Ο αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ απαντά στην προκλητική άρνηση
Απάντηση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών ο οποίος αρνείται να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δίνει ο υποδιοικητής του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος.
Ο Αχαιός γιατρός υποστηρίζει ότι δεν μπαίνει πλαφόν ανά παιδί, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι λογοθεραπευτές ανά συνεδρία, ενώ υποστηρίζει ότι εάν ο κλάδος δεν αποδεχθεί την σύμβαση θα βρεθούν τρόποι ώστε όλα τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη θεραπείας να καλυφθούν.
Παράλληλα λέει ότι, κατά την προσωπική του εκτίμηση, η όλη «φασαρία» γίνεται επειδή ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να βάλει τάξη στον χώρο και να περιορίσει την προκλητή ζήτηση, ζήτηση δηλαδή που δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτές ανάγκες υγείας. «Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση βγήκε κάτω από περίεργες συνθήκες. Στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ είχαμε μια συνάντηση με όλους τους συλλόγους των λογοθεραπευτών, γιατί ο κλάδος είναι διασπασμένος, από ότι φαίνεται, και ο καθένας έχει φτιάξει κι ένα «μαγαζάκι» που λέγεται Σύλλογος. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί δεν υπάρχει ένα πανελλαδικό όργανο λογοθεραπευτών για να μπορεί να συζητάει μαζί του ο Οργανισμός. Δεν συμμερίζομαι τις αιτιάσεις τους…
Δεν μπαίνει πλαφόν. Το πλαφόν που μπαίνει σήμερα και αποζημιώνονται τα παιδιά είναι με τον ισχύοντα κανονισμό, επίκειται τροποποίησή του και μάλιστα μετά από εξάμηνη διαβούλευση και με παρόχους αλλά και με τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες ετοιμάστηκε ένα καινούργιο κείμενο το οποίο πάει για υπογραφή στο Υπουργείο. Από εκεί και πέρα μέσα σε αυτόν τον ενιαίο κανονισμό βάσει του οποίου φτιάχτηκαν οι συμβάσεις, δεν αναφέρονται τιμές αποζημίωσης αλλά παροχές. Οι τιμές θα αποφασιστούν σε συζήτηση με κάθε κλάδο, διότι ξεχνούν οι λογοθεραπευτές ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει υπηρεσίες υγείας», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο για την ειδική αγωγή. «Οι λογοθεραπείες εντάσσονται στην «ειδική αγωγή» όμως η ειδική αγωγή δεν γίνεται έτσι εν είδει λαϊκής αγοράς και σκόρπια από εδώ και από εκεί. Έχει αρμοδιότητα και το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα κιόλα μίλησα και με παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε μια κοινή φόρμουλα προκειμένου να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο και με τους λογοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές και για τους λεγόμενους παρόχους ειδικής αγωγής», εξήγησε.
Πέρα αυτού υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα των λογοθεραπευτών για τρίμηνη παράταση της σύμβασης που έχουν σήμερα και τους κάλεσε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν καταθέσει τις επισήμως τις απόψεις τους.
«Αυτό που ζητούν για τρίμηνη παράταση δεν γίνεται. Είναι νομοθετημένο από 23 Δεκεμβρίου ότι από 1-1-2017 όλοι οι πάροχοι με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να αμείβονται με βάση την σύναψη συμβάσεων που έχει γίνει. Τους είπα εάν θέλουν να κάνουν μια πανελλαδική γενική συνέλευση και μέχρι τις 15 του μήνα να έχουμε την άποψή τους. Την σύμβαση την έχετε, κάντε παρατηρήσεις. Εάν οι λογοθεραπευτές επιμένουν να αρνούνται να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μάλλον θα βγουν έξω από το παιχνίδι.
Το τι θα γίνει με τα παιδιά, ήδη υπάρχει πρόβλεψη, υπάρχουν και δημόσιες δομές στις οποίες θα απευθυνθούν και πιστεύουμε ότι θα καλύψουν τις ανάγκες αυτές… Όποιος θέλει υπογράφει, δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν τους αρέσει...
Τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη με παθήσεις που απαιτούν λογοθεραπεία και εργοθεραπεία υπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές δομές που μπορούν να τα καλύψουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος. Επίσης ο Αχαιός υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί με σαφήνεια το θέμα της ειδικής αγωγής, το τι σημαίνει το κάθε πρόβλημα, ποιος το βεβαιώνει κ.α.
«Αυτά τα πράγματα προσπαθούμε σιγά-σιγά να τα μαζέψουμε. Διαισθάνομαι ότι κάποιοι που δραστηριοποιούνται στον επαγγελματικό χώρο της λογοθεραπείας, ίσως να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, γι΄αυτό πιστεύω ότι γίνεται η φασαρία», πρόσθεσε. Όσον αφορά την άποψη του Συλλόγου ότι: «οταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από εμάς - “claw back”», ο κ. Γεωργακόπουλος σχολίασε:
«Ποιος καθορίζει, σε τελική ανάλυση, την απαιτούμενη δαπάνη; Υπάρχει ή δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση λογοθεραπειών; Μπορούν να μας πουν; Ο κλάδος τους δηλαδή κάθισε κάτω να διαπιστώσει εάν υπάρχει προκλητή ζήτηση; Εγώ λέω ότι υπάρχει. Από τα οικονομικά στοιχεία που πληρώνει όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώνουμε ότι πληρώνουμε για λογοθεραπείες και ειδική αγωγή, περισσότερα από όσα πληρώνουμε για ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.
Δεν μπορεί να έχει όλη η Ελλάδα ανάγκη λογοθεραπειών, ούτε είναι ντε φάκτο, ιατρικά καθορισμένο ότι όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 15 λογοθεραπείες. Δηλαδή κάθε δεύτερη μέρα κάνουν λογοθεραπεία; Πιστεύω ότι η φασαρία γίνεται επειδή ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμα και για την καταχρηστική ζήτηση των λογοθεραπειών. Η φασαρία για το claw back (κόφτης) είναι εν μέρει δικαιολογημένη γιατί έχει νομοθετηθεί εδώ και χρόνια η συγκράτηση της δαπάνης με οικονομίστικο ή οικονομικό εάν θέλετε, τρόπο.
Από εκεί και πέρα πρέπει να το δούμε επί της ουσίας και η προτροπή του ΕΟΠΥΥ ήταν: Υπογράψτε την σύμβαση και σε έναν χρόνο θα την αλλάξουμε, να μπορούμε κι εμείς να νομιμοποιούμαστε να σας πληρώνουμε κι από εκεί πέρα υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου ότι θα αλλάξει η τιμή πληρωμής της λογοθεραπείας. Σήμερα από ότι λένε είναι 3 ευρώ ανά συνεδρία και το Υπουργείο έχει δεχθεί να την ανεβάσει, όπως και των εργοθεραπειών», σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".
Πηγή: thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς