Πόσους μήνες λέτε ότι θέλει ο ΟΤΕ να σου βάλει τηλέφωνο στο κέντρο της Πάτρας; Μια ιστορία παράνοιας
Η συνέντευξη
που ακολουθεί παραχωρήθηκε στην Αμερικανίδα Κέιτ Κάριου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «New York Tribune» στις 14 Απριλίου 1912. Το Istologio G. Mosxou,ανδημοσιεύει από το http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=140514, τμήμα της συνομιλίας αυτής, που έγινε μεταξύ του εφευρέτη και της γελοιογράφου-δημοσιογράφου Μέρι Γουίλιαμ Ριντ (Κέιτ
Κάριου).
«Από μία άποψη, κύριε Μαρκόνι, είμαστε συνάδελφοι. Και η δική σας δουλειά και η δική μου απαιτούν φοβερή υπομονή!..».
Ο διάσημος εφευρέτης δεν έδειχνε να βιάζεται, όπως ήθελε να πιστεύω ο γραμματέας που μισούσε τις μπλόφες. Καθισμένος νωχελικά περίμενε να βολευτούμε ο εξοπλισμός μου και εγώ σε μια θέση.
Οταν επιτέλους εγκατασταθήκαμε (τα «συμπράγκαλά» μου και εγώ) μου είπε σε «συναδελφικό» τόνο, με φωνή γεμάτη κατανόηση: «Ναι, πράγματι. Ενα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας εφευρέτης είναι η υπομονή».
Τοποθετήσαμε τα σειριακά καλώδια στους πόλους των ερωτήσεων και των απαντήσεων και αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε μηνύματα.
- Κύριε Μαρκόνι, πιστεύετε ότι κάποια στιγμή η ενέργεια, όπως αυτή από τους καταρράκτες του Νιαγάρα π.χ., θα μπορούσε να μεταβιβαστεί μέσω ασυρμάτου με σκοπό την εμπορική χρήση;
Ενώ μιλούσε άρχισε να σχηματίζει μικρές γραμμές ζιγκ-ζαγκ επάνω στο τραπέζι κάτι σαν ερτζιανά κύματα , ασχολία στην οποία επεδόθη καθ' όλη τη διάρκεια του «τετ-α-τετ» μας.
«Σε επίπεδο πειραμάτων αυτό έχει γίνει ήδη. Μπορεί να μην το δούμε να εφαρμόζεται στις ημέρες μας... (έπιασα στον αέρα ένα απολογητικό κύμα), δηλαδή στις ημέρες μου, αλλά είναι βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Αυτό ακριβώς το θέμα μελετά τώρα ο κ. Τέσλα». [Σ.τ.μ.: Νίκολα Τέσλα (1856-1943), σερβοαμερικανός εφευρέτης που ανακάλυψε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο με τη βοήθεια του εναλλασσόμενου ρεύματος κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου του στο πάρκο, θέτοντας τις βάσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών κινητήρων που λειτουργούσαν βάσει του φαινομένου της επαγωγής].
- Τρελαίνεσαι και μόνο να το σκέφτεσαι, ε;
«Πράγματι».
115 χρόνια μετά, περιπέτεια η τοποθέτηση τηλεφώνου στην Πάτρα
Εκατόν δεκαπέντε χρόνια μετά, μπορεί η ανακάλυψη Μαρκόνι να μη χρησιμοποιείται ούτε στα καράβια πια, η αντίληψή του όμως ακόμη παραμένει, στην υπηρεσία του ΟΤΕ. Σαν να μην πέρασε ούτε μία ημέρα:
Διαβάστε την είδηση που αλίευσα από το www.thebest.gr:
«Είναι επιχείρηση που εδρεύει στο κέντρο της Πάτρας, στην Αγίου Ανδρέου συγκεκριμένα.
Τέλη Σεπτεμβρίου έκανε αίτηση στον ΟΤΕ για να βάλει τηλέφωνο. Της έκλεισαν ραντεβού για 26 Οκτωβρίου!
Πήγε το συνεργείο στις 26 Οκτωβρίου, εντόπισε ένα πρόβλημα και υπέδειξε στον ιδιοκτήτη της εταιρίας να κάνει κάποιος παρεμβάσεις και κλείστηκε νέο ραντεβού για την σύνδεση στις 16 Νοεμβρίου.
Ο ιδιοκτήτης έκανε τις παρεμβάσεις και περίμενε. Ήρθε η 16η Νοεμβρίου, πέρασε, αλλά το συνεργείο του ΟΤΕ άφαντο. Πήραν από την εταιρία τηλέφωνο να ρωτήσουν γιατί δεν ήλθε το συνεργείο και της απάντησαν «περιμένετε θα έλθει». Περίμεναν, περίμεναν αλλά το συνεργείο δεν φαινόταν. Οπότε ξαναπήραν τηλέφωνο στον ΟΤΕ και άλλη υπάλληλος πια, απαντάει «έχει ακυρωθεί το ραντεβού»!
«Ποιος το ακύρωσε ρε παιδιά το ραντεβού;», ρωτάει έκπληκτος ο εκπρόσωπος της εταιρίας, για να λάβει την παρανοϊκή απάντηση «το έχει ακυρώσει το σύστημα»!!!. Την περασμένη εβδομάδα υπεβλήθη εκ νέου αίτηση για τηλεφωνική σύνδεση, αλλά ακόμα ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον ΟΤΕ. Με τούτα και με κείνα από Σεπτέμβριο φτάσαμε Δεκέμβριο και η εταιρία ακόμα δεν έχει τηλέφωνο. Είδες ο ΟΤΕ;
Και μιλάμε για το 2016, όχι για το 1946…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς