Επιστημονικά ανεξακρίβωτα τα όσα συμβαίνουν στον Κεντρώο χώρο! |
Μεγαλώνει η "απόσταση" Θεοδωράκη - Λυκούδη, στην επιφάνεια οι διαφοροποιήσεις Βενιζέλου - Γεννηματά - Θεοχαρόπουλου
Η Φ. Γεννηματά έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει τον... “μετά Θεοδωράκη” σχεδιασμό της περιοδεύοντας ανά τη χώρα, με στόχο την επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με την εναπομείνασα κοινωνική βάση του, αλλά και την ανάσχεση της ανησυχητικά πτωτικής τάσης των ποσοστών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, ο λόγος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να... μοιάζει επικίνδυνα με εκείνον του Ευ. Βενιζέλου -κάτι που φάνηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή.
Αυτόνομη πορεία
Βεβαίως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται “στρατηγικά αυτονομημένος”, υπό την έννοια ότι διεκδικεί μία αυτόνομη και διακριτή πολιτική παρουσία, φωτίζοντας τις διαφορές στην προσέγγισή του από την επίσημη “γραμμή” του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος σε όλες του τις τοποθετήσεις έχει καταστήσει σαφές ότι “βλέπει” ως ενδεχόμενο μόνο την συνεργασία με τη Ν.Δ., την ώρα που η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προβλέπει “κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.”.Μάλιστα, η Φ. Γεννηματά έχει πολλάκις επισημάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα η Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί η συμμετοχή των δυο βασικών πόλων του πολιτικού συστήματος. Συν τοις άλλοις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει “έτοιμη για πολιτικές εξελίξεις”, την ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος ουσιαστικά ζητεί εκλογές “εδώ και τώρα”.
Διαφοροποίηση Θεοχαρόπουλου
Βεβαίως, διακριτό πολιτικό στίγμα εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διεκδικεί και η ΔΗΜ.ΑΡ. διά του Θαν. Θεοχαρόπουλου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. εκτιμάται, σύμφωνα με συνομιλητές του, ότι θα “έβλεπε” και συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις που έχει θέσει η Φ. Γεννηματά για συμμετοχή και της Ν.Δ. σε μία κυβέρνηση “εθνικής ευθύνης”.Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάστηκε εντόνως ο χαιρετισμός που απηύθυνε την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, καθώς επανέλαβε μεν τη θέση για “νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” και “εθνική συνεννόηση”, ωστόσο απέφυγε να ασκήσει ευθεία κριτική στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε με νόημα ότι “είμαστε υπέρ κάθε προοδευτικής αριστερής πολιτικής”, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος διαφοροποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ψήφισε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους.
Μάλιστα, ο Θαν. Θεοχαρόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει στον χαιρετισμό του και άλλη μία διαφοροποίηση του κόμματός του από τη θέση του ΠΑΣΟΚ: τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.
“Πάγια θέση μας είναι η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας” είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι είναι απαραίτητη “και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πρέπει να πάψει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα”.
Όπως προαναφέρθηκε, η στάση του Θαν. Θεοχαρόπουλου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ αιτιώνται τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. πως “ρίχνει γέφυρες” και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναταραχή στο Ποτάμι
Κι αν όλα τα παραπάνω περιγράφουν τα προβλήματα τακτικής και στρατηγικής για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη στο Ποτάμι. Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη συνεχίζει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις θυμίζοντας εν πολλοίς την απότομη καθοδική πτώση της ΔΗΜ.ΑΡ., που οδήγησε στην εξάχνωση των ποσοστών του κόμματος.Την ίδια στιγμή οι τοποθετήσεις του Στ. Θεοδωράκη ολοένα και... μοιάζουν με τις θέσεις της Ν.Δ., καίτοι ο ίδιος επιμένει ότι “δεν θα γίνει βουλευτής άλλου κόμματος”. Πάντως, η απουσία στίγματος και πολιτικής στρατηγικής πυροδοτεί φυγόκεντρες τάσεις στη Σεβαστουπόλεως. Ήδη ο βουλευτής Ι. Φωτήλας έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ., ενώ ο έτερος βουλευτής Κ. Μπαργιώτας επέλεξε να μην ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το βασικότερο εσωκομματικό μέτωπο για το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη αφορά τους Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη. Η επιλογή του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς, που είναι βουλευτής του Ποταμιού, να συμμετάσχει σε συνάντηση με τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία (που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) έριξε νέο λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας περί αποχώρησης του Σπ. Λυκούδη από το Ποτάμι.
Εξάλλου, μετά το “ναυάγιο” στις συζητήσεις ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, ο Σπ. Λυκούδης είχε ξεκαθαρίσει ότι “δεν δίνει λευκή επιταγή” υπενθυμίζοντας ότι με το Ποτάμι υπάρχει σχέση “συγκατοίκησης” και “συνεργασίας”. “Στα ζητήματα πολιτικής στρατηγικής μέσα στο Ποτάμι έχω αρχίσει να αισθάνομαι ότι έχω διαφορετικές πολιτικές πλεύσης” είχε πει τότε (ρ/σ “Αθήνα 984) παραδεχόμενος ότι έχει μεγαλώσει η “απόσταση” με τον Στ. Θεοδωράκη.
Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η έναρξη διαλόγου των Μεταρρυθμιστών με τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία θα καταλήξουν στην αποχώρηση του Σπ. Λυκούδη από το Ποτάμι και στη συνεργασία του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εξάλλου, μετά τη συνάντηση, οι δύο κινήσεις τάχθηκαν υπέρ της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας “νέου φορέα του χώρου”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς