Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Κακιές ιδέες έβαλε στον Ούγγρο Orban το Brexit

 Hungarian PM pushes for EU migration referendum after Brexit success

 

Με τον παραπάνω τίτλο η Daily Sabah δημοσιοποιεί ότι ο Orban προχωρά σε δικό του δημοψήφισμα του σχετικά με τη μετανάστευση, ερχόμενος σε αντίθεση με τους φιλοευρωπαϊστές

Παίρνοντας θάρρος από την ψήφο σοκ της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, οευρωσκεπτικιστής  ηγέτης της Ουγγαρίας Viktor Orban προχωρά σε δικό του δημοψήφισμα του σχετικά με τη μετανάστευση, ερχόμενος σε αντίθεση με τους φιλοευρωπαϊστές

Η 53άχρονος Orban, στην εξουσία από το 2010, έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την ΕΕ σε θέματα που κυμαίνονται από την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την κεντρική τράπεζα για τους χειρισμούς της μεταναστευτικής κρίσης, με τον φράχτη που έχει κατασκευαστεί στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας.

Η επόμενη σύγκρουση του τον φέρνει αντιμέτωπο με το σχέδιο της Επιτροπής της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών με βάση τις ποσοστώσεις, η οποία ο Orban βλέπει ως πράξη out-of-touch από γραφειοκράτες των Βρυξελλών για σφετερισμό εθνικής αρχής της χώρας του.

«Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που να είναι σύμφωνη με το ουγγρικό εθνικό συμφέρον», είπε ο Ορμπάν, μετά την ψηφοφορία Brexit.

"Αυτός πρόκειται να είναι ένας μακρύς αγώνας για τον οποίο θα χρειαστεί μια ισχυρή εντολή, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς δημοψήφισμα», είπε ο Orban, ο οποίος είναι υπέρ της παραμένουν στην ΕΕ, αλλά θέλει περισσότερες αρμοδιότητες για τα κράτη μέλη.

Ο Orban έχει στρατολογήσει συμμάχους, όπως η γειτονική Σλοβακία, η οποία αντιτίθεται επίσης τις ποσοστώσεις και αυτή την εβδομάδα προσχώρησε σε μια ομάδα ανατολικών κρατών της ΕΕ ζητώντας  να χαλιναγωγήσει εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την το Brexit  της Βρετανίας.

"Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

«Πιστεύουμε ότι είναι ηλίθιο, γιατί αυτό είναι ακριβώς αυτό που θα κρατήσει τη διαίρεση της Ευρώπης, αν (οι χώρες) θα κληθούν να πληρώσουν € 250.000 ($ 277.000) για κάθε μετανάστη που αρνούνται να δεχτούν στο έδαφός τους."

Το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας το φθινόπωρο, για τους μετανάστες, θα μπορούσε να συμπέσει με την έναρξη των βρετανικών διαπραγματεύσεων της εξόδου της ΕΕ. Οι πολιτικοί αναλυτές  περιγράφουν το χρονοδιάγραμμα ως ευκαιρία, για  «να ενισχύσουν τη δική τους οικιακή αφήγηση», δήλωσε ο Otilia Dhand, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Ο Orban έχει πει ότι είναι η «αποτυχία των διακινούμενων πολιτικών της ΕΕ» που ώθησε τους ψηφοφόρους του Ηνωμένου Βασιλείου να ψηφίσουν Αφήστε που υποβαθμίζοντας το γεγονός μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά μεταναστευτικά ζητήματα: Σύριους πρόσφυγες στην ήπειρο εναντίον Πολωνών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το καθεστώς των μεταναστών μετεγκατάσταση της ΕΕ ιδρύθηκε πέρυσι μετά που περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ, οι περισσότεροι σκοπεύουν να εγκατασταθούν στη Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες του Βορρά. Η ΕΕ συζητά μια αλλαγή στους κανόνες παροχής ασύλου που θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να αποδεχθούν μια ποσόστωση των προσφύγων ή να πληρώσει πρόστιμο για να στεγάζονται αλλού.

Η Ουγγαρία ήταν το κύριο σημείο άφιξης στην ελεύθερη συνοριακή ζώνη Σένγκεν της ΕΕ για τους μετανάστες που ταξιδεύουν δια ξηράς, μέχρι ο Orban να κλείσει τα σύνορα με τη νέα περίφραξη του περασμένου έτους, μια δημοφιλής κίνηση στην Ουγγαρία, που επικρίθηκε από ομάδες δικαιωμάτων.

"Επαναστατική ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Orban δήλωσε ότι η κρίση της μετανάστευσης θα μπορούσε να αυξήσει τις χώρες εκτός της ΕΕ. Η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τους Ούγγρους: «Συμφωνείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει την υποχρεωτική διευθέτηση των μη-ουγγρικής πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;»

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του προσωπικού του Όρμπαν, Janos Lazar, προχώρησε ακόμη περισσότερο, έγινε ο πρώτος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που είπε πως είναι υπέρ της παραμονής συνολικά στην ΕΕ, αν και διευκρίνισε ότι ήταν μόνο προσωπική του άποψη.

Ξένοι διπλωμάτες λένε ότι παρά την ρητορική, ένα "Huxit», ή ουγγρική έξοδος από την ΕΕ, εξακολουθεί να φαίνεται απίθανη. Η Ουγγαρία εξαρτάται από τα ταμεία της ΕΕ και μια γενιά Ούγγρων, που απομακρύνεται από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς, εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον πρόθυμη για την ένταξη.

Όμως διπλωμάτες λενε δείτε τη θέση Orban ως μέρος μιας «τρέχουσας» κατάστασης στην Ευρώπη, που κια Ολλανδοί ευρωσκεπτικιστές ηγέτες ζητούν δημοψηφίσματα για την ένταξη στην ΕΕ. Η τακτική των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να δηλητηριάσει συζήτηση.

«Το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι καλό», είπε ένας άλλος διπλωμάτης. «Μπορείτε να χειριστείτε τις κακές ιδέες με τα σωστά μέσα, και αυτό είναι ίσως το πιο καταστρεπτικά μέσα από όλα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ουγγαρία».

«Εντάξει, ίσως η ΕΕ είναι λίγο άρρωστη, ίσως η ΕΕ έχει μια γρίπη. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να θεραπεύσω τη γρίπη με τη χημειοθεραπεία. Και αυτό είναι ό,τι ο Orban φαίνεται να προσπαθεί με αυτή την κριτική. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει τους πολιτικούς, όπως αυτόν σε όλη την Ευρώπη».

Ο Charles Robertson, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στο Renaissance Capital, δήλωσε ότι ο Ορμπάν με επιτυχία πατά το κοινό αίσθημα.

«Η ψηφοφορία του Brexit, ταλαντεύθηκε να αφήσει το θέμα της μετανάστευσης, είναι μία ισχυρή απόρριψη του status quo από το εκλογικό σώμα», είπε.

Πηγή: Reuters - Mετ;aφραση Istologio G. Mosxou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς