Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

«Υπήρχαν και φωνές που έλεγαν να τα παρατήσουμε»


Εντυπωσιακή ήταν η αποκάλυψη ότι την ώρα που υπουργοί και Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς έδιναν την μάχη με τους δανειστές σε Βρυξέλλες και Ελλάδα, πίσω, στο εσωτερικό της καραδοκούσαν αμφισημίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αποκάλυψη Γ. Μπαλάφα.


Εμείς όμως ήρθαμε γιατί τα πράγματα ήταν τρομακτικά δύσκολα. Το «μηχανάκι» που είχαν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μοίραζε δουλειές, χρήματα, εξυπηρετήσεις, είχε πάψει να δουλεύει, είπε ο Γ. Μπαλάφας


Αν βγαίναμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι του 2015, θα παίρναμε στους ώμους μας αυτή την απόφαση και θα μας βάρυνε για τα επόμενα σαράντα χρόνια! Σκεφτήκατε τι θα μας συνέβαινε, με τα όσα γίνονται γύρω μας στα κράτη που μας περιβάλλουν; Θυμηθείτε τι έγινε στη Fyrom καθώς η αντίδραση έστειλε τον Ουτσεκά και είδαμε τα αποτελέσματα.
Λέω λοιπόν ότι η στάση μας απέναντι στο δίλημμα μένουμε Ευρώπη με τα όποια αρνητικά της και παλεύουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς  ή αποχωρούμε, το ότι διαλέξαμε το πρώτο ήταν μία απόφαση σωστή, που λάβαμε.
Τα παραπάνω ήταν η πεμπτουσία των όσων είπε ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, την Δευτέρα 5-9-2016.  
Ωστόσο εντυπωσιακή ήταν η αποκάλυψη ότι την ώρα που υπουργοί και Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς έδιναν την μάχη με τους δανειστές σε Βρυξέλλες και Ελλάδα, πίσω, στο εσωτερικό της καραδοκούσαν αμφισημίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Τις είδαμε στη συνέχεια μετά την συμφωνία του Ιουλίου 2015. Νωρίτερα όμως τα όσα συνέβαιναν εν μέσω άνυδρου τοπίου αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, ολίγοι τα γνώριζαν.
Ο Γιάννης Μπαλάφας, ένα από τους γνωρίζοντες, αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαλύψει:
«Δεν έλειψαν αυτοί  που μας παρότρυναν να τα παρατήσουμε. Να μην πάρουμε ευθύνη επάνω μας και να αναλάβουν άλλοι  να  βγάλουν τη χώρα από το τέλμα. Ένας από αυτού ήταν η ΔΕΑ (σ.σ.: συλλογικότητα  εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που απεχώρησε μετά την συμφωνία) είπε ο Υφυπουργός.
Εμείς όμως ήρθαμε γιατί τα πράγματα ήταν τρομακτικά δύσκολα. Το «μηχανάκι» που είχαν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μοίραζε δουλειές, χρήματα, εξυπηρετήσεις, είχε πάψει να δουλεύει. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ο λαός ήρθε εδώ στο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως καλλιτερεύσουμε τα πράγματα, γιατί εκεί δεν δούλευε.
Το τι έγινε το καλοκαίρι του 2015, είναι το κλειδί για να εξηγήσουμε τα πράματα. Συμφωνήσαμε παραμονή στην ΕΕ με αύξηση φορολογίας κλπ και όχι έξοδο. Είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία.
Μας κατηγορούν για Δεξιούς; Αν είμαστε Δεξιοί, τότε γιατί λυσσάει η αντίδραση, ερώτησε και αμέσως απάντησε:
Ξέρουμε, ότι κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε τους δυσκολεύουμε το δρόμο της επαναφοράς. Είμαστε σε άμυνα ακόμη, αλλά πρέπει να δούμε πέρα από τα στερεότυπα.
Εις επίρρωση, παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γρηγόρης που είπε: Μην ξεχνάμε, όπως λέει ο Πάμπλο Ιγγλέσια, είμαστε χώρα υπό επιτροπεία.
Και ο Γ. Μπαλάφας κατέληξε με αναφορά στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες:
Η αντίδραση μας πολεμάει. Χρειαζόμαστε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι φορείς επικοινωνίας. Να ξέρετε πως υπήρχαν νοικοκυραίοι από το χώρο της Δεξιάς, που είδαν θετικά την ενέργειά μας. Δεν είμαι από το κόμμα σας, αλλά ευχαριστήθηκα που τους είδα με το βαλιτζάκι τους να μπαίνουν μέσα, μου είπε κάποιος, επισήμανε.
Τελειώνοντας ο Υφυπουργός τόνισε: Πρέπει να υπάρχει η φωνή του κόμματος σε κάθε Υπουργείο, μαζί με τη φωνή των φορέων, όπως συμβαίνει στο Υπουργείο που βρίσκομαι.
Είχαν προηγηθεί αρκετές παρεμβάσεις μελών που επισήμανανλ'αθη ή παραλείψεις όπως η παράλειψη παρουσίας ενός υπουργού στην Πάτρα κατά την παράδοση του παραλιακού μετώπου.
Άλλοι σύντροφοι πρότειναν την αγωνιστική μεταφορά σκέψεων του κόμματος στα Υπουργεία, την επένδυση σε Παιδεία και Πολιτισμό, την παρέμβαση του κόμματος στις εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη δημοσίων σχέσεων, ενώ η παλιά συνδικαλίστρια της ΜΙΣΚΟ Ντίνα Πεταλά έθεσε το ερώτημα:
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι Αριστερά;  Και ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, όταν με την πρακτική του κατάντησε το συνδικαλιστικό κίνημα να είχε οργανωμένο μόνον το 10% των εργαζομένων;
Πρότεινε δε «να αλλάξουμε τον 1264/82, να κόψουμε τις επιδοτήσεις σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίες, που κάνουν παραγοντίστική πολιτική και να τις δώσουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία, που είναι τα κύτταρα του Συνδικαλισμού, τόνισε.
Καταλήγοντας, το συμπέρασμα είναι ότι η συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση ήταν μία πλούσια και πρωτόγνωρη γνωριμία με το εσωτερικό ενός κυβερνώντος κόμματος, που έχει ανάγκη την άποψη των μελών του.   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς