Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Δύο μήνες με τριετή αναστολή για παράνομη είσοδο

Καταδικάστηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί με την απόφαση του Μονομελούς 
 
Σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή, για παράνομη είσοδο στη χώρα, καταδικάστηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί με την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης. 

Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.

Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.


Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Τα οκτώ στελέχη του τουρκικού στρατού (έξι πιλότοι και τρεις τεχνικοί), πληρώματα συνολικά τριών ελικοπτέρων, απάντησαν πως κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον αξιωματικό υπηρεσίας, το βράδυ της Παρασκευής, να μεταβούν στην μονάδα τους, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, χωρίς να τους γίνει γνωστός ο λόγος του τραυματισμού τους.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, ανέφεραν, πως τη στιγμή του τηλεφωνήματος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Από τα τρία ελικόπτερα μόνο το ένα είχε τη δυνατότητα, εξαιτίας των ταραχών που ήταν σε εξέλιξη, να πραγματοποιήσει μία αερομεταφορά τραυματιών.

Τα άλλα δύο ελικόπτερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δέχθηκαν πυροβολισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν τους επιτίθεντο πολίτες ή αστυνομικοί.
 
Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, όπως κι έγινε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά τον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή (τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία).

«Σήμερα στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως οι οκτώ κατηγορούμενοι ήταν άνθρωποι του καθήκοντος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στελέχη του τουρκικού στρατού και συγκεκριμένα υπηρετούσαν σε μονάδα ελικοπτέρων του στρατού ξηράς, όχι πολεμικό λοιπόν το ελικόπτερό τους. Δεν έφερε οπλισμό το ελικόπτερο αυτό, αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα, εκτελούσαν διαταγές, εβλήθησαν και τα τρία ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που είχαν ξεκινήσει, με το στρατό, τους πραξικοπηματίες, την τουρκική αστυνομία και τους πολίτες….Αναγνωρίστηκε ότι όλα αυτά τα έκαναν από ανάγκη και όχι με δόλο», δήλωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων, Μένια Πολυχρόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς