Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το νέο Σύνταγμα να αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους πολίτες και την κοινωνία


Το νέο Σύνταγμα να αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους πολίτες και την κοινωνία
Φωτογραφία αρχείου. Βουλή των Ελλήνων.

Του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ


Η Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη εργαλεία για τη διόρθωση του πολιτικού συστήματος από τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν.

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχει γυρίσει την πλάτη στα κοινά, ακριβώς επειδή μέχρι σήμερα το Σύνταγμα της χώρας διαμορφώθηκε για αυτούς –υποτίθεται- αλλά χωρίς αυτούς. Ορισμένες από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις, που απαξίωσαν το κράτος δικαίου, είναι ο νόμος «περί ευθύνης Υπουργών», ο οποίος συμπεριλήφθηκε προκλητικά στο Σύνταγμα. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν οι ίδιοι οι πολίτες έχουν λόγο.

Για πρώτη φορά, η Συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι προϊόν ενός πλατύ διαλόγου με τους πολίτες και την κοινωνία. Μια διαδικασία ανοιχτή και ζωντανή, η οποία θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα κοινωνικά αποδεκτό και κυρίως δίκαιο.
 

Μετά από διαβούλευση η οποία θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017, οι προτάσεις και οι προσδοκίες των πολιτών θα περάσουν για συζήτηση στο Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Με τον τρόπο αυτό, για πρώτη φορά, οι πολίτες δε θα γίνουν απλά αποδέκτες μιας συνταγματικής πραγματικότητας, αλλά θα είναι ουσιαστικοί συνδιαμορφωτές της.

Η πρόταση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση αποτυπώνεται σε πέντε άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα της διακυβέρνησης της Χώρας. Στόχος είναι να μη διαλύεται η Βουλή από συγκυριακούς λόγους και οι προτάσεις δυσπιστίας να συνοδεύονται από αντιπροτάσεις διακυβέρνησης.
 

Η εκλογή του ΠτΔ να μην επηρεάζει τη θητεία της Κυβέρνησης και της Βουλής. Ταυτόχρονα περιλαμβάνεται η συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, για να μη γίνεται πολιτικό παιχνίδι γύρω από αυτό, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται ο περιορισμός στις θητείες των βουλευτών, ώστε να απεμπλακούμε από τις “βαρωνείες” οι οποίες ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τους πολίτες και τη συμμετοχή τους στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Η ενίσχυση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας, τα δημοψηφίσματα και η δυνατότητα ακόμα και της νομοθέτησης από τα κάτω.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου. Η αρχή της ισότητας των πολιτών αποτελεί θεμέλιο σε αυτό και η κατάργηση της Βουλευτικής ασυλίας, καθώς και της απαράδεκτης διάταξης περί ευθύνης Υπουργών, αποτελούν την αρχή. Συνεχίζει η πρόταση με τη Συνταγματική καθιέρωση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και με ρυθμίσεις που αφορούν το Συνταγματικό έλεγχο νόμων και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Ο τέταρτος άξονας αφορά το λεπτό θεμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, το οποίο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να το συζητήσουμε για πρώτη φορά με ψυχραιμία.

Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με Κοινωνικά Δικαιώματα των πολιτών και κατοχυρώνει ρητά το δημόσιο έλεγχο των αγαθών της ενέργειας και του νερού καθώς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως το μόνο μέσο για τον προσδιορισμό του μισθού.

Ο δημόσιος διάλογος, η διαβούλευση των πολιτών και η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν και άλλα ζητήματα. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος. Η αναθεώρηση αυτή, να είναι η πιο ουσιαστική και ριζοσπαστική, ακριβώς επειδή θα είναι προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών, με μεγάλο βαθμό αποδοχής πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας.
 _________________________
Δημοσιεύθηκε στην Πελοπόννησο 27/07/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς