Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση Κ. Γεροπαναγιώτη στην εκδήλωση της ΠΕΔ




Τοποθέτηση - παρέμβαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας  και μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Κατερίνας Γεροπαναγιωτη, ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εκδήλωση της ΠΕΔ στο «Forum Ανάπτυξης» που πραγματοποιείται στην Πάτρα.


Κυρίες και Κύριοι
Αντί προλόγου, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω θυμίζοντάς σας μια σημαντική πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Πατρέων τον Απρίλη του 2016, αυτή της οργάνωσης της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας. Ποιό ήταν το κύριο θέμα που αναδείχθηκε απο αυτή την πορεία και τι διεκδικούσαμε; Αποτυπωνόταν στο κεντρικό σύνθημα της πορείας αγώνα που ήταν «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Διεκδικήσαμε και ακόμα διεκδικούμε θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, που καλύπτουν ανάγκες τις λαϊκής οικογένειας, με κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, τα νοσοκομεία τους Δήμους σε έργα υποδομής τους, την αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση. Ζητήσαμε και ζητάμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.
Eνα ενδεικτικό παράδειγμα, που φωτίζει το πως αποτυπώνεται αυτό το πρόβλημα σε σημαντικές υπηρεσίες του Δήμου μας, που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και την κάλυψη βασικών της αναγκών οπώς αυτές της προσχολικής αγωγής και φύλαξης των παιδιών. Σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Πατρέων, λειτουργούν με προσωπικό που δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα από τους 220 εργαζόμενους στον Κοινωνικό Οργανισμό οι 116 είναι μέσω προγραμμάτων. Οι 22 εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ που δουλεύουν στις δομές για την αντιμετώπιση τους φτώχειας (Κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια) δεν έχουν καμία διασφάλιση για τη συνέχιση του προγράμματος, και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απολυθούν τέλος του χρόνου. Οι 167 καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού δεν ξέρουν αν κάθε χρόνο θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ο μισθός τους ανέρχεται σε 200 με 300 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό αιθουσών.
Τώρα θα με ρωτήσετε, μα τι σχέση έχουν αυτά με το θέμα που διαπραγματεύεται αυτή η συζήτηση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και είναι «Αποτελεσματικότητα στην Τ.Α. – Δημόσιος Διάλογος για την Μεταρρύθμιση», στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης, με κεντρικό σύνθημα «Αποτελεσματικότητα Παντού».
Άμεση και απόλυτη σχέση θα λέγαμε. Αυτό γιατί το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι έχει βάση  οικονομική -  πολιτική.
Ανάπτυξη λοιπόν. Ναι. Κανείς δεν λέει ότι δεν χρειάζεται ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, όμως, ούτε αφορά όλους, ούτε ευνοεί όλους. Δεν είναι για τα συμφέροντα όλων ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού. Υπάρχει ανάπτυξη για παράδειγμα που είναι σε όφελος των συμφερόντων κάποιων συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, ή μερίδας του κεφαλαίου και υπάρχει ανάπτυξη που υπηρετεί τα συμφέρονται των λαϊκών στρωμάτων. Άρα λοιπόν ανάπτυξη για ποιόν; Γιατί πιθανόν θα έχουμε κάποια μικρή ανάπτυξη,  εκτός φυσικά αν έχουμε κάποια άλλα γεγονότα. Εξελίξεις που μπορεί να  επιδράσουν, την πορεία της κρίσης ή της ύφεσης στην Ευρωζώνη, την ΕΕ. Άλλες διεθνείς εξελίξεις στην ίδια την οικονομία των ΗΠΑ ή άλλων ισχυρών χωρών, που θα συμπαρασύρουν και την Ελλάδα. Όμως μια ανάπτυξη, αν ‘’όλα πάνε καλά’’, μπορεί να υπάρχει τουλάχιστον σε κάποιους κλάδους της οικονομίας αν όχι στο σύνολο της οικονομίας. Αλλά αυτή θα είναι ανάπτυξη για τους λίγους, θα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη τους. Δεν αφορά το λαό μας και τα δικαιώματά του στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.
Αποτελεσματικότητα λοιπόν. Ναι. για ποιον όμως; Για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών στην υγεία την παιδεία, τον πολιτισμό; Ή αποτελεσματικότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου;
Ας δούμε ένα παράδειγμα αποτελεσματικότητας που απαντά στα παραπάνω ερωτήματα.
Στην πόλη μας υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο, ερημωμένο κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής στην οδό Μανιακίου, που ο Δήμος Πατρέων διεκδικεί τη χρήση του για τη δημιουργία παιδικού σταθμού. Το κτίριο όμως αυτό είναι στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και με την πρόσφατη ίδρυση του υπερταμείου μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ και 2 χρόνια δίνουμε μια πραγματική μάχη για να μας δοθεί για χρήση ένα άδειο, αχρησιμοποίητο κτίριο. Τι συναντούμε; Απίστευτη γραφειοκρατία για να μας παραχωρηθεί, κωλυσιεργίες αδιαφορία.  Συγκρίνετε τώρα αυτή την κατάσταση, με την περίπτωση της εκποίησης στην Cosco του λιμανιού του Πειραιά. Όχι μόνο έγινε με  fast track διαδικασίες, αλλά η ίδια η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για να γινούν οι διαδικασίες όπως ακριβώς ήθελε η πολυεθνική.
Συμπερασματικά λοιπόν, «αποτελεσματικότητα παντού» και ανάπτυξη υπηρετούν σήμερα το κεφάλαιο και τα κέρδη του και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
  Η ανάπτυξη, η αποτελεσματικότητα, και οι μεταρριθμήσεις στην Τοπική Διοίκηση που σήμερα συζητιούνται, αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτά υπηρετούν. Σε αυτό το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του κεφαλαίου, της ΕΕ συναντιούνται και στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  ΑΝ.ΕΛ.,  Ν.Δ.,  ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  ΠΟΤΑΜΙ που συναντήθηκαν και στην ψήφιση του 3ου μνημονίου.
Ακριβώς επειδή επί της ουσίας υπάρχει συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων, προσφιλές σημείο αντιπαράθεσης είναι ό,τι βγάζει το μεγάλο κάδρο (του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης) από τη συζήτηση, ό,τι αποπροσανατολίζει το λαό. Αυτό αφορά και τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Είναι φυσιολογικό, αφού το ζητούμενο είναι να μη βρει ο λαός μας την περπατησιά του, να είναι απογοητευμένος, να συκοφαντηθεί το δίκιο του, ο αγώνας του και ο δρόμος που τον υπηρετεί. Για παράδειγμα, το σύστημα της απλής και αδολης αναλογικής, για εμάς δηλώνει την πιστή αποτύπωση των λαϊκών διαθέσεων. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιδίωξη της είναι να το χρησιμοποιήσει για την ενσωμάτωση του λαϊκού ριζοσπαστισμού, και αντίστοιχα το πραγματεύεται .
Οι διαφορές τους αφορούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα ομάδων του κεφαλαίου που υπηρετούν το ίδιο σύστημα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο. Τα αποτελέσματά της βάρβαρης εκμετάλλευσης αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τους 25 πιο πλούσιους στον κόσμο που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από την αρχή του έτους και ως τον Οκτώβριο του 2016 κατά 5,9%, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολάρια. Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ανήλθαν σε 2.473, ενώ η συνολική περιουσία τους διαμορφώθηκε σε 7,68 τρισ. δολάρια (+5,4%), τη στιγμή που 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζονται μικρότερο ποσό (7,4 τρισ. δολάρια).
Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από όταν ξεκίνησαν οι αλλαγές, η αναμόρφωση, η μεταρρύθμιση που αφορούσαν το ίδιο το αστικό κράτος και τις δομές τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. 
Αυτές οι αλλαγές και οι ανατροπές, οι οποίες επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης γίνονται γιατί υπήρχε ένα τεράστιο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, το οποίο δεν έβρισκε κερδοφόρο διέξοδο. Και από αυτή την άποψη έπρεπε να συρρικνωθεί η λειτουργία του κράτους. Και ταυτόχρονα, να διαμορφωθούν τέτοιες δομές, που να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η σύμφυση ανάμεσα στις δομές των δήμων ή των περιφερειών με τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Aπό το 2010 που η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση, την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη με την συναίνεση της  Ν.Δ και  την έμμεση  συνηγορία  ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ και του τότε Συνασπισμού,  το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει   έχουν   πάρει   θέση  εναντίωσης.
Έγκαιρα αποκάλυψαν  ότι η μεταρρύθμιση του  Καλλικράτη  είναι  αντιδραστική ως προς το περιεχόμενο της και εχθρική για  το λαό . Η ενίσχυση  αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν αφορά  στην  εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αφορά  την  ανάγκη   του αστικού κράτους κεντρικά και περιφερικά να καταστεί πιο αποτελεσματικό  για  την εξυπηρέτηση  της συγκέντρωσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εξυπηρετεί τις ανάγκες ευθυγράμμισης με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς. Εκσυγχρονισμοί «δοκιμασμένοι» ήδη από χρόνια  στις χώρες της ΕΕ και σε σειρά μεγάλων καπιταλιστικών χωρών . Η ίδια η ζωή, στην πράξη πιβεβαίωσε την ορθότητα των παραπάνω εκτιμήσεων.
Και σήμερα αυτό γίνεται μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του νέου "Καλλικράτη". Ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δομές της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης ως χέρι του κράτους για την υλοποίηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που διευρύνει τη φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση μιας σειράς λαϊκών αναγκών από την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και ταυτόχρονα, μέσα από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι αποκεντρωμένες τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις προχωρούν στη λογική της ανταποδοτικότητας, στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Και αυτό πραγματικά αποτελεί την εμπράγματη συνεισφορά της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων ομοφώνησαν (όπως ήταν φυσιολογικό) σε αντιστοίχου περιεχομένου κείμενο συμπερασμάτων – προτάσεων προς την κυβέρνηση. Συναγωνίζονται με  την Κυβέρνηση για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις μνημονικές πολιτικές. Ποιος θα  ανοίξει πιο γρήγορα την πόρτα των Δήμων στην επιχειρηματική λειτουργία   , ποιος  θα στρώσει  στέρεο δρόμο  ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανοίξουν κερδοφόρες μπίζνες πάνω στη δημοτική ακίνητη περιουσία, να εκμεταλλευτούν  πόρους , υποδομές και δομές  των δήμων .
Στο όνομα της δήθεν οικονομική αυτοτέλειας εισηγείται η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να  μπορούν πιο εύκολα να εισπράττονται από τα νοικοκυριά . Επιδιώκουν  δίπλα στην φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμη φοροεισπρακτικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά  με κορμό τους Δήμους . Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις προτάσεις τους « για την θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (…)». Η λογική της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ είναι εναρμονισμένη με την κεντρική πολιτική του κράτους, της κυβέρνησης που για το 2017 προϋπολογίζει αύξηση των φορολογκών εσόδων του κράτους απο άμεσους και έμμεσους φόρους κατά 1.835 εκατομμύρια ευρώ. Στους άμεσους φόρους κυριρχούν τα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ενώ στους έμμεσους τη συντριπτική πλειοψηφία καλύπτει ο ΦΠΑ.
Ένα σημείο εστίασης των αλλαγών είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Γι’ αυτό συνειδητά αποσιωπούνται  οι τεράστιες ανάγκες σε έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρόσφατα είχαμε νέες πλημμύρες στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι, πριν είχαμε στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο, με νεκρούς ακόμη. Αυτά όμως τα έργα τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνουν, δεν αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και γι’ αυτό ακριβώς δεν χρηματοδοτούνται και καρκινοβατούν. Σε μια αποκαλυπτική πρόσφατη ανακοίνωσή της που αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Πατρέων, καλεί το Δήμο  να προχωρήσει άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ υπάρχει  μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια... Δεν μπαίνει στον κόπο να πει με ποιους πόρους και μέσα οι Δήμοι σήμερα θα αντιμετωπίσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό βεβαίως, γιατί η κατεύθυνση είναι τέτοια έργα να γίνονται με ίδιους πόρους, δηλαδή το κόστος να πέφτει πάλι στο λαό και στη διπλή και τριπλή φορολογία του.
Η ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, είναι συμφωνημένη. Πρόσφατα, το Κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή τη δράση των ΜΚΟ, των ΚΟΙΝΣΕΠ, των διαφόρων δικτύων και συνεταιρισμών προσώπων, με ειδική συνεισφορά σε αυτή την κατεύθυνση και συνδρομή της τοπικής διοίκησης, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές παροχές, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα εμπορευματοποιηθούν ακόμη περισσότερο και βεβαίως θα υπάρχει ασύδοτη δράση, με σκοπό το ίδιον όφελος όλων αυτών των ομάδων και τη διασπάθιση τεράστιων δημόσιων πόρων.
Ολοκληρώνοντας, νομίζουμε ότι αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονταν ούτε έφεραν ούτε μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν μπορούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις να αναιρέσουν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες οι οποίες οξύνονται ακόμα περισσότερο, ούτε πολύ περισσότερο να αναιρέσουν τον νόμο του καπιταλισμού, της συγκέντρωσης δηλαδή του πλούτου σε λιγότερα χέρια σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.
Γιατί όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων, καμιά φιλολαϊκή πολιτική περιφερειακή δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η συνολικότερη πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερειακά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια οργάνωση της πάλης για τη συνολική ανατροπή του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καλούμε  όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής.
Να απορρίψουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ που συνθέτουν πλάι σε αυτές της Κυβέρνησης  ένα νέο αντιλαϊκό κατήφορο στους Δήμους, που μετατρέπονται σε ένα ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό.
Δεν είναι λύση για το λαό η κυβερνητική εναλλαγή με τη ΝΔ που, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, θα συνεχίσουν το κράτος και οι θεσμοί του να γδέρνουν το λαό μας για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θα συνεχίσουν να χάνουν σε δικαιώματα, βιοτικό επίπεδο, υγεία, παιδεία.
Είναι ο λαϊκός παράγοντας,  η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα , τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα , τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς