Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή οκτώ φορέων της Σαντορίνης για την Βλυχάδα


Μπαλκόνι στην Καλντέρα της Σαντορίνης μπορεί να ανοίξει με ένα  σπρώξιμο του τοίχου με τα τρία ανοίγματα. Αυτή είναι η κατάσταση στο παράνομο υπόσκαφο στη Βλυχάδα Σαντορίνης!


 

«Θέλει να κατασκευάσει την προσωπική του κατοικία ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά;» ρωτούν, αλλά το θράσος και η εθελοτυφλία περισσεύουν, με την αφωνία τοπικών ΜΜΕ και την δραστηριότητα άλλων κατασκευαστών

 
Οκτώ φορείς με επιστολή τους μέσα και από το πόρταλ tovima.gr, απαντούν στον επιχειρηματία Γιάννη Χρ. Βάλβη, που φαίνεται να εκμεταλλεύεται το γεγονός της αφωνίας των τοπικών ΜΜΕ, και της ύπαρξης μικρής ομάδας εργολάβων μηχανικών, που είναι μπλεγμένοι σε παράνομες κατασκευές κτιρίων, από βίλες έως απλές πολυτελείς οικίες, μετά τα τόσα χρόνια ανοχής που φάνηκε και από την πλευρά της Πολεοδομίας.

Το ζήτημα όμως του βιασμού ενός τμήματος της Σαντορίνης, που μέχρι σήμερα θεωρείται και είναι παρθένο σχετικά, βάνδαλες πολεοδομικές παραβάσεις είναι αυτό που ξεσήκωσε την αγανάκτηση ακόμη και προσωπικοτήτων, που μέχρι χθες δεν είχαν βρεθεί στο προσκήνιο της διαμαρτυρίας.

Επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και του Πολιτισμού, ερυνητές της Ιστορίας του νησιού και πάρα πολλοί άλλοι είναι στο... πόδι μετά από το γεγονός ότι και το Υπουργείο ανέλαβε τις ευθύνες του και έθεσε στοπ στις παράνομες εργασίες με την αποστολή κλιμακίου και την ανάκληση της αδείας εκ μέρους του Δήμου Θήρας.

Πληροφορίες φέρουν τον Γιάννη Βάλβη να έχει στείλει εξώδικο διαμαρτυρία στον Δήμαρχο Θηραίων και να ετοιμάζει κι άλλο, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως δεν κατέβασε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θηραίων, με το οποίο θα καταδικάζεται η στάση του παρανομούντος, αλλά αυτό απ' ότι γίνεται γνωστό επίκειται να υλοποιηθεί, αφού τα στηρίγματα Βάλβη έχουν μειωθεί και τα τοπικά ΜΜΕ βρέθηκαν με μειωμένο το κύρος τους, μετά την άφωνη στάση τους, καθώς βρέθηκαν ανάμεσα στο δημόσιο και δημοτικό συμφέρον και στα ιδιωτικά συμφέροντα ένος εκάστου όσων προσδοκούν οφελήματα από την διαιώνιση τέτοιων παράνομων πρακτικών άλλων ιδιοκτητών και δι αυτών και του εαυτού τους!

Έτσι μετά την απάντηση από τον δήμαρχο Σαντορίνης Νίκο Ζώρζο, για τις καταγγελίες που έγιναν  για τις οικοδομικές εργασίες στην ευαίσθητη οικολογικά περιοχή Βλυχάδα, οι οκτώ φορείς έλαβαν θέση έναντι του επιχειρηματία Γιάννη Βάλβη, που ας σημειωθεί, διαμένει στην Γενεύη και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ρουμανία και τώρα φιλοδοξεί και στην Ελλάδα.

Στην επιστολή τους οι οκτώ φορεία αναφέρουν:

Το μπαλκόνι στην Καλντέρα είναι σχεδόν έτοιμο...
«Αναλογιζόμενοι την ευθύνη και το χρέος που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας και την ανάγκη προστασίας του φυσικού, πολιτισμικού και κοινωνικού κεφαλαίου που αποτελεί τη βάση της ευημερίας και προόδου οποιασδήποτε δραστηριότητας, τασσόμαστε ενάντια σε πρακτικές που με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης, θυσιάζουν τα ανωτέρω στο βωμό του άμεσου κέρδους. Γιατί στην ουσία, η διατεινόμενη επιχειρηματική δράση του εν λόγω κυρίου όπως αυτή φαίνεται από τα πρώτα της βήματα αλλά και από την αλαζονεία την οποία καταδεικνύει στους τοπικούς φορείς είναι απλά άλλη μία πρακτική που δεν έχει ούτε όραμα ούτε προοπτική για το μέλλον.

Ο κύριος Βάλβης μιλάει για Αειφόρο ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα καταστρατηγεί την ουσία της, που δεν είναι άλλη από το σεβασμό στον περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Ανάπτυξη η οποία θα έπρεπε επίσης να συνοδεύεται από σεβασμό στην τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Αντί για αυτό, με προφανή στόχο να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, προβαίνει με αλαζονία σε απαξιωτικά και ψευδή σχόλια για τους φορείς του τύπου: "δεν έχουν ούτε εκπροσώπηση ούτε συγκεκριμένο έργο… χωρίς ιδιαίτερη λαϊκή βάση".
Να τον ενημερώσουμε λοιπόν ότι ανάμεσα σε αυτούς τους "ανύπαρκτους" ή και "υποκινούμενους", όπως αναφέρει φορείς, υπογράφουν σωματεία που εκπροσωπούν μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού μας οι οποίες με τη σειρά τους εκπροσωπούν άμεσα εκατοντάδες οικογένειες και έμμεσα πολλούς περισσότερους. Αυτοί οι φορείς και οι άνθρωποι που τους στελεχώνουν, εδώ και δεκαετίες προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να ενημερώσουν, να βοηθήσουν και να υπηρετήσουν το κοινωνικό και όχι το προσωπικό τους συμφέρον και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο κύριος Βάλβης μας προτείνει να κοιμόμαστε ήσυχα μιας και 1ον "η Βλυχάδα δεν απειλείται από κανέναν", ότι 2ον "η υπάρχουσα ΖΟΕ 2012 την καθιστά ασφαλή για πάντα" και ότι 3ον "είναι αυτονόητο ένας επενδυτής να μην καταστρέψει από μόνος του τα μέσα και τα προνόμια του στόχου του".

Για το πρώτο, όλοι συμφωνούμε, και ο κ. Βάλβης αυτό το γνωρίζει, ότι στην ελληνική πραγματικότητα οι νόμοι συχνά δεν εφαρμόζονται. Απόδειξη είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Βλυχάδας και εντός της προστατευόμενης ζώνης υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα αυθαίρετα. Το γεγονός δε ότι προσπαθεί να μας καθησυχάσει κάποιος ο οποίος έχει ο ίδιος προβεί σε διάνοιξη παράνομων υποσκάφων, σε καταστροφή προστατευόμενων ηφαιστειακών σχηματισμών και σε απόρριψη υλικών εκσκαφών εντός προστατευόμενης περιοχής, νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα για τα κίνητρά του.

Σχετικά με το δεύτερο. Ακόμα και αν εφαρμοζόταν ο νόμος, η υπάρχουσα ΖΟΕ δεν είναι επαρκής μιας και ο τόπος της Βλυχάδας αποτελείται από βαθιά φαράγγια τα οποία έχουν μήκος πολύ μεγαλύτερο από τα 150 μ., που είναι η ζώνη της σημερινής προστασίας. Η Βλυχάδα είναι όλα αυτά μαζί. Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή πρόσοψη των πρανών επί της παραλίας αλλά ολόκληρο το σύστημα των φαραγγιών το οποίο έχει συνδιαμορφώσει την περιοχή. Το γεωλογικό οικοσύστημα της Βλυχάδας έχει ανάγκη από μια ευρύτερη ζώνη προστασίας για να μπορεί να διατηρεί την φυσιογνωμία του.

Σχετικά με το τρίτο. Ο στόχος και οι επιδιώξεις ενός επενδυτή μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τους στόχους και τις επιδιώξεις μιας κοινωνίας αλλά και αντίθετος με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να δούμε την αλήθεια σε αυτό. Για έναν επενδυτή - ιδιώτη μπορεί να είναι ανταποδοτικό να κτίσει πάνω στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς για να έχει καλύτερη θέα και να απορρίψει τα υλικά των παράνομων εκσκαφών σε πρανή για να γλυτώσει χρόνο και χρήμα. Μπορεί ακόμη να θέλει να χτίσει επάνω στο ηφαίστειο για να έχει ωραία θέα στη καλντέρα. Θα το επιτρέψουμε; Για την κοινωνία και για το περιβάλλον όλα τα προηγούμενα είναι καταστροφικά.

Σε μια εμφανή παρανομία, όπου δημιουργείται κτίσμα εντός της ζώνης προστασίας, θα ήταν ίσως περιττό να επιχειρηματολογήσουμε για όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Βάλβη. Παρόλα αυτά οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια από αυτά για να αναδείξουμε το μέγεθος της παραπληροφόρησης και της παρελκυστικής τακτικής που επιχειρείται.

Ένας τόπος για να αναπτυχτεί ισόρροπα πρέπει να προβλέπει και προστασία του τοπίου (αμπελώνας, γεωλογικοί σχηματισμοί, ηφαίστεια, αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακή αρχιτεκτονική κλπ.). Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι σημαντικό να εκφράζεται με βάση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Βασική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι να μην διακόπτεται η παραγωγή φυσικών πόρων, υιοθετόντας μια οικολογική στάση απέναντι στο περιβάλλον και όταν χρησιμοποιείται ένα υπάρχον βιολογικό σύστημα να μην αλλάζουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του. 
Ο κ. Βάλβης διατείνεται πως θα επιχειρήσει μιά ελεγχόμενη και υψηλού επιπέδου ανάπτυξη της περιοχής. Πώς θα γίνει αυτό με μια κατοικία, όπως αναφέρει, ότι θα κατασκευάσει; Τι δεν μας αποκαλύπτει και τι σχέση έχουν παλαιότερα δημοσιεύματα τα οποία μιλούν για δημιουργία "ξενοδοχειακής υποδομής 5 αστέρων που θα έχει τη μορφή κυκλαδίτικου χωριού"; 
Στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος (19/9/2016) ο ίδιος αναφέρει ότι του ανήκουν 75 στρέμματα στην συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είναι φανερό η αξία δεν δίνεται πια στο ίδιο το τοπίο, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο και έτσι το όποιο κτίσμα κερδίζει από την αξία του τοπίου, που το περιβάλλει και αναδεικνύεται από αυτό. 
Δεν έχει ανάγκη από καμία κατοικία το απαράμιλλο τοπίο της Βλυχάδας για να αναδειχτεί. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Η διώροφη οικοδομή με υπόγειο - κατοικίες, στην οποία αναφερόμαστε, έχει ημερομηνία υποβολής αίτησης αδείας αναρτημένη στην διαδικτυακή σελίδα της Διαύγειας, τον Ιανουάριο του 2012 και όχι το 2011 όπως λανθασμένα αναφέρεται στην επιστολή του επιχειρηματία, η δε άδεια εκδόθηκε το 2015. Όμως η οικοδομική άδεια δεν έχει εκδοθεί στο όνομα του ιδιώτη, αλλά σε Ανώνυμη Εταιρία, με αντικείμενο εργασιών την οικοδομική κατασκευή και την τουριστική εκμετάλλευση. Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν; Θέλει να κατασκευάσει την προσωπική του κατοικία ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά;
Στο άρθρο του ο επιχειρηματίας φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει την αυθεντικότητα των πλείστων όσων φωτογραφιών καταγράφουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Υπενθυμίζουμε ότι για αυτές ακριβώς τις αυθαιρεσίες η υπηρεσία Δόμησης Θήρας προέβη σε διακοπή εργασιών στις 25-10-2016. Από που προκύπτει λοιπόν η παραποίηση των φωτογραφιών; Και ποιους κατηγορείτε για παραποίηση; Το κλιμάκιο του υπουργείου που έκανε αυτοψία και διαπίστωσε μεγάλες σε έκταση παρανομίες; Το κλιμάκιο του ΙΚΑ που έκανε επίσης εσωτερική αυτοψία; Τους απλούς πολίτες που με μόνο κίνητρο την προστασία του νησιού έπραξαν τα αυτονόητα; 
Γιατί "εξαλείψατε" την υπόγεια κατασκευή αφού λέτε ότι είναι νόμιμη; Μήπως έχετε να επισκεφτείτε καιρό το νησί και έχετε ξεχάσει πώς είναι οι δεξαμενές; Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν βρήκαν δεξαμενή εκεί... Το μόνο που βρέθηκε ήταν το νεόδμητο υπόγειο παράνομο κτίσμα και καμία προυπάρχουσα δεξαμενή. Άλλωστε καμία δεξαμενή στη Σαντορίνη και πουθενά στον κόσμο δεν έχει φρεάτιο για ασανσέρ ή παράθυρα στη θάλασσα.

Ισχυρίζεστε ότι επαναφέρατε το τοπίο στην αρχική του μορφή! Ως γνωστόν όμως, το τοπίο δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή με ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα διαφέρουν ουσιαστικά από τις παρεμβάσεις που γίνονται με τεχνικά μέσα. Εξαιτίας των οικοδομικών εργασιών που κάνατε κατέρευσαν τμήματα των γεωλογικών σχηματισμών, από πρόχειρες και βιαστικές δικές σας ενέργειες ή εσκεμμένα για να αποκτήσει το παράνομο υπόσκαφο θέα στη θάλασσα, τα οποία με θράσσος ονομάζετε "τρύπες και σπήλαια" που δήθεν δημιούργησε ο άνεμος... Το μόνο που καταφέρατε ήταν στη συνέχεια, με πρόχειρες επίσης επιχωματώσεις, να δυσκολέψετε την είσοδο των ελεγκτικών μηχανισμών του ελληνικού κράτους. Αλλά δυστυχώς για εσάς δεν τα καταφέρατε και το λόγο πλέον έχει η Εισαγγελία.

Στο άρθρο σας στην Εφημερίδα Βήμα (09-12-2016) επάνω στον πανικό και στη σύγχισή σας λέτε ότι "το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή του νόμου". Ο τρόπος όμως που αντιλαμβάνεστε τον νόμο διαπιστώνεται από τον τρόπο με τον οποίο ενεργήσατε, όπου χτίζατε χωρίς άδεια και συνεχίζατε και μετά από την διακοπή εργασιών με παράνομες χωματουργικές εργασίες προσπαθώντας να καλύψετε τις παρανομίες σας.
Ο λόγος που το νησί προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι το μοναδικό του τοπίο, το οποίο και μόνο υπερασπιζόμαστε. Υπάρχει κατανόηση για την ανησυχία κάθε ιδιώτη επενδυτή, αλλά σε κάθε πλάνο επένδυσης και ανάπτυξης υπάρχουν κάποιες αρχές βιωσιμότητας, που υπερτερούν των ιδιωτικών συμφερόντων.
Πέρα από την συγνώμη που οφείλετε για λόγους ουσιαστικούς - και όχι απλά "αισθητικούς" - προς τους πολίτες του νησιού, που το αγαπάνε και το φροντίζουν με όσα μέσα έχουν στην διάθεσή τους, μια δημόσια συγγνώμη οφείλετε κυρίως στην ίδια την φύση, που είναι ανήμπορη να αντισταθεί σε βίαιες πράξεις ανάλογες με τις δικές σας και δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή και εξέλιξη, που όπως αναφέρετε και εσείς χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί».

• Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης
• Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της
Σαντορίνης
• Ομάδα «Πολίτες της Οίας»
• Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων η «Ατλαντίδα»
• Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας
• Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF Santorini Arts
Factory)
• Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης
• Αθλητικός Όμιλος Θηρέας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς