,και ότι  πρέπει να γίνει σύντομα , διότι θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της περιοχής.
 
Επίσης  εδώ και καιρό η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με πόλεις της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς θεωρεί ότι «αυτές οι αγορές για εμάς είναι πολύ χρήσιμες, για τα δικά μας τα προϊόντα. Μια ξένη χώρα, που έρχεται στην Ελλάδα αντιλαμβάνεστε ότι θέλουν να δουν ένα φιλικό περιβάλλον, μια συνεργασία, που θα έχει συνέχεια, ώστε να μπορέσει να ξανοιχτεί και να υλοποιηθούν κάποιες εμπορικές εργασίες και να μπορεί να δοθεί το πράσινο φως. Αυτό είναι, που χτίζει το επιμελητήριό μας, με αυτές τις χώρες και κάνει μεγάλες προσπάθειες , ώστε να ανοίξουμε τέτοιες αγορές» τόνισε ο κ. Κούστας.
 
Μάλιστα μέσα από αυτές τις συνεργασίες  μεγάλωσε η καλλιέργεια  της φράουλας με βάση την αγορά της Ρωσίας, με συνέπεια αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλα προϊόντα. «Τους είπαμε για τον αμπελώνα της Αχαΐας, που έχουμε , είχε προηγηθεί το 2015, που είχαμε πάει στην Κίνα στην Σαγκάη και κάναμε εκεί σεμινάρια για να τους παρουσιάσουμε τα ΠΟΠ κρασιά, που έχουμε, όπως την μαυροδάφνη και το μοσχάτο Πατρών», κατέληξε ο κ. Κούστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς