Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” εντείνει τη δημόσια παρουσία της



Του ΟΜΗΡΟΥ  ΤΑΧΜΑΖΙΔΗ(*)
Η “Σοσιαλιστική Προοπτική”, εντείνει τις οργανωτικές διεργασίες στο εσωτερικό της, συγκεφαλαιώνει και κωδικοποιεί το μέχρι τώρα προγραμματικό υλικό το οποίο προέκυψε από τις δημόσιες παρεμβάσεις της, συνεχίζει την εργώδη προσπάθεια, σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την επεξεργασία ενός λεπτομερούς και εφαρμόσιμου προγράμματος σε όλα τα κοινωνικά πεδία.

 Διευρύνει τις επαφές της με στελέχη και φορείς του δημοκρατικού-πατριωτικού-σοσιαλιστικού χώρου, για τη συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού  μετώπου με στόχο, σε πρώτη φάση, τη σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από την επιτήρηση των ξένων, επεξεργάζεται πολυδιάστατες διεθνικές πολιτικές κατευθύνσεις και οικοδομεί σχέσεις προς την κοινωνία των πολιτών άλλων χωρών,  καθώς και με τα πολιτικά κινήματα τους.
 Στη συνέχεια θα παραθέσω, επιτροχάδην, μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε και διεκπεραίωσε η “Σοσιαλιστική Προοπτική” μετά τη συνάντηση στελεχών και φίλων της στο Βόλο, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, όπου αποφασίστηκε μια σειρά σταδιακών βημάτων για την πιο έντονη παρουσία του κόμματος στα πολιτικά δρώμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στο πνεύμα αυτών των αποφάσεων για την ανάδειξη των πολιτικών χαρακτηριστικών  του κόμματος ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (οργάνωση Σερρών) συμμετείχε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο “ΤΙΤΑΝΙΑ” (Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ραυτόπουλου “Το τέλος της ουτοπίας”. Στην  εκδήλωση συμμετείχε, επίσης ο Σπύρος Κότσιας μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” (οργάνωση Αθήνας), ως συντονιστής της συζήτησης, καθώς και ο Παναγιώτης Μαντάς από το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ)  και ο Βασίλης Ασημακόπουλος  από τον “Νέο Αγωνιστή”. Η εκδήλωση και η συζήτηση δεν περιορίστηκαν μόνο στην παρουσίαση του βιβλίου του παλαίμαχου συνδικαλιστή, αλλά “επεκτάθηκαν [και] στην αναγκαιότητα της δημιουργικής, ριζοσπαστικής μετωπικής συνάντησης των πολιτικών υποκειμένων που ταυτίζονται γύρω από το τρίπτυχο >σοσιαλισμός- δημοκρατία – πατριωτισμός<…”. Σημειώνουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησε ικανός αριθμός ακτιβιστών από το χώρο της ευρύτερης σοσιαλιστικής Αριστεράς, αλλά και πλήθος πολιτών.
Ο αεικίνητος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Θεσσαλονικιό δικηγόρο Θέμη Τζήμα, σε μια προσπάθεια να εκφραστεί “εμπράκτως” η αλληλεγγύη “προς τους διωκόμενους δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και πολίτες της γείτονος” από το καθεστώς Ερντογάν.  Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη οι δύο Έλληνες συναντήθηκαν με τη διεύθυνση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, από την οποία και ενημερώθηκαν για την “εγκαθίδρυση μιας βίαιης δικτατορίας στην Τουρκία”. Σημειωτέον ότι ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, ως παρατηρητής των τουρκικών εκλογών, συνελήφθηκε και κρατήθηκε προσωρινώς από υπαλλήλους της τουρκικής μυστικής αστυνομίας.
Τρεις μέρες μετά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μετέβη στο Ροστόβ, το κέντρο της Νότιας Διοικητικής Περιφέρειας της Ρωσίας, ως προσκεκλημένος του εκεί πανεπιστημίου σε ένα συνέδριο, το οποίο είχε στο επίκεντρό του τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ρωσίας. Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”, υπό την επιστημονική του ιδιότητα, έχει τακτική επαφή με επιστημονικούς και οικονομικούς-κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και έχει σχηματίσει μια σχετική αντίληψη για το εύρος και το είδος των αναγκαίων σχέσεων που πρέπει να αναπτύξει η Ελλάδα με αυτές τις χώρες. Υπό αυτή την έννοια θεωρεί ότι είναι υπό διερεύνηση μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση αναφορικά με την αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής πρόκλησης που είναι για το σύγχρονο ελληνισμό όλος αυτός ο κόσμος με τον οποίο διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη “αναζητάται το όραμα και το σχέδιο για να ανταπεξέλθουμε ως κοινωνία, ως χώρα και ως ελληνισμός στις ιστορικές μας ευθύνες” που προκύπτουν από τη νέα ιστορική διάταξη των πολιτικών και πολιτιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στην κεντρική αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: “Ο πόλεμος στη Συρία, το Κουρδικό πρόβλημα και η λύση της ομοσπονδίας”. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως εισηγητής και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη και εκδήλωση με θέμα: “Η CETA μετά τη Βαλονία. Ενημέρωση, Τεκμηρίωση, Αντιστάσεις”.  Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/NatureFriends, και συμμετείχαν ως ομιλητές οι:
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: “Οι επιπτώσεις των συμφωνιών, στην ελληνική δημοκρατία, οικονομία, κοινωνία”.
Δώρα Κοτσακά, δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας “CETA, TTIP,TiSA – Απορρυθμιστικές Εμπορικές Συμφωνίες νέας γενιάς” / “Η CETA μετά την ΒΑΛΟΝΙΑ”.
Γιώργος Εμμανουήλ, Δίκτυο Φορέων και πολιτών Θεσσαλίας κατά των CETA, TTIP, TiSA, “Αγροτικά προϊόντα και Ασφάλεια Τροφίμων”.
Ανδρέας Σκούπουρας, αντιδήμαρχος Κέρκυρας, “Δήμοι και Περιφέρειες Ελεύθερες Ζώνες από CETA TTIP”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA, η οποία “επειδή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των εμπορικών συμφωνιών” και αυτό κάλεσε τους πολίτες της Αθήνας στην εκδήλωση, “με σκοπό την ενημέρωση, την  τεκμηρίωση των  θέσεων του κινήματος ενάντια στις ληστρικές, αντιδημοκρατικές εμπορικές συμφωνίες, το συντονισμό και την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”. Τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε η Πρωτοβουλία την ομιλήτρια και τους ομιλητές, ήταν τα “επιστημονικά, κινηματικά αλλά και γεωγραφικά”, ώστε να παρουσιάσουν αυτοί “τέσσερα θέματα που αφορούν γενικότερα τις συμφωνίες και ειδικότερα τη Συνολική και Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά/CETA”. [Βίντεο από την  εκδήλωση και την παρέμβαση του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη στο left.gr:  https://leftgr//news/i-ceta-meta-ti-valonia-i-ekdilosi-me-fako-toy-left.gr ]
Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, Παρασκευή και Σάββατο αντιστοίχως, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης θα συμμετάσχει στο  συνέδριο του European Research Network on Social and Economic Policy στο Παρίσι. Θέμα του διήμερου συνεδρίου είναι “Η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit”, ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έμφαση θα δοθεί και στο ελληνικό πρόβλημα, εφόσον, “η επιστροφή στα αδιέξοδα των μνημονίων έχει φέρει απόγνωση και βουβό θυμό. Η χώρα αναζητεί συνεκτική πρόταση που θα την βάλει σε τροχιά ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο που θα κάνει την πρόταση πραγματικότητα”.
Επόμενος σταθμός θα είναι ο νομός Πιερίας και συγκεκριμένα η Κατερίνη, όπου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συζήτηση για τις επιπτώσεις των “μνημονίων” και των νέων εμπορικών συμφωνιών στις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Είναι, ίσως, η μοναδική περίπτωση Εργατικού Κέντρου της χώρας, που προβαίνει σε μια τέτοια εκδήλωση ενημέρωσης για το σημαντικό ζήτημα της “Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP)”. Η εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση  της Μελέτης για τις επιπτώσεις της “Διατλαντικής” στην ελληνική κοινωνία, ειδικότερα στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο της αίθουσας συνεδριάσεων του Κέντρου (Κατερίνη-Αγίας Λαύρας 24).
Στην εκδήλωση που θα αρχίσει στις 18.00 , θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, ενώ εισηγητές θα είναι ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ,  μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” (“Επιπτώσεις της TTIP στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα”) και ο Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας, μέλος των “Φίλων της Φύσης” (“Εξελίξεις διαπραγμάτευσης, επικύρωσης και εφαρμογής της CETA- TTIP στην Ελλάδα”).
Η εκδήλωση αφορά την παρουσίαση ενός μέρους της πρώτης επιστημονικής έρευνας που έγινε στην Ελλάδα με θέμα: “Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Οι επιπτώσεις στην ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία”. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το “Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” και το “Alternative Trade Network”.
Δύο μέρες αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2016, έχει προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”  στην Νάουσα με θέμα την “αγροτική ανάπτυξη”, όπου  θα μιλήσουν εκτός από τους υπευθύνους του κόμματος για τα ζητήματα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Τέλος, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου “Μαλλιάρης” της Θεσσαλονίκης, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, εκ μέρους της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” θα παρουσιάσει από κοινού με στελέχη του “Νέου Αγωνιστή” το βιβλίο του Βασίλη Ασημακόπουλου “Πορεία Αριστερά”.
______________
(*) Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς