Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η Ριζοσπαστική Αριστερά υπό το βάρος της Κυβερνητικής ευθύνης


   


Με αφορμή την πολιτική εκδήλωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ανανεωτικής Αριστεράς «Η Εποχή» στην Πάτρα, με θέμα: «Η Ριζοσπαστική Αριστερά υπό το βάρος της Κυβερνητικής  ευθύνης και στα πλαίσια των Ευρωπαικών εξελίξεων», μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η Όλγα Αθανίτη, μία εκ των ομιλητών της εκδήλωσης και μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων η κα Αθανίτη, «έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον και ευρωπαϊκό, όπου θα έλεγε κανένας ότι βρισκόμαστε σε μια απίστευτη ταλάντωση ενός εκκρεμούς.
Από τη μια η βαθιά κρίση του νεοφιλελευθερισμού ευνοεί το λαϊκιστικό λόγο και την άνοδο της ακροδεξιάς, ακριβώς με τις συνθήκες του εθνικοσοσιαλισμού όπως τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών βεβαίως είχαμε ξαναδεί και την περίοδο του μεσοπολέμου, από την άλλη πλευρά έχουμε ως εναλλακτική πρόταση για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κυρίως των εργαζόμενων και των μεσαίων τάξεων, μία άνοδο κομμάτων της αριστεράς πανευρωπαϊκά, όπου είτε διεκδικούν θέση στην διακυβέρνηση των χωρών τους, όπως έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είτε διεκδικούν σε κάποια περίπτωση να παίξουν ένα πολύ ρυθμιστικό και καταλυτικό ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διακυβέρνησης των χωρών τους και των νέων μιγμάτων εξουσίας. 

Αυτή η σύγκρουση, όπου στην πραγματικότητα εκκινείται απ’ το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται και πως οι πολιτικές δυνάμεις ερμηνεύουν και πείθουν για το ποια είναι τα προβλήματα και πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, είναι μία ιστορική και καταλυτική σύγκρουση για όλο τον κόσμο, για όλη την Ευρώπη και προφανώς εκεί, η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί παρά να παίξει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο, δηλαδή να παραμείνει ριζοσπαστική αριστερά. 
Η διολίσθησή της προς άλλες κατευθύνσεις εκ των πραγμάτων θα την αποδυναμώσει απολύτως.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί το εξής. Οι ενδιάμεσες πολιτικές προτάσεις και πολιτικές δυνάμεις όπως για παράδειγμα η σοσιαλδημοκρατία, η οποία κακά τα ψέματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πραγματικότητα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια, ακριβώς διότι δεν μπόρεσε να αποφύγει το σύρσιμό της πίσω από τις απολύτως νεοφιλελεύθερες επιλογές και προτάσεις, ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με αυτές τις δυναμικές, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται η ίδια πια και αυτό φαίνεται και απ’ τον τρόπο με τον οποίο θα ‘λεγε κανένας εξαιρετικά αμήχανα προσπαθούν να διαχειριστούν τις στρατηγικές τους τα κόμματα τα σοσιαλδημοκρατικά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Συνθλίβονται αυτές οι δυνάμεις λόγω των επιλογών που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια που τους μετατόπισαν δεξιότερα. 

Αν η ριζοσπαστική αριστερά δεθεί σε ένα τέτοιο άρμα, εκ των πραγμάτων προεξοφλεί την αποδυνάμωση της, ακριβώς γιατί οι κοινωνίες έχουν απορρίψει αυτού του είδους τις προτάσεις και τις στρατηγικές ως μη υπάρχουσες…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Αθανίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. στην Τριών Ναυάρχων, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ.

Εκτός της κας Αθανίτη, θα μιλήσουν και οι Πάνος Λάμπρου μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Σπουρδαλάκης Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς