Και ο Πατρών Χρυσόστομος προς τον Υπουργό Παιδείας
Ανοιχτός στο διάλογο και σε συνάντηση δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε απαντητική επιστολή που έστειλε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάνοντας λόγο για νηφάλιο και ψύχραιμο διάλογο με στόχο να« διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας».
«Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας.
Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας» αναφέρει ο Ν. Φίλης και συμπληρώνει:
«Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.
Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».
Ο Χρυσόστομος Πατρών προς τον Υπουργό Παιδείας
«Μετά τήν ἐπιστολή μου πρός τόν κ. Πρωθυπουργό, σχετικά μέ τά θέματα πού μᾶς ἀπασχολοῦν, εἶπα νά μή γράψω κάτι ἂλλο. Ὃμως μὲ συγκίνηση βαθειὰ, ἀνέλαβα καὶ ὑποσχέθηκα σὲ πρόσωπα τρανά, μεγάλα, μέγιστα, ἱερά νὰ σοῦ μεταφέρω παραγγελιὰ ἱερή, γεμάτη ὀδύνη ψυχῆς, ὃμως μὲ πολλὴ ἀγάπη» αρχίζει επιστολή που απέστιλε στον υπ. Παιδείας ο Πατρών Χρυσόστομος.
Σε αυτή γίνονται πολλές αναφορές σε ιερωμένους που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και στο 1922, πλην αποφεύγει αναφορά για τον ρόλο μερίδας ιεραρχών, κατά την ναζιστική κατοχή και την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος των απριλιανών αξιωματικών της Δεξιάς το 1967.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς