Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

H περίπτωση της περιοχής Βλυχάδας στην Σαντορίνη!

vlyhada_21oct16_0683
Τα εντυπωσιακά, ιδιαίτερης ομορφιάς πρανή στη παραλία της Βλυχάδας. Η τρύπα που φαίνεται μέσα στον κόκκινο κύκλο είναι η τρανή απόδειξη της οικοδομικής αυθαιρεσίας που επιχειρείται στο σημείο. Ένα μπαλκόνι γεννιέται; – Φωτογραφία 21/10/2016 Κώστας Κωνσταντινίδης.


Η υποστελέχωση των υπηρεσιών ευνοεί την αυθαιρεσία


Άπλετο χώρο σε κάθε είδους αυθαιρεσίες δίνει η συστηματική, εδώ και πολύ καιρό, υποστελέχωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου στη Σαντορίνη. Κραυγαλέο παράδειγμα η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας (πολεοδομία) όπου σήμερα υπηρετεί ένας και μόνο μηχανικός που εκτελεί και χρέη προϊσταμένου. Στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας μόλις και καλύπτονται οι απαραίτητες βάρδιες, ενώ στον Δήμο και το Επαρχείο δεκάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές.

Στο πλαίσιο αυτό, η διενέργεια ελέγχων, η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και η τυχόν επιβολή κυρώσεων είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς γίνεται ευκαιριακά και στο μέτρο των δυνατοτήτων κάθε αρμόδιας υπηρεσίας. Και αυτά αφορούν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, από την επαιτεία και τις παράνομες πινακίδες, μέχρι τις οικοδομικές αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.

Μια τέτοια οικοδομική αυθαιρεσία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες χάρη στις ενέργειες ευαισθητοποιημένων πολιτών που αντιλήφθηκαν να πραγματοποιούνται κατασκευαστικές εργασίες σε σημείο που δεν επιτρέπεται, στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά και πανέμορφη περιοχή της Βλυχάδας. Η επιχειρούμενη παρέμβαση – καταστροφή θα είχε γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν είχε άμεσα καταγγελθεί, παρόλο που όπως αποδείχθηκε οι παράνομες εργασίες γίνονταν στο σημείο εδώ και αρκετους μήνες.

Όμως οι οικοδομικές αυθαιρεσίες μικρής ή μεγάλης κλίμακας είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη Σαντορίνη. Η περίπτωση της Βλυχάδας ήταν ιδιαίτερα εξόφθαλμη και προκλητική και για αυτό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, που χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση.

Μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να έχει μια ευτυχή(?) -προς το παρόν- κατάληξη, καθώς το επίμαχο σκάμμα και η υπόγεια κατασκευή μπαζώθηκαν, όμως δε δίνει λύση στο γενικότερο ζήτημα της αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών, οικοδομικών και μη.

Το θέμα της υποστελέχωσης είναι καίριο ζήτημα, αφορά σε όλη την κοινωνία και δεν είναι δυνατό να μην αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από όλους.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, που αποδεδειγμένα αγωνίζεται σκληρά για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσίων του Δήμου -στις οποίες περιλαμβάνεται και η Υπηρεσία Δόμησης- μας δήλωσε:

“Η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποτελεί μία απαράδεκτη κατάσταση, ιδίως δε σε Δήμους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στελεχώσουν με ιδίους πόρους τις υπηρεσίες τους. Το κράτος παραμένει θεατής των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης, η οποία παίζει τον ρόλο του υποζυγίου για να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. 


Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Δήμου. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει και μέσω των συλλογικών οργάνων (ΠΕΔ & ΚΕΔΕ) και μέσω του Δήμου στελέχη, αλλά δεν έχουμε καμία ανταπόκριση ή έστω την έγκριση να προχωρήσουμε σε δικές μας προσλήψεις.”

Ειδικά για το θέμα της Βλυχάδας ζητήσαμε από τον γνωστό ζωγράφο κ. Χριστόφορο Ασιμή, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του συλλόγου “ΦΟΙΒΟΣ” που είχε σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής της Σαντορίνης, να μας εκφράσει τις απόψεις του, οι οποίες και ακολουθούν:

“Εδώ και κάποιους μήνες υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα με βλέψεις οικοδόμησης στην περιοχή της Βλυχαδας και μάλιστα με βλέψεις να οικοδομηθσουν μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες μιας εξόφθαλμης αυθαίρετης οικοδομής πολύ λίγα μέτρα από τον αιγιαλό. Το θετικό σ’αυτό το γεγονός είναι η διαπίστωση ότι πολλοί αντέδρασαν και μάλιστα δυναμικά, δείγμα ότι υπάρχουν στη Σαντορίνη άνθρωποι με ευαισθησία και που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το μέλλον του νησιού. 


Θα έλεγα μάλιστα ότι λες και περιμένουν μια κίνηση ομαδική για να εκφράσουν και εκείνοι την ανησυχία τους ως προς τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς της Βλυχάδας και όχι μόνο. Το ζητούμενο είναι πώς θα προστατευθεί η μοναδική αυτή φυσική δημιουργία και πώς θα γίνει αντιληπτό ότι κάτι που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί, καταστρέφεται άμεσα. Και διερωτάσαι πώς είναι δυνατον και με ποιο δικαίωμα καταστρέφεται ένα αριστούργημα της φύσης. 

Πιστεύω ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση ενός τέτοιου φυσικού και μεγαλειώδους μνημείου. Γιατί θα πρέπει όλη η περιοχή να προστατεύεται όπως και μια αρχαιολογική περιοχή. Και μάλιστα, ακόμα περισσότερο, αν μπορεί να λεχθεί αυτό, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα μνημείο που είναι ήδη στην επιφάνεια και όχι κάτω απ’ αυτήν”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς