Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Παράδεισος φοροδιαφυγής της Γερμανίας η Αυστρία !

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της οικονομικής αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας επί χρόνια η Αυστρία υπήρξε αγαπημένο καταφύγιο φοροφυγάδων. Το τραπεζικό απόρρητο ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένο.


Πρόστιμο 5,4 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας η ιδιωτική τράπεζα Βάλζερ (Walser) μετά από έρευνα της Εισαγγελίας της Κολωνίας για συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχει καταφέρει να αποκαλύψει από το 2010 περιπτώσεις φοροφυγάδων και από τότε εισέρευσαν 2,3 δισ. ευρώ στα γερμανικά ταμεία χάρη στην εξιχνίαση των σχετικών υποθέσεων ιδίως στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν και αργότερα στο Λουξεμβούργο και την Αυστρία.

Χάρη στις έρευνες της οικονομικής αστυνομίας του γερμανικού κρατιδίου, οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι έπεφταν πάνω σε φοροφυγάδες πελάτες των ίδιων τραπεζών που είχαν ελέγξει προ ετών.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές επί χρόνια η Αυστρία υπήρξε αγαπημένο καταφύγιο φοροφυγάδων. Το απόρρητο ίσχυε σε απόλυτη σχεδόν μορφή και ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ονόματα και αριθμοί εξαφανίζονταν σε θυρίδες και λίγες μόνο επιτρεπόταν να ανοίξουν. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσαν να είναι τόσο ασφαλείς οι φοροφυγάδες όσο στην Αυστρία.

Ωστόσο, το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτήρισε αθέμιτο το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας. Αμέσως ο αριθμός των αυτοκαταγγελομένων αυξήθηκε κατακόρυφα, ιδίως από την γειτονική Βαυαρία.

Στο μικροσκόπιο των Γερμανών ανακριτών μπήκαν κυρίως τράπεζες του Τιρόλου και της κοιλάδας του Βάλζερ. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η τιρολέζικη κωμόπολη των 300 κατοίκων Γιούνγκχολτς (Jungholz), στα βαυαρο-αυστριακά σύνορα, το οποίο έχει πρόσβαση μόνο από τη Γερμανία.
Με τις τρεις τράπεζές του είχε την μεγαλύτερη «τραπεζική πυκνότητα» στην Αυστρία και αποτέλεσε, όχι μόνο έναν γεωγραφικό, αλλά και έναν φορολογικό θύλακα για τους Γερμανούς φοροφυγάδες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς