Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Θεμέλιος λίθος, που κατέληξε βραχνάς ο «Καλλικράτης»



Περιληπτική εισήγηση του συντονιστή της ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη Γιάννη Λάμπρου στην ημερίδα της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ(*)

«Θεμέλιο λίθο της νέας Ελλάδας», «προϋπόθεση για έξοδο της χώρας από την κρίση», «επανάσταση δημοκρατίας» και «κορυφαία πολιτική επιλογή, συνδεόμενη με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το σχέδιο «Καλλικράτης», μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ένα επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένα όργανα εξοπλισμένα με αποφασιστικές αρμοδιότητες».


Ο «Καλλικράτης» είναι μια διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που έγινε με πολύ πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο και δεν εξασφάλισε ούτε τους απαραίτητους πόρους, που χρειάζονται για τις απαραίτητες δομές» σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς το 2010.

Να αντιταχθούν στη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων - π.χ. Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια - στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση που σημαίνει την παραπέρα υποβάθμιση, την εμπορευματοποίησή τους, ζήτησε το  ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστης το 2010.

Ο Καλλικράτης στοχεύει στην προσαρμογή του αστικού κράτους, έτσι ώστε να καταστεί πιο ικανό και αποτελεσματικό. Όλα όσα η κυβέρνηση επικαλείται περί διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων και αποκέντρωσης, αποτελούν το «χρυσωμένο χάπι» των αντιλαϊκώνεπιλογών. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους τους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία, ήταν η απόφαση του ΠΓ ΚΚΕ το 2010.

ΣΥΡΙΖΑ:  Καλλικράτης, χαρακτηριστικά του

Πρόκειται για γ ραφειοκρατικό, περίπλοκο και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.
Οι δραστικές περικοπές πόρων, απολύσεις εργαζομένων κλείσιμο δομών ειδικά κοινωνικής πολιτικής, συγκεντρωτικός και χωρίς κριτήρια χωροταξικός σχεδιασμός, μερικά από τα γνωρίσματά του.

Βασικά σημεία κριτικής

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στην αντιδημοκρατική και συγκεντρωτική λειτουργία του εκλογικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται:

α) Ως υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με  δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα.
β) Το διακρίνει η πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου, με την ταλαιπωρία των πολιτών, γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αδιέξοδες ρυθμίσεις για τον Συμπαραστάτη του Δημότη ενώ υπάρχει αυτός του Πολίτη κ.λπ.
γ) Κυριαρχείται από την αδιαφανή λειτουργία του και την ελλιπή δημόσια λογοδοσία των δημοτικών αρχών.
δ) Στοιχειώνεται από τον πρόχειρο, άνευ λειτουργικών κριτηρίων χωροταξικό σχεδιασμό, που είχε ως αποτέλεσμα: τη δημιουργία μεγάλων διαστάσεων Δήμων, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς την απαιτούμενη εσωτερική οικονομική, συγκοινωνιακή, κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική συνοχή, και την απομάκρυνση των πολιτών από το θεσμό.
ε) Είναι ορατή η απουσία θεσμών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής (απουσία ρυθμίσεων για κοινωνική εκπροσώπηση, συμμετοχή φορέων, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, διαστρέβλωση και υποβάθμιση του ρόλου που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων κ.λπ.).
(στ) Επιβάλλει τον ασφυκτικό έλεγχο επί των ΟΤΑ, ο οποίος προσκρούει στην πραγματικότητα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους, αλλά αυτή καταργείται στην πράξη από τους πολύπλοκους και αλλεπάλληλους ελέγχους που στραγγαλίζουν την ελεύθερη δράση των ΟΤΑ, υφιστάμενοι την οικονομική επιτροπεία με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ κ.λπ.
ζ) Οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό που σχετίζεται με την μεταφορά δραστηριοτήτων χωρίς πόρους, όπως επίσης και την ουσιαστική ανυπαρξία της αναπτυξιακής διάστασης στις πολιτικές των ΟΤΑ, ιδιαίτερα του Α’ βαθμού.

Ο Καλλικράτης (325 Δήμοι) εισήχθη επί υπουργίας εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το 2010 και αντικατέστησε τον Καποδίστρια του 1997 (910 Δήμοι και 124 κοινότητες). Και οι δύο νόμοι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίστηκε από 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τρεις ανεξάρτητους Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου.

Καταψηφίστηκε από 124 ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε παρούσα η Ντόρα Μπακογιάννη.
______________

(*) Τα παραπάνω αποτελούν περίληψη εισήγησης του Συντονιστή Γιάννη Λάμπρου της ΡΑΠ Πατρα Ανθρώπινη Πόλη, στην Ημερίδα για τον Καλλικράτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης στην αίθουσα Ι  του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα, στις 12-11-2016.  

Με συμμετέχοντες τους:
Καρακώστα Κώστα – Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Παιδείας δήμου Ναυπακτίας, 
Πουλάκη Κώστα – Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της ΤΑ και
 Σπαρτινού Κώστα – Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πατρέων, Επικεφαλής της παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς