Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουν οι δημοκρατικές τομές, όπως έγινε με την περίπτωση του εκλογικού νόμου, προκειμένου να ενισχυθεί η Δημοκρατία. |
Συνταγματική
αναθεώρηση
ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΙ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ, ΕΤΣΙ, ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ, ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση αύριο Δευτέρα στις 20.00 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο προαύλιο της νότιας πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν οι σχετικές με τη συνταγματική αναθεώρηση πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Αναμένεται, έτσι, να αναφερθεί στους γενικούς στόχους της αναθεώρησης, στις βασικές αρχές που θα διέπουν τις προτάσεις και στην οργανωτική διαδικασία.
Επίσης, πέρα από τα ερωτήματα που θα τεθούν προς προβληματισμό από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα άρθρα του Συντάγματος που θα πρέπει να ανοίξουν, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως μια σειρά από διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος βρίσκονται με συγκεκριμένο τρόπο στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Οι προβλέψεις για τις ευθύνες των υπουργών είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς υπάρχει πια η κοινή παραδοχή πως όσα προβλέπονται στο ισχύον συνταγματικό πλαίσιο προκαλούν το κοινό αίσθημα και αγγίζουν τα όρια του κράτους δικαίου. Σε αυτό το σκεπτικό πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγές που αφορούν την ασυλία των βουλευτών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και, φυσικά, εν γένει τα κοινοβουλευτικά προνόμια που απολαμβάνουν οι εκλεγμένοι και μη βουλευτές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουν οι δημοκρατικές τομές, όπως έγινε με την περίπτωση του εκλογικού νόμου, προκειμένου να ενισχυθεί η Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα κληθεί να υπερβεί τις συσσωρευμένες αντιφάσεις που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Για να γίνει αυτό, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως μία από τις προτεραιότητες δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα. Μάλιστα, κάνουν λόγο για “άρση των στεγανών που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία”.
Ενίσχυση της λειτουργίας της Βουλής
Ως προς τις βασικές αρχές, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας. Ακόμη, στον κλειστό πυρήνα των κυβερνητικών αρχών βρίσκεται η περαιτέρω συνταγματική κατοχύρωση του κράτους δικαίου, με επέκταση των σχετικών πεδίων. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον σημείο θα αποτελέσει η λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και η ανάδειξη των εργασιών που λαμβάνουν χώρα σ' αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών εκτιμάται πως θα προκύψει η ενίσχυση της εξουσίας της Βουλής έναντι στην εκτελεστική εξουσία, που είναι η κυβέρνηση.Μία παράμετρο ακόμα, που ενδέχεται να συνδέεται με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -και όχι μόνο-, θα αποτελεί η ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων προς την εξυπηρέτηση της διαφάνειας. Στόχος είναι η έκλειψη των φαινομένων αυθαιρεσίας που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού, όπως τονίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εξάλλου, κεντρικό θέμα στην ευρύτερη κριτική που ασκεί εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος λειτουργίας των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης, τα οποία, με τη σιγουριά της εναλλαγής στην εξουσία, συμμετείχαν με αλαζονεία στο παιχνίδι της διαπλοκής με επιχειρηματικούς κύκλους, τραπεζικούς παράγοντες και μιντιακούς παίκτες.
Ακόμα ένα σημείο που ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης θα άπτεται ζητημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να αναφερθεί στην κατοχύρωση κοινωνικών αγαθών, αλλά και προστασίας της εργασίας.
Πλατύς διάλογος με την κοινωνία
Όσον αφορά τη διαδικασία διαλόγου, η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει με την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού. Ήδη έχει γίνει γνωστό πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο πλατύς διάλογος με την κοινωνία σε όλα τα θέματα που άπτονται των άρθρων που θα ανοίξουν με στόχο να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή. Ο διάλογος που θα ξεκινήσει από αύριο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μην αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό. Έτσι, θα ανοίξει σε επίπεδο δήμων, νομών και φορέων, ώστε να αποτυπωθούν πλείστες απόψεις και πολλές από αυτές να συμπεριληφθούν σε ένα τελικό κείμενο. Φυσικά, παράλληλη συζήτηση θα γίνει και εντός του κόμματος, όπως ενδεχομένως και στο εσωτερικό άλλων κομμάτων. Άλλωστε, πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία έχουν καταγραφεί ήδη διαφορετικές απόψεις σε κάποια επιμέρους ζητήματα, κάτι που είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που προκαλούν ορισμένα σχετικά ζητήματα.Η έναρξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016, όπως αρχικά αναμενόταν. Αντίθετα, θα δοθεί χρόνος στον δημόσιο διάλογο κι αυτός δεν αναμένεται να είναι λιγότερος από έξι μήνες. Ως εκ τούτου, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την άνοιξη του 2017, ίσως και αργότερα.
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς