Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Πάτρα: Η ΜΚΟ Praksis βοηθάει στην ομαλή προσαρμογή προσφύγων

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis έχει αναλάβει στην Πάτρα την καταγραφή των προβλημάτων καθώς και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγικών οικογενειών από την Συρία που εδώ και λίγες ημέρες έχουν εγκατασταθεί με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ρίου. 
 
Η ΜΚΟ έχει από την πρώτη στιγμή βρεθεί στο πλευρό των προφύγων και ήδη σχεδιάζει τις επόμενες δράσεις της που περιλαμβάνουν, σε πρώτη φάση, τη συνδρομή με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διερμηνείς και σε δεύτερη φάση τη λειτουργία ομάδων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.α. Η συντονίστρια του όλου εγχειρήματος εκ μέρους της Praksis, Γεωργία Τζανάκου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», κι εμφανίστηκε ότι και οι όποιες, λίγες είναι αλήθεια, πρώτες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής θα καμφθούν όταν διαπιστώσουν ότι πρόκειται για γονείς με παιδιά που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ στην έως τώρα ζωή τους.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμους, από εκεί και πέρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για οικογένειες και παιδιά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από την Ελλάδα κι έχουν όλοι ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Έχουν καταγραφεί από τα πρώτα κέντρα καταγραφής, είχαν όλοι πάνω τους ταξιδιωτικά έγγραφα και πιστοποιητικά σε σχέση με την εθνικότητά τους και αυτομάτως υπάχθηκαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. στους καταυλισμούς και από εκεί, όπου όπως αντιλαμβάνεστε οι συνθήκες είναι αντίξοες για μικρά παιδιά, το επόμενο στάδιο είναι η προσωρινή τους στέγαση σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα», εξηγεί η κυρία Τζανάκου.

Η ίδια έχει κάνει ήδη επαφές με τη δημοτική Αρχή της Πάτρας ενώ έχει συνομιλήσει και με κατοίκους τους Ρίου που εξέφρασαν, αρχικά, την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους όταν ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση των προσφύγων στο ξενοδοχείο της περιοχής τους.

«Για τις όποιες αντιδράσεις τις θεωρώ αναμενόμενες γιατί, ούτως ή άλλως, η Πατρινή κοινωνία, έχει κάποιες πρότερες εικόνες με τον καταυλισμό που υπήρχε και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φύγουν παράτυπα. Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα και εικόνες. Ήθελα να τους ενημερώσω, το γνωρίζουν άλλωστε όσοι έχουν προσπαθήσει να με προσεγγίσουν, ότι είμαι διαθέσιμοι να δώσω πληροφορίες. Δεν πρόκειται  για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους παράτυπα, πρόκειται για ανθρώπους με πολύ μικρά παιδιά, πρόκειται για πρόσφυγες που συνοδεύουν επίτοκες συζύγους. Οπότε και μόνο που έχουν ένα δωμάτιο να μείνουν και δεν θα πέσει κάποια βόμβα στο κεφάλι τους δημιουργεί γι’ αυτούς μια συνθήκη ασφάλειας. Κι επειδή έχω ήδη μιλήσει με όλους είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι με αυτές τις συνθήκες.

Μίλησα και με πολίτες του Ρίου χθες , καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα κλίμα διερευνητικό για το τι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πόσο καιρό θα μείνουν κ.α., με δεδομένο ότι υπάρχουν κι επιχειρήσεις εκεί. Ο καιρός θα δείξει ότι τελικά δεν συντρέχει κανένας  λόγο ανησυχίας. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για γονείς με παιδιά και η πραγματικότητα θα διαψεύσει οποιαδήποτε αντίδραση», σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Τζανάκου.

Ως προς τον ρόλο της ΜΚΟ τον περιέγραψε ως επικουρικό με δεδομένο ότι η διαμονή και τα τακτικά γεύματα των προσφύγων έχουν εξασφαλιστεί από την σύμβαση που έχει υπογράψει η Ύπατη Αρμοστεία με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

«Εμείς ως Praksis έχουμε επικουρική δράση με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διερμηνείς. Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών και να φροντίσουμε, σε πρώτο χρόνο, για την ομαλή τους προσαρμογή. Σε δεύτερο χρόνο να φτιάξουμε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, εκμάθησης ξένων γλωσσών να προσπαθήσουμε δηλαδή με κάθε τρόπο το διάστημα αυτό της διαμονής τους στην Ελλάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο. Θα παραμείνουν για ένα διάστημα στην χώρα μας μέχρι να τους αποδοθεί η απόφαση αποδοχής από κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Αυτό μπορεί να διαρκέσει, για κάθε οικογένεια, από 5 μέρες μέχρι και τρεις μήνες…  

Αυτή την στιγμή φιλοξενούμε 42 μέλη οικογενειών, πυρηνικές, μονογονεϊκές  ή μεγάλες. Το ξενοδοχείο έχει μισθωθεί για να καλύπτει τα βασικά τους γεύματα κι εμείς ως Praksis έχουμε μεριμνήσει για την ομαλή τους προσαρμογή, ψυχολογικής τους υποστήριξη και διευθέτηση των νομικών τους ζητημάτων», υπογράμμισε η κυρία Τζανάκου.

Τέλος με το πώς μπορεί να βοηθήσει η κοινωνία των Πατρών και αν περιμένει να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια από τους συμπολίτες η εκπρόσωπος του Praksis τόνισε:

«Μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για ακόμα μια φορά την συγκίνησή μου και για τον τρόπο που η Πάτρα έχει αγκαλιάσει και τον ξενώνα ασυνόδευτων παιδιών που λειτουργούμε από το 2014, είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση και η βοήθεια που μας προσφέρει.  Συμπολίτες προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα κ.α. αλλά βοηθούν κι εθελοντικά, έρχονται εδώ εκπαιδευτικοί και παρέχουν ώρες για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργική τους απασχόληση. Άρα για ακόμα μια φορά είμαι βέβαιη ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι θεαματική και θα είναι ένα παράδειγμα στα κακώς κείμενα του Ωραιόκαστρου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς