Το συνέδριο αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις τις Κ.Ε. από 201 σε 151, με το σκεπτικό της αναβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού και για να γίνει πιο λειτουργικό όργανο. |
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε πρόταση ομάδας συνέδρων να μην
μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. όσα κυβερνητικά στελέχη και
αιρετοί δεν είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το
κόμμα.
Διαφορετική ήταν η εικόνα στις ψηφοφορίες για οργανωτικά θέματα.
Το συνέδριο αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις τις Κ.Ε. από 201 σε 151, με το σκεπτικό της αναβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού και για να γίνει πιο λειτουργικό όργανο. Στη συνέχεια άνοιξε η συζήτηση για τις 4 προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές από την απερχόμενη Κ.Ε. Η επέκταση της ποσόστωσης φύλου του 1/3 σε όλα τα όργανα του κόμματος εγκρίθηκε σχεδόν καθολικά.
Αντιθέτως, η πρόταση για αλλαγή στον τρόπο συγκρότησης των Τμημάτων δεν πλειοψήφησε, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πολύ βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η προτεινόμενη τροποποίηση ενέχει τον κίνδυνο να αποκτήσουν πιο τεχνοκρατικό και λιγότερο πολιτικό χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα εισαγωγής ενδιάμεσης περιφερειακής δομής, η ψηφοφορία ήταν αμφίρροπη και τελικά το Σώμα ενέκρινε πρόταση του Π. Ρήγα το ζήτημα να παραπεμφθεί την Κυριακή με τις υπόλοιπες κάλπες.
Το επιχείρημα υπέρ της περιφερειακής συγκρότησης ήταν ότι θα δημιουργήσει μια δομή που θα βοηθούσε στις επεξεργασίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ στον αντίποδα εκφράστηκαν φόβοι δημιουργίας ενός “νέου εκτροφείου παραγοντισμού” εξαιτίας της απόστασης που θα έχουν οι περιφερειακές επιτροπές από τη βάση του κόμματος.
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε πρόταση ομάδας συνέδρων να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. όσα κυβερνητικά στελέχη και αιρετοί δεν είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα.
Παρέμβαση του προέδρου
Πάντως, η ψηφοφορία, η οποία απασχόλησε πολλή ώρα το συνέδριο ήταν αυτή σχετικά με τη συμπερίληψη των βουλευτών στην καταστατική πρόβλεψη για τα κυβερνητικά στελέχη (υπουργούς, γενικούς γραμματείς, μέλη ΔΕΚΟ κ.λπ.). Η πρόταση είχε γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Καταστατικού και κατά την τελευταία Κ.Ε. (οι “53+” θεωρούσαν “ανώριμη” τη συζήτηση για το καταστατικό).Όμως, το Σάββατο το βράδυ η Επιτροπή Καταστατικού πρότεινε να μην γίνει τελικά αυτή η αλλαγή, καθώς καταγράφηκαν προβληματισμοί σχετικά με το ότι θα ήταν πιο γόνιμο για τη λειτουργία της Κ.Ε. να περιλαμβάνονται σε αυτήν πολλοί βουλευτές, διότι βρίσκονται σε στενή επαφή με την κοινωνία. Μολονότι καμία τάση δεν τοποθετήθηκε υπέρ της επέκτασης του πλαφόν του 25% στους βουλευτές, η πρόταση υπερψηφίστηκε με καθαρή πλειοψηφία.
Μετά την ψηφοφορία, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στην Κ.Ε., περίπου 30 κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, γεγονός που δεν συνάδει με την απόφαση να αναβαθμιστεί η Κ.Ε. σε κορυφαίο κοινό αποφασιστικό κέντρο κυβέρνησης - κόμματος. Μάλιστα, εξέφρασε δυσφορία για την ποιότητα της διαδικασίας και προβληματισμό για το αν το σώμα του συνεδρίου είχε αντιληφθεί το περιεχόμενο της αλλαγής, αλλά και για το ότι ήταν σε ευθεία σύγκρουση με την εισήγησή του.
Πρότεινε νέα ψηφοφορία αφού προηγηθούν δύο τοποθετήσεις από κάθε άποψη (είχε γίνει μόνο μία από κάθε πλευρά). Αν και η πρόταση του προέδρου έγινε δεκτή από το προεδρείο (προήδρευσαν διαδοχικά οι Κ. Πουλάκης και Αρ. Μπαλτάς), ο Δ. Βίτσας είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι -ούτως ή άλλως- αντικείμενο συζήτησης του παρόντος συνεδρίου, επιχείρημα που δέχθηκε το προεδρείο και η προηγούμενη ψηφοφορία θεωρήθηκε ως μη γενόμενη.
Έπειτα από αρκετή ώρα και ενώ συνεχίζονταν η συζήτηση για τις Θέσεις, ο Αλ. Τσίπρας πήρε τον λόγο για δεύτερη φορά: “Μπορεί η επιχειρηματολογία Βίτσα να είναι σωστή, εντούτοις το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και μπορεί ακόμα και να κάνει και λάθος. Έχω αποδείξει ότι τιμώ τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ζήτησα από το προεδρείο να ξαναβάλει το ζήτημα με δύο επιχειρηματολογίες υπέρ και κατά. Αν το προεδρείο έκανε λάθος και έβαλε ζήτημα που έχει λύσει το καταστατικό, τότε το λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος”.
Αρχής γενομένης από την Τ. Χριστοδουλοπούλου, οι Ν. Παππάς και Δ. Παπαδημούλης εξέφρασαν μια συναίνεση στο να μετατεθούν όλες οι τροποποιήσεις του καταστατικού για το καταστατικό συνέδριο, το οποίο έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί τον επόμενο έναν χρόνο. Η θέση φαίνεται πως εκφράστηκε κυρίως με διάθεση να αποφορτιστεί η δυσφορία που καταγραφόταν στο Σώμα για τη διαδικασία και με τρόπο που να συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για επαρκή στελέχωση της Κ.Ε. που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, το προεδρείο έπειτα από τοποθέτηση του Π. Πολάκη και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (η κάθε μία με διαφορετική επιχειρηματολογία για το επί της ουσίας ζήτημα του 25%), επέμεινε στο να τεθεί ξανά το ζήτημα σε ψηφοφορία, με την πρόταση Τσίπρα να πλειοψηφεί.
“53+”: Θετικό το συνέδριο, “αστοχία” η παρέμβαση του προέδρου
Κύκλοι των “53+” αξιολογούσαν πολύ θετικά τις εργασίες του συνεδρίου και το ενωτικό κλίμα που επικράτησε, τον γόνιμο και όχι αντιπαραθετικό διάλογο που έγινε και τις ριζοσπαστικές τοποθετήσεις και ομιλίες. Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες, έκαναν λόγο για “αστοχία” και “μη απαραίτητη” παρέμβαση του προέδρου στο θέμα της επέκτασης του πλαφόν του 25% για τους βουλευτές.Ως προς την ουσία της πρότασης, σημείωναν ότι “συνέπεια της τελικής απόφασης θα είναι να περιοριστούν οι θέσεις στην Κ.Ε. για τα καθοδηγητικά στελέχη του κόμματος και τα στελέχη της περιφέρειας, σε μια στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι το κόμμα θα πρέπει να ενισχυθεί’. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν, επίσης, τις γόνιμες τροπολογίες στελεχών των “53+”, που έγιναν δεκτές από την αρμόδια Επιτροπή, για τη βελτίωση σημείων του κειμένου Πολιτικής Απόφασης, οι οποίες αφορούσαν τις συμμαχίες του κόμματος, την επικείμενη μάχη για τα εργασιακά με τους δανειστές και το προσφυγικό (την ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων και της συνθήκης της Γενεύης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς