Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία της Προέδρου Δημ. Συμβουλίου Πατρέων στην ΚΕΔΕ



«Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από όταν ξεκίνησαν οι αλλαγές, η αναμόρφωση, η μεταρρύθμιση που αφορούσαν στο ίδιο το αστικό κράτος και στις δομές τοπικής διοίκησης. 
Αυτές οι αλλαγές και οι ανατροπές, οι οποίες επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, γίνονται γιατί υπήρχε ένα τεράστιο υπερ-συσσωρευμένο κεφάλαιο, το οποίο δεν έβρισκε κερδοφόρα διέξοδο και από αυτή την άποψη έπρεπε να συρρικνωθεί η λειτουργία του κράτους. Και ταυτόχρονα, να διαμορφωθούν τέτοιες δομές, που να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η σύμφυση ανάμεσα στις δομές των δήμων ή των περιφερειών με τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ένα σημείο εστίασης των αλλαγών είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ομίλων και όχι την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό δεν είναι επιλέξιμα έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης. Αυτά τα έργα τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνουν, δεν αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και γι’ αυτό ακριβώς δεν χρηματοδοτούνται και καρκινοβατούν.

Πρόσφατα, συζητώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2017, σημειώσαμε τις ελλείψεις που οφείλονται στα ελάχιστα χορηγούμενα κυβερνητικά κονδύλια, ακόμα και για τα κρίσιμα προβλήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στα Σχολεία, στα Δημοτικά Κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελλείψεις των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των οικοδομικών αδειών, στα περισσότερα από τα 260 σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης μας, έλλειψη  πιστοποίησης καταλληλότητας των παιδικών χαρών.

Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του Λαού μας την οριστική παραχώρηση στο Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης (πλην τμημάτων) που, μέσω της de facto  δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου και των κινητοποιήσεων, έχει μπει σε θετική τροχιά. Πρόκειται για υποδομές όμως που η αξιοποίησή τους, περνάει αναγκαία από τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με αντίστοιχα κονδύλια.

Γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ιδιαίτερες στοχεύσεις που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Σήμερα στο Δήμο μας εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ 158 εργαζόμενοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άρα αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να είναι μόνιμες, να μην εξαρτώνται από κανένα πρόγραμμα και έτσι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία βασικών υπηρεσιών για τη λαϊκή οικογένεια, όπως των παιδικών σταθμών.

Η  Κοινωνική οικονομία είναι από τους  τομείς  που μπαίνει στο κέντρο του ενδιαφέροντος κυβέρνησης και  αιρετών. Αιχμή η  πείρα και ο ρόλος της Τ.Δ. στην ανάπτυξή της και ειδικά στην φάση της κρίσης. Στην δυνατότητα της να βάλλει σε κίνηση μέρος του «ανενεργού  εργατικού  δυναμικού», να ενσωματώνει ανέργους,  να υποδείξει, να παραχωρήσει  πόρους, υποδομές  προς αξιοποίηση. Ήδη με βάση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη διαχείρισή τους στις περισσότερες  Περιφέρειες  έχει δημιουργηθεί μεγάλο δίκτυο  ΜΚΟ,  και καταγράφονται σε Μητρώο. Το μαύρο έργο των δικτύων της κοινωνικής οικονομίας είναι ήδη γνωστό, το λυμαίνονται κατά βάση  στελέχη των αστικών κομμάτων,  εκμεταλλεύονται τους  ανέργους, δημόσιες υποδομές ενσωματώνουν εξαθλιωμένο κόσμο κλπ    

Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος  για την “Κοινωνική οικονομία”  και υπάρχει άρθρο στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών  για  τη σύσταση διϋπουργικής Επιτροπής για την προώθησή της. Στην κατεύθυνση στήριξης της «κοινωνικής οικονομίας», πάγια μέριμνα της ΕΕ αποτελεί η εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης για την  ανάπτυξή της. Όπως  καταγράφουν  Ευρωενωσιακές πηγές «Η κοινωνική οικονομία είναι ένας τομέας που δεν έχει ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί στην Ελλάδα». Μέσω του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) - είτε συγκεκριμένα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, είτε μέσω άλλων  επιχειρηματικών δράσεων, δίνονται  κονδύλια ύψους 6,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναπτυχτεί στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) προορίζονται  για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Να γιατί και η  επιλογή της ως επενδυτικής προτεραιότητας από το σύνολο των 13 περιφερειών στα επιχειρησιακά προγράμματά τους. 

Είναι καθαρό ότι και εδώ, στα ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων,  συγκρούονται  δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν ΣΗΜΕΡΑ  η  Κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα στο σύνολο τους , η  ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι  μετά επιτάσεως. Είναι η ίδια πολιτική  που  ετοιμάζει πυρετωδώς   την Τοπική Διοίκηση να γίνει  μεσάζοντας αυτής της αντιδραστικής πολιτικής. 

 Από την άλλη είναι  η πολιτική που  αντιμετωπίζει  τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης,  την  οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση αυτές. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να έχει λαϊκό πρόσημο,  μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει διέξοδο στη νεολαία από την ανεργία, να δώσει  στο λαό μας προκοπή και διέξοδο. Αυτή η γραμμή ανάπτυξης  είναι  υπόθεση και ευθύνη  ενός  ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική  που μπορεί να υποχρεώσει και τις  Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά, προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε  υποδομές, που αφορούν στην ζωή της Λαϊκής  οικογένειας, χωρίς αυτή να πληρώνει και να ξαναπληρώνει και πάλι απροστάτευτη  να μένει.

Δεν είναι λύση για το λαό η κυβερνητική εναλλαγή με τη ΝΔ με την οποία, όπως και με τη σημερινή κυβέρνηση, θα συνεχίσουν το κράτος και οι θεσμοί του να γδέρνουν το λαό μας για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θα συνεχίσουν να χάνουν σε δικαιώματα, βιοτικό επίπεδο, υγεία, παιδεία. Θα συνεχίσει η ζωή του Λαού μας να συντρίβεται   από την γενικότερη πολιτική που ασκείται από  Ε.Ε,  όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τελικά το μεγάλο Κεφάλαιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τις απαιτήσεις, αντίθετα δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να οργανώσει  ο λαός την πάλη του να αποσπάσει  ό, τι περισσότερο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες πολέμου που ζει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω τέτοιων  έργων και  κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν ιδιαίτερα στην νεολαία, στον Πολιτισμό, στους ανέργους, στη φτώχεια.

Είναι ο λαϊκός παράγοντας,  η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα, τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.   

Αυτό το δρόμο στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και  γι’ αυτό και οργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα ενάντια στην ανεργία που έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, αναδείχνοντας ότι στον άνεργο δεν μπορεί να δώσει  ζωή και  αξιοπρέπεια η σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, των «εθελοντών». Το αίτημα «μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους» απαιτεί ανάπτυξη για τον λαό και ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί  να το κάνει πραγματικότητα. Γι αυτό συνεχίζουμε με κινητοποίηση στις 9 του Δεκέμβρη καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας τη ζωή που τους ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς