Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Θοδ. Δρίτσας: Θα κάνουμε τα πάντα για την Πάτρα

«Επιβεβαιώνεται, πως ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης, της καχυποψίας και της ανυποληψίας θεσμών τα καταφέραμε», γιατί όπως εξήγησε ο Θ. Δρίτσας και αυτή  «είναι μια πολιτισμική κατάκτηση, που μπορεί να εγγράψει αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα».



Θα ολοκληρωθεί η απόδοση του θαλασσίου μετώπου της πόλης στον δήμο εντός οκταμήνου


Σε περίπου οκτώ μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο, σύμφωνα με όσα ανέφερε απόψε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Αχαΐας και η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο της 8ης πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου, με θέμα «Το Περιθώριο».

Αναφερόμενος στην διαδικασία της απόδοσης του θαλασσίου μετώπου, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται, πως ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης, της καχυποψίας και της ανυποληψίας θεσμών τα καταφέραμε», γιατί όπως εξήγησε, «είναι μια πολιτισμική κατάκτηση, που μπορεί να εγγράψει αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα».

Αναφερόμενος στο ρόλο του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το μήνυμα πριν εκλεγεί πρωθυπουργός» και συνέχισε: «Δεν το έταξε, δεν το υποσχέθηκε, αλλά το ενσωμάτωσε στους στόχους του και όταν ανέλαβε την ευθύνη της κυβέρνησης, ενεργοποίησε υπουργούς, συμβούλους και οργανισμούς, για να υλοποιηθεί η απόδοση του θαλασσίου μετώπου, αφού ήταν μέσα στο πρόγραμμά μας».

Ακόμη, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, καταβάλλοντας καθημερινές προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή την διαδικασία κτίστηκαν σχέσεις συνέργειας, κατανόησης και εμπιστοσύνης».

Σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήδη ξεκίνησε το στάδιο εφαρμογής και όποια προβλήματα στην πορεία προκύψουν, θα τα λύσουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα κάνουμε τα πάντα για να τρέξουμε πολύ γρήγορα και δεν έχουμε λόγο για να μην κάνουμε τα πάντα».

Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, η μελέτη, το ύψος του κόστους και η χρηματοδότηση, για αυτό όπως συμπλήρωσε, «θα πρέπει να επινοήσουμε λύσεις».

Όσον αφορά στο νέο εμπορικό λιμάνι και στην προοπτική του, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «έχουμε χάσει χρόνο».

Αρχικά, όπως ανέφερε, «έπρεπε να είναι ενταγμένη η προοπτική του νέου εμπορικού λιμανιού στο στρατηγικό πλαίσιο επενδύσεων μεταφορών 2014 - 2015, αλλά για κάποιους λόγους, που έκριναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό πάγωσε».

Τώρα, συνέχισε, «έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και έχουμε μεταφέρει το μήνυμα να ενταχθεί το νέο εμπορικό λιμάνι στο νέο στρατηγικό πλαίσιο επενδύσεων μεταφορών και να κριθεί επιλέξιμο».

Επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, είναι η διαμόρφωση μελέτης σκοπιμότητας και όπως υπογράμμισε, «πρέπει να περιγράψουμε τεκμηριωμένα την νέα προοπτική του νέου εμπορικού λιμανιού». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, «την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η μεταφορά και η διανομή φυσικού αεριού, η επιτάχυνση των σιδηροδρομικών υποδομών και η συνολική αξιολόγηση των οδικών αξόνων».

Όλα αυτά όπως πρόσθεσε, «πρέπει να αξιολογηθούν συνολικά».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε σχετικά με την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, «πως πρέπει να κάνουμε σοβαρή και οργανωμένη προετοιμασία» Επίσης, ανέφερε ότι «η περιφέρεια, στο διάλογο που θα κάνει για την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα ενσωματώσει σε αυτόν το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη». Εμείς, όπως τόνισε, «θα συμμετέχουμε ενεργά σε όλη την φάση της προετοιμασίας, της στρατηγικής και της ωριμότητας, με ότι μπορούμε να διαθέσουμε, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην πλήρη ανάπτυξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου». Διότι, όπως σημείωσε, «η εμπειρία λέει πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί αν δεν έχουμε ετοιμότητα, 10 χρηματοδοτικά εργαλεία να έχουμε μπροστά μας, δεν θα αξιοποιήσουμε κανένα». Όπως πρόσθεσε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «το λιμάνι, το πανεπιστήμιο και το νέο αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί να είναι οι μεγάλοι, οι δυναμικοί πόλοι ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν μία νέα αίγλη στην πόλη της Πάτρας».

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε ότι «βασικός συντελεστής για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην πόλη, είναι οι αγώνες του πατραϊκού λαού». Τώρα, συνέχισε, «έχουμε ένα θετικό γεγονός, αλλά το ζητούμενο είναι το τι θα κάνουμε με αυτό το χώρο» και πρόσθεσε: «Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε την παραλιακή ζώνη, ως στολίδι, όπως άλλωστε ταιριάζει στον πατραϊκό λαό, είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να εξαντληθούν τα διοικητικά εμπόδια».

Με αφορμή την αρχιτεκτονική έκθεση, όπου παρουσιάζονται προτάσεις αρχιτεκτόνων, για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, ο δήμαρχος Πατρέων είπε ότι «έχουμε επιστημονικό δυναμικό με υψηλό επίπεδο, που μπορεί να προτείνει λύσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν το λαό μας». Αυτό που δεν έχουμε, συνέχισε ο Κώστας Πελετίδης, «είναι η πολιτική κατεύθυνση, για την χρηματοδότηση των λαϊκών αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς