Για μια ακόμη φορά βρέθηκε και έδωσε αγωνιστικό παρών και χαιρέτησε τις
εκδηλώσεις ο Βασίλης Πριόβολος - ο καπετάν Ερμής της ΙΙΙ Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΕΛΑΣ- που ελευθέρωσε την Πάτρα!
Υπό συνεχή βροχή και άσχημες καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν σήμερα στη γέφυρα του Γοργοπόταμου τα 74 χρόνια από την κορυφαία πράξη της εθνικής αντίστασης, την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας. Εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από όλη σχεδόν τη χώρα, -πλην της ΠΕΑΕΑ, που θα γιορτάσει στις 4 Δεκέμβρη μόνη της το κορυφαίο γεγονός-, αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έφτασαν με κάθε μέσο στο Γοργοπόταμο από πολύ νωρίς.
Για μια ακόμη φορά βρέθηκε και έδωσε αγωνιστικό παρών ο καπετάν Ερμής
Για μια ακόμη φορά βρέθηκε και έδωσε αγωνιστικό παρών στο Γοργοπόταμο και χαιρέτησε τις εκδηλώσεις ο Βασίλης Πριόβολος - ο καπετάν Ερμής της ΙΙΙ Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΕΛΑΣ, που από την Άνοιξη του 1944, πέρασε με τον Άρη από τον Μαραθιά Στερεάς (Ευρυτανία) στου Λαμπίρι Αιγιαλείας - και βρίσκεται ήδη στα 98 του χρόνια, γεννηθείς την 1η Ιανουαρίου του 1918. Αυτός ο θρύλος της Εθνικής Αντίστασης, έλαβε μέρος και καθοδήγησε τις αντάρτικες δυνάμεις του 2ου Τάγματος ΕΛΑΣ, που μαζί με τις βρετανικές του ταξιάρχου Τζέλικο απελευθέρωσαν την Πάτρα στις 4 Οκτωβρίου 1944.
«Η μάνα μας, κόρη δάσκαλου από το Μαραθιά Ευρυτανίας, παράδειγμα στοργής, φιλεργατικότητας και παιδαγωγικής ικανότητας, σήκωσε με επιτυχία όλο το βάρος της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των οχτώ παιδιών της. Αφού ο πατέρας, με σκληρή δουλειά στην Αμερική, εξασφάλισε κάποια οικονομική ευχαίρεια, για την επιβίωση της οικογένειας» γράφει σε σημείωμά του, στις 12 Οκτωβρίου του 2009, ο σεβαστός καπετάνιος, προς τον διαχειριστή του Isrlogiou G. Mosxou.
Σημειώνεται ότι ο καπετάν Ερμής (Βασ. Πριόβολος) είναι πρόεδρος του «Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ», που εδρεύει στην Χαρ. Τρικούπη 14, στην Αθήνα.
O Χρήστος Σπίρτζης εκπροσώπησε την Κυβέρνηση
«Είναι μια μέρα παραδειγματισμού για τις πράξεις των προγόνων μας» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου τονίζοντας ότι «για να φτάσουμε στο Γοργοπόταμο προηγήθηκε η φασιστική σκλαβιά και στη χώρα, και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, οι πολιτικές του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, η πείνα, οι εκτελέσεις, η ταπείνωση, τα ολοκαυτώματα. Προηγήθηκε η κοινωνική, θεσμική και οικονομική κρίση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Ο κ. Σπίρτζης προσδιόρισε και το σημερινό μήνυμα «νέου Γοργοπόταμου», λέγοντας ότι «σήμερα πρέπει να παλέψουμε όλες οι δυνάμεις της Ευρώπης, όλοι οι δημοκράτες, όλοι μαζί ενάντια στις πολιτικές της ύφεσης και της φτώχειας. Ενάντια σε όσους θέλουν την ευημερία των οικονομικών δεικτών, αποδομώντας την κοινωνία. Ενάντια σε όσους θέλουν το κέρδος ισοπεδώνοντας την δημοκρατία. Ενάντια σε όσους θέλουν μπροστά από την δημοκρατία, τις αγορές».
Ο υπουργός Υποδομών επιχειρώντας μια προβολή της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις σημερινές συνθήκες τόνισε πως «ο Γοργοπόταμος μας δείχνει το δρόμο να τινάξουμε τις γέφυρες με το χθες. Τις γέφυρες του παλαιοκομματισμού, της εξάρτησης, του φόβου, του ρατσισμού, του εθνικισμού. Να ανακτήσουμε τη γέφυρα του σεβασμού του κάθε λαού. Τη γέφυρα του κοινωνικού κράτους, τη γέφυρα του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας, τη γέφυρα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο νέος Γοργοπόταμος είναι η συνεργασία των δυνάμεων της παραγωγής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δυνάμεων της Δημοκρατίας» όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι «η μνήμη και η τιμή στη γενιά της αντίστασης δεν τιμάται με λόγια, αλλά με έργα. Τιμάται με την οριστική έξοδο από την ύφεση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με την ανάταξη του κοινωνικού κράτους και τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας».
Κλείνοντας παρέπεμψε και στο Άρη Βελουχιώτη λέγοντας ότι «όπως είπε και ο Άρης Βελουχιώτης, ο δικός μας σκοπός είναι ένας. Πως θα ζήσει καλύτερα ο λαός μας».
Ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ που ήταν παρών στις εκδηλώσεις, στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του σημείωσε ένα προς ένα όλα τα στοιχεία της συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων με τους βρετανούς και υπογράμμισε την υπερηφάνεια του «που μπόρεσε να τους αποδώσει αυτή την τιμή που τους πρέπει» όπως είπε.
«Ο κόσμος μας είναι και πάλι αβέβαιος» είπε ο Βρετανός πρέσβης στο χαιρετισμό του για να συμπληρώσει ότι «εμείς που αγαπάμε την ελευθερία - κανένας δεν την αγαπάει περισσότερο από τους Έλληνες και τους Βρετανούς - ξέρουμε ότι η ελευθερία έχει κόστος. Η ελευθερία δεν χαρίζεται. Ξέρουμε ότι το βάρος για την διασφάλιση της ελευθερίας πρέπει να το επωμιστούν πολλοί από εμάς. 74 χρόνια πριν αυτό το φορτίο το επωμίστηκαν μαζί σε αυτό τον τόπο Έλληνες και Βρετανοί» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς