Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Στα δύο η Δημοκρατική Συμπαράταξη για εκλογικό νόμο

Η κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει διχάσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μπορεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να υπογραμμίζει ότι «δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο με αποσπασματικές διατάξεις», όμως την ίδια στιγμή, η ΔΗΜΑΡ, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της, τονίζει ότι «η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί θέση μας».


Πιο αναλυτικά, η Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και έτσι τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία. 
Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck... Τα διλήμματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:
  • Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στα 17
  • Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

ΔΗΜΑΡ: Αποτελεί θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ -όπως σημειώνεται στην απόφαση της εκτελεστικής της επιτροπής- χαρακτηρίζει ως «το απαραίτητο πρώτο βήμα» την πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή, είναι «η θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει και την ενίσχυση του δικού μας αυτόνομου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου». 
Υπενθυμίζει ότι «η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στη Βουλή με κατάθεση πρότασης νόμου και στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.  από τον πρόεδρο του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι δε απόφαση και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του κόμματος».   
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει με νόημα ότι «συμμετέχουμε στη Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος».


ΚΚΕ: Καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανακαλύπτουν ένα νέο θέμα

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών για την χορήγηση τεσσάρων αδειών και την αντιπαράθεση των κομμάτων, το ΚΚΕ, σχολιάζει:

«Τις προηγούμενες μέρες ήταν ο εκλογικός νόμος. Σήμερα, η διαπλοκή και οι τηλεοπτικές άδειες. Καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ανακαλύπτουν ένα νέο θέμα αντιπαράθεσης κι αποπροσανατολισμού για να κρύψουν από τη μια τη στρατηγική τους ταύτιση και τις κοινές ευθύνες τους στο "Γολγοθά" που βιώνει ο ελληνικός λαός και απ' την άλλη τη σύμπλευσή τους με τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τσακώνονται για την πίτα των τηλεοπτικών αδειών».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς