Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Κυβερνητκό καλειδοσκόπιο



Για την επίσκεψη Ομπάμα (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. 


Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου στην “Καθημερινή” ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Σχόλιο Μαξίμου: Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Μεγάλη άνοδο 1,5% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος, δημιουργώντας τις βάσεις για επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% το γ' τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο 2015 είχε καταγραφεί μείωση 2,2%). Σε μηνιαία βάση (σύγκριση γ' τριμήνου με β' τρίμηνο) το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις το ΑΕΠ για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφέτος, καταγράφοντας τώρα μείωση 0,8% (αντί για -1%) το α' τρίμηνο και πτώση 0,6% (αντί για -0,9%) το β' τρίμηνο.
Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για το θέμα.
Η δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου: Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το Γ’ Τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του Β’ Τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.  
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για την λήψη μέτρων  ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.306 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 793 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.499 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6.497 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4.532 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.791 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.804 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.572 εκατ. ευρώ ή 3,8%  έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40.070 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.398 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
   
Για την  ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Η ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία «φωτίζει» μία πλευρά της εργασιακής ζούγκλας που έχουν επιβάλει τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Η μάχη του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με πλήρη εργασία, πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς συνεχίζεται, έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα. 

Σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί βασική επιλογή η σύγκρουση με τις αιτίες και τους παράγοντες που έχουν διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας. 

Ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας.


Σχετικά με τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα
iefimerida, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ, ο ίδιος και το κόμμα του, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη για τα όσα, καταστροφικά, έχουν συμβεί τα τελευταία, ιδίως, χρόνια.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να κάνει και παρατηρήσεις για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Ή όταν ερχόμαστε και λέμε ότι θέλουμε συντάξεις διότι ο παππούς στηρίζει το εγγόνι! Μα αυτό, ας δεχτούμε καταρχάς ότι είναι μια τεράστια στρέβλωση, ότι το εγγόνι πρέπει βασικά να υποστηρίζει τον παππού κι όχι ο παππούς το εγγόνι». Ο πρόεδρος του κόμματος που βαρύνεται με τόσες περικοπές στις συντάξεις, εμφάνισε, δηλαδή, το ασφαλιστικό ως πρόβλημα μεταξύ των γενεών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε το πώς εννοεί, ο κ. Μητσοτάκης, ένα ασφαλιστικό χωρίς «στρεβλώσεις». Μεγαλύτερη εξαθλίωση των ηλικιωμένων, αλλά και των νέων: αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή, την οποία βαφτίζει μεταρρύθμιση. Άλλωστε, είναι νωπές οι «εξαγγελίες» του, στη ΔΕΘ, για περαιτέρω περικοπές «δαπανών», δηλαδή μισθών, συντάξεων, και κοινωνικών παροχών.
Τα παραπάνω εντάχθηκαν στο πλαίσιο της “συμφωνίας αλήθειας” του Κ. Μητσοτάκη με τον ελληνικό λαό. Για κακή τύχη του Κ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος διαθέτει και μνήμη και κρίση. Είναι πλέον σαφές πως η «συμφωνία αλήθειας» που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τίποτε άλλο από τη γνωστή συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, και για μια επιστροφή στο παλιό καθεστώς της προστασίας των μεγάλων συμφερόντων και της περαιτέρω εξόντωσης των αδυνάτων.
Δείτε εδώ το απόσπασμα: http://sendvid.com/onkq6shw
Για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Καράογλου σχετικά με την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Μέρα με τη μέρα, το κρυφό  πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται. Απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους. Σε ομιλία του στο Ωραιόκαστρο, ο βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «ταμπού» τη μονιμότητα στο Δημόσιο,  εκφράζοντας τους μύχιους πόθους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καράογλου δήλωσε, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του για την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Εγώ είμαι ένας από τους ανθρώπους, που έχουν την άποψη, ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί και -κατά την άποψή μου- θα πρέπει να αλλάξει. (...)  Κάποτε τέτοια θέματα ταμπού πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό, υπόσχεται τα πάντα στους λίγους και ισχυρούς, εξαθλίωση και φτώχεια για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για την ανάπτυξη (από τον χαιρετισμό του Δ. Παπαδημητρίου στο «Export Forum 2016»)
Όπως επεσήμανε, το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα δεν είναι μία απλή επανεκκίνηση της οικονομίας με τον τερματισμό της ύφεσης, αλλά η οριστική έξοδος από αυτήν μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης που μόνο η αλλαγή του παραγωγικού πρότυπου της οικονομίας εγγυάται. 
Οι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου αναπτυξιακού πρότυπου, είναι τρεις: α) επαναφορά στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας (μέσω QE και αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων), β) προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων (με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και με την αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων) και γ) ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. 

Αντίστοιχα, οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου συνοψίζονται στην αξιοποίηση της γνώσης και του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και στη διοικητική αποτελεσματικότητα. 

Σήμερα, παρόλο το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί όσον αφορά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να μειωθούν στο επόμενο διάστημα, η Ελλάδα έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο του Grexit, ενώ οι τελευταίες εκθέσεις προβλέπουν για τη διετία 2017-2018 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων 9% και των εξαγωγών 4%

Εφεξής αναμένονται οι εξής αναπτυξιακές δράσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου: (α) ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως 5 Δεκεμβρίου, (β) βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους έως τέλος 2016, (γ) μερική άρση των capital controls, (δ) χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και (ε) ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017. 

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν την ανθεκτικότητα αλλά και το δυναμισμό τους, καθώς τον Σεπτέμβριο είχαμε την μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών αγαθών των τελευταίων 33 μηνών. 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές η οποία περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της γνώσης και πληροφόρησης μέσω της δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος και διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας, την ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της εκπόνησης Οδηγιών Επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης λειτουργίας γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την ανάπτυξη συνεργειών προώθησης της εξωστρέφειας.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ τρία ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 234 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας.


Για την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών (απάντηση Β. Αποστόλου στην ανακοίνωση του Υπευθύνου Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κασαπίδη)

Έχω απαντήσει πολλές φορές, καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, σε όσους ηθελημένα και προπαγανδιστικά κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση των αγροτών και αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θα το επαναλάβω μία ακόμα φορά με την ελπίδα να το κατανοήσει και ο κ. Κασαπίδης, καθώς οι ίδιοι οι αγρότες το έχουν επιβεβαιώσει ήδη στην πράξη: Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό του αγροτικού επαγγέλματος, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό που αγγίζει το 95%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν. Θεσμοθετήθηκε, επιπλέον, για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Όσο για τις αναφορές του κ. Κασαπίδη σε αδυναμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι ο Υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας έχει ελλιπή σύνδεση με την πραγματικότητα. Αλλιώς θα είχε αντιληφθεί ότι χιλιάδες νέοι αγρότες προσέρχονται αυτές τις ημέρες και υποβάλλουν φακέλους για την ενίσχυσή τους από το ΠΑΑ (πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα ένδειξη), έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις των μέτρων για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και για την προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ έχουν ήδη αναγγελθεί οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.

Και όλα αυτά, όταν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκε, επειδή το σχέδιο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση επεστράφη από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και χρειάστηκε να ανασυνταχθεί ριζικά και να υποβληθεί εκ νέου από τη δική μας κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς