Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Στρατηγικού χαρακτήρα παίκτης για την Κίνα η Ελλάδα

Ο Αλέξης χαμογελαστός περπατά επί του Σινικού Τείχους.



Ο «νέος δρόμος

του μεταξιού»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΣ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΧΙΛΙΕΤΙΩΝ. ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»


Του Τάκη Τζελάτη.
Ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις προσδοκά να ανοίξει αύριο η κυβέρνηση με τον ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. 

Σήμερα 2η μέρα επίσκεψής του στην Κίνα οι αξιωματούχοι της χώρας τον περιήγησαν στο Σινικό Τείχος, όπου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του.  

 Ο πρωθυπουργός, έχοντας συνοδεία επτά μέλη της κυβέρνησης, θα ανοίξει αύριο Δευτέρα έναν ευρύ διάλογο με Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες εκ του σύνεγγυς. Παράλληλα, στο ταξίδι τον ακολούθησαν σαράντα επιχειρηματίες από πολλούς κλάδους της οικονομίας και αναμένεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ “να υπάρξουν συναντήσεις και να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινέζικων επιχειρήσεων”. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά εντάσσει επίσης το ταξίδι σε μια σειρά ποικίλων προσεγγίσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα λίγο πριν το ταξίδι του είχε σημειώσει: “Επιδιώκουμε τον διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρωατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική”.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο χωρών και ως εκ τούτου στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η κοινή δήλωση με την οποία “θα αναβαθμίζεται και θα επεκτείνεται η σχέση αυτή”. Η κοινή δήλωση θα έχει δύο σκέλη: το πολιτικό και το οικονομικό. Το πολιτικό περιλαμβάνει αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου των δύο χωρών επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έτσι οι διπλωματικές υπηρεσίες της ενδιαφέρονται για το σύνολο των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Επ' αυτού ο Κινέζος πρέσβης Ζοού Ξιαόλι, μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επισήμανε ότι η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, “είναι έτοιμη να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις, με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν συγκρούσεις ειρηνικά”.

Όσο για το οικονομικό σκέλος σε αυτό θα συζητηθούν οι προοπτικές διμερών συνεργασιών “σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές”.
Όλα τα παραπάνω σχετίζονται μεταξύ τους και, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την Ελλάδα ως έναν βασικό εταίρο για την Κίνα. 

Συγκεκριμένα, η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει ένα σχέδιο υπό την ομπρέλα της ιδέας του «νέου δρόμου του μεταξιού». Πρόκειται για μια σειρά από επενδύσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει και αφορούν τις χώρες που μεσολαβούν από την επικράτειά της μέχρι την Ευρώπη, άρα για το Πεκίνο αποτελεί εξέχουσας σημασίας θέμα οι ισορροπίες που θα επικρατήσουν τελικά στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα, υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα παίκτη, καθώς αντιμετωπίζεται ως η είσοδος του Πεκίνου στον βαθύ χώρο της Ευρώπης. Για τους Κινέζους, αποτελούσε κομβικό σημείο στην ελληνοκινεζική προσέγγιση η κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας με την COSCO. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο προχώρησε έγκαιρα, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για εμβάθυνση της επικοινωνίας των δύο πλευρών.

Επ' αυτού, ο Κινέζος πρέσβης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας στο πρακτορείο Νέα Κίνα: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στη ζώνη 'Belt and Road' και το έργο της COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα έναν βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του θαλάσσιου
δρόμου του μεταξιού και του δρόμου του μεταξιού στην ξηρά» είπε χαρακτηριστικά.


Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, προσβλέπει στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ενδιαφέρεται και για την αύξηση των εξαγωγών. Επίσης, αναμένεται να επικυρωθεί η διάθεση διεύρυνσης σε μια σειρά από ζητήματα “χαμηλού ενδιαφέροντος”, όπως οι πολιτιστικές ανταλλαγές και οι νέες τεχνολογίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών και η αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα στην Αθήνα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Νέα Κίνα υπογράμμισε τα εξής: «Οι δύο μας λαοί έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετιών. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: 
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σινικό Τείχος - 2η μέρα στην Κίνα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς