Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Πώς είδαν τα ξένα Μέσα τον ανασχηματισμό Τσίπρα

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Στιγμιότυπο από τον ανασχηματισμό.
Κινήσεις με στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης «βλέπει» ο ξένος Τύπος πίσω από τον ανασχηματισμό.

FT: Μετριοπαθείς στη θέση «σκληροπυρηνικών»

Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί αντικαθίστανται με μετριοπαθείς σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνουν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους.

«Αναπάντεχη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την κίνηση του διορισμού του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας με την ευθύνη της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της πρόσελευσης νέων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τρεις «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς υπουργούς, του Πολιτισμού, του Παιδείας και του Ναυτιλίας. Αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος είχε ήδη απορρίψει τη θέση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενοι στην πρώην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπ. Εργασίας και βασική διαπραγματεύτρια, Έφη Αχτσιόγλου, οι FT σημειώνουν ότι είναι νεότερη υπουργός που αναβαθμίστηκε.
 
Ο κ. Τσίπρας ίδρυσε δύο νέα υπουργεία για να αντιμετωπίζει δύο νέα ζητήματα, διορίζοντας τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Γιάννης Μουζάλα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ανασχηματίζει για να “καλμάρει» τους δανειστές»

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να «καλμάρει» τους πιστωτές της Ελλάδας, απομάκρυνε υπουργούς, που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας και διατήρησε την ηγετική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προχωρήσουν τα μέτρα, έτσι ώστε οι διαπραγματευτές να αρχίσουν τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την ανακούφηση του χρέους.

«Όπως φάνηκε, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πιστωτές αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, που είχε αντιταχθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο μετριοπαθή, Γιώργο Σταθάκη» διαβάζουμε.

Οι ΝΥΤ γράφουν ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε δεχτεί επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς εξορθολογισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε από μία νεότερη βοηθό του.

Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.

Και η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να επισπευτούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές τις Ελλάδας και να αναπτερώσει το ηθικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σοβαρές εκπτώσεις.

Reuters: Για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ήταν οι βασικοί λόγοι που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στον ανασχηματισμό,  όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα επιμείνει στη δημοσιονομική πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διατηρώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη» σημειώνεται.

Spiegel: Στο πλαίσιο των πολιτικών ελιγμών

Στην Ελλάδα όλοι και περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρύνονται από την πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός απαντάει στις ολοένα και πιο αρνητικές δημοσκοπήσεις αναδιοργανώνοντας την κυβέρνησή του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.
Όσοι υπουργοί είχαν επανειλημμένα αντιταχθεί στις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να φύγουν. Μεταξύ αυτών οι Δρίτσας και Σκουρλέτης, που τορπίλισαν τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ.

Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, γράφει το Spiegel online. 

Στο εσωτερικό ο Τσίπρας θέλει με τον ανασχηματισμό να στείλει το μήνυμα μιας «νέας αρχής», όπως έγραψε η κομματική εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Bild: Ισχυρή αμερικανική και όχι γερμανική επιρροή

Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, ο Τσίπρας έδιωξε δύο απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις υπουργούς. Ο Ομπάμα στήριζε πάντα τον Τσίπρα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα. Τώρα η Αθήνα αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O λόγος της αισιοδοξία της είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμα έναν ευρωπαϊκό σταθμό, το Βερολίνο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ακριβώς λίγο πριν την επίσκεψη από την Ουάσινγκτον, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας προήγαγε ως υπουργό Οικονομικών τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ο Παπαδημητρίου είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Levy Economics, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης και άριστα δικτυωμένος με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Θεωρείται ως αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Ηταν ο Παπαδημητρίου ο οποίος έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ προς την μεταπολεμική Γερμανία.

NZZ: Ανασχηματισμός αποτυχημένης κυβέρνησης

Η ελβετική Neue Zuericher Zeitung (NZZ) εκτιμά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ανασχημάτισε την κυβέρνησή τoυ διότι θέλει να επιταχύνει τις συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις.
Απομακρύνθηκαν ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς λόγω της αντίθεσής τους στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντίστοιχα. Επίσης Πάνος Σκουρλέτης μετατέθηκε επειδή τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση της δημόσια επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.

Ο ανασχηματισμός δεν έγινε για να σταλεί μήνυμα μόνο στο εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό, παρατηρεί η συντηρητική ελβετική εφημερίδα. Ετσι προωθήθηκαν και νεότερα, άφθαρτα μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η 31χρονη Εφη Αχτσίογλου από τη Θεσσαλονίκη η οποία θα ηγείται του υπουργείου Εργασίας.

Αναβαθμίστηκε επίσης ο κυβερνητικός εταίρος «Ανεξάρτητοι Ελληνες» οι οποίοι διατηρούν το υπουργείο Αμυνας και επιπλέον λαμβάνουν και το υπουργείο Τουρισμού.

Η αντιπολίτευση, η οποία ζητά εδώ και καιρό εκλογές εκφράστηκε πάντως επικριτικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα, καταλήγει η Neue Zuericher Zeitung: «Πρόκειτια για έναν ανασχηματισμό μιας ούτως ή άλλως αποτυχημένης κυβέρνησης», σχολίασε η συντηρητική αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία χτες το βράδυ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς