Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τα μέτρα για μείωση του χρέους θα ενεργοποιηθούν

Φωτογραφία αρχείου.

Κι ωστόσο το ΔΝΤ επανέρχεται με νέα ανάρτηση και ζητά «μείωση των συντελεστών στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης»


Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του χρόνου, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα απαντηθούν από την ελληνική πλευρά κάποιες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τους θεσμούς σχετικά με τις παροχές.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι έχει ζητηθεί στο χθεσινό Euro Working Group από τους θεσμούς, να στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο αυτές τις ανησυχίες ώστε να απαντηθούν το ίδιο καθαρά από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017 και αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

Αυτό το κείμενο όμως δεν έχει αποσταλεί ακόμη στην ελληνική πλευρά, άρα ούτε και αύριο θα υπάρξει απαντητική επιστολή από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. “Τι επιστολή εμείς να στείλουμε; Να στείλουμε επιστολή και να μας πουν “δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο”, τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Πάντως σχετικά με τις ανησυχίες των θεσμών, οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι “η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει”.

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι σήμερα δεν έγινε EWG ενώ “είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β΄ αξιολόγηση. Αυτό έχει αποσυνδεθεί πλήρως”.

Από την άλλη πλευρά,  πηγή της ευρωζώνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση για το «ξεμπλοκάρισμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.


«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα».
«Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε η ίδια πηγή.

Το ΔΝΤ επανέρχεται με νέα ανάρτηση

Στο μεταξύ, μετά το άρθρο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μαζί με τον επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, για την Ελλάδα , το ΔΝΤ επανέρχεται με νέα ανάρτηση «με στόχο να αποκαταστήσουμε την παραπληροφόρηση και να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα», όπως αναφέρει.

Στην νέα ανάρτηση υπογραμμίζεται πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα , έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία, και για τον λόγο αυτό «τασσόμαστε υπέρ μιας μείωσης των συντελεστών στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που θα χρηματοδοτηθεί από μια μείωση στο αφορολόγητο εισόδημα φυσικών προσώπων».

Αναφέρει ακόμη πως «οι γενναιόδωρες απαλλαγές από την πληρωμή φόρου εισοδήματος και οι πολύ υψηλές δαπάνες για συντάξεις επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων επιδομάτων, ειδικά για τις ομάδες εκείνες που είναι οι πιο ευπαθείς και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς